Održan prvi Prajd u Novom Sadu, učesnici se nadaju da nije poslednji
17.05.2019 | 09:45h ► 15:26h Novi Sad

Održan prvi Prajd u Novom Sadu, učesnici se nadaju da nije poslednji

Održan prvi Prajd u Novom Sadu, učesnici se nadaju da nije poslednji Foto: Beta / Dragan Gojić
Prvi novosadski Prajd, u okviru prve novosadske Nedelje ponosa, održan je danas na Trgu slobode u tom gradu, uz poruku da se svi njegovi učesnici nadaju "da ovo nije poslednji, te da će i u budućnosti moći slobodno da šetaju svojim gradom".

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković, rekla je da joj je drago što može da učesnike prvog Prajda pozdravi u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Okupljeni su uzviknuli "ua" na pomen imena gradonačelnika Vučevića, ali su govori nastavljeni.

Koković je rekla da je LGBT populacija "najranjivija i izložena nasilju, govoru mržnje i diskriminaciji", te da su njihova prava i problemi i dalje tabu tema u Srbiji.

"U našem gradu je u poslednjih nekoliko godina učinjen pomak, jer smo 2016. godine osnovali Lokalnu mrežu protiv diskriminacije i potpisali memorandum sa ukupno 13 gradskih i pokrajinskih institucija, kao i nevladinih organizacija. Grad je tada preuzeo ulogu koordinatora", podsetila je Koković.

Prema njenim rečima, prošle godine je u junu mesecu otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama, koja radi u nadležnosti Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.


Foto: Beta / Dragan Gojić

Prajd je bio završni događaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa "Izađi" iz Novog Sada, u saradnji sa "Beograd prajdom" i uz podršku Grada Novog Sada i "Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019".

Predsednik OPENS-a Vukašin Grozdanović, naveo je da je organizacija na čijem je čelu podržala organizovanje Prajda i nedelje ponosa, jer su ljudska prava jedan od najvažnijih aspekata života mladih, pa je potrebno trajno obezbediti "mehanizme protiv nasilja i diskriminacije".

"Prajd je samo deo aktivnosti, mi sa Grupom 'Izađi' već dve godine sprovodimo te aktivnosti i smatram da je potrebna kontinuirana podrška, kako bismo pomogli mladima i omogućili im da budu ono što jesu", rekao je Grozdanović.

On je kazao da sve aktivnosti pokušavaju da sprovedu kroz institucije kako bi rezultati ostali trajni.

"Ovo je dobar početak, ali je potrebno još mnogo toga da se učini kako bi LGBTI populacija mogla da uživa ista prava kao i ostali građani, i mi ćemo im pomoći u tome", rekao je Grozdanović.


Foto: Beta / Dragan Gojić

Cilj manifestacije i javnog skupa bio je ukazivanje na položaj LGBT populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, a kako je naveo jedan od organizatora iz Grupe 'Izađi' Filip Kocevski, njihova želja je da se sledeće godine ponovi, te da uključi i šetnju.

"Stojimo rame uz rame sa svima koji žele bolji život. Želimo da slobodno, podignute glave možemo da šetamo u našem gradu. Ne želimo da se vratimo u četiri zida, hoćemo da budemo ono što jesmo. Želja nam je da ne budemo žrtve nasilja u porodici i u institucijama", kazao je Kocevski.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu je podelio sa okupljenima reči iz pisma podrške visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i iskazao podršku prvom Prajdu u Novom Sadu.

"Poštovanje ljudskih prava i poštovanje prava svih je glavni stub EU. Širom sveta LGBT zajednica se suočava sa stigmatizacijom, govorom mržnje, torturom, diskriminacijom. EU podržava sve one koji su spremni da brane ljudska prava. Prepoznajemo napore Srbije da zaštiti prava LGBT zajednice, kao i napore nevladinog sektora i građana koji su spremni da daju podršku", kazao je on.


Foto: Beta / Dragan Gojić

Tokom održavanja prvog novosadskog Prajda grupa od desetak građana došla je ispred ulaza i istakla transparent "Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu".

Oni su doneli ikone i krstove i ispred ulaza čitali Sveto pismo, a sa njima je bio i guslar koji svira.

Gradski odbor Dveri je ranije najavio da će u subotu 18. maja u 17 sati u Novom Sadu na Trgu slobode održati skup "Život je na našoj strani", a u najavi tog događaja su napisali da "smatraju neprikladnim to što organizacija Omladinska prestonica kulture 2019 OPENS, zajedno sa Gradskim vlastima ne obeležava Svetski dan porodice, a istovremeno organizuje nedelju LGBT zajednice".

Manifestacija Novosadska nedelja ponosa je počela 13. maja, kako bi bio obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.05.2019, 14:58h pal

    Ajde bre odmorite malo. Čuj zabrinuta za budućnost svoje dece, pa i ja sam zabrinut za budućnost njene dece. Ali iz suprotnih razloga.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side