Novi poslanici položili zakletvu, konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije
03.08.2020 | 10:40h ► 12:26h Beograd

Novi poslanici položili zakletvu, konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije

Novi poslanici položili zakletvu, konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije Foto: Beta / Milos Miskov
Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije.

Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima.

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata svim narodnim poslanicima.

                                                                                               Foto: Beta / Milos Miskov

Prisutni poslanici kojih je na početku sednice bilo 198, položili su i potpisali zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista "Aleksandar Vučić- Za našu decu".

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

Danas će prvi put u skupštinsku klupu sesti Dragan Marković - Markoni. Nakon dugogodišnje karijere u policiji i RDB, odnosno BIA Markoviću je kao kandidatu PUPS-a na listi SNS-a danas potvrđenen mandat narodnog poslanika.

 

Građani gadaju jajima zgradu Skupštine

Učesnici protesta ispred Doma Narodne skupštine Srbije, počeli su pre nekoliko trenutaka da gađaju zgradu jajima i paradajzom, kada su videli da poslanici izlaze iz nje.

                                                                                               Foto: Beta / Milos Miskov

Vrata zgrade trenutno su zatvorena i poslanici više na izlaze iz Skupštine.

Policija je nastojala da piše kaznu lideru Pokreta Dosta je bilo Saši Raduloviću, jer je zaustavljen saobraćaj ispred skupštine, skupom na koji je pozvao.

Mjedutim od toga je odsutala kada su okupljeni potrčali ka ogradi ispred zgrade Skupštine.

Policija je odvela kroz Pionirski park, jednog demonstranta koji je prethodno skandirao služeći se megafonom.

On je skandirao "Vućiću Šiptaru platićeš izdaju" i "Ne damo Kosovo".

 

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije posle parlamentarnih izbora 21. juna 2020. godine, biće održana danas, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata.

Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu Narodne skupštine u 12. sazivu za 3. avgust, a rok za verifikaciju mandata je najviše 30 dana od proglašenja rezultata izbora.

Na dnevnom redu današnje sednice našlo se pet tačaka, i to potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Predsednik pokreta Dosta je Bilo (DJB) Saša Radulović najavio je da će taj pokret, od 9.00 časova organizovati blokadu konstitutivne sednice Skupštine Srbije, zato što su, kako je rekao, "izbori falsifikovani".

"Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine", naveli su iz DJB.

Oni su naveli i da je krajni rok da se konstituiše Skupština, utorak 4. avgust i da će ako se to spreči, "pasti vlast".

Udružena opozicija Srbije upozorila je da od danas Srbija "i zvanično nema parlament" jer po njihovim navodima, 250 budućih poslanika "nije izabrano na legalnim izborima".

Navodeći da legitimnost junskih parlamentarnih izbora u Srbiji "osporava i veći deo Evrope", iz Udružene opozicije su naveli da "lažni izbori za rezultat imaju jedan od retkih jednostranačkih parlamenata u celom svetu".

Opoziciji je navela da će "pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog poretka".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side