23.04.2018 | 08:30h ► 15:30h Beograd

Danas se oboeležava Dan Vojske Srbije

Danas se oboeležava Dan Vojske Srbije Foto: Beta / Saša Đorđević
Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vojska Srbije mora da bude spremna da u svakom trenutku bude snažan faktor odvraćanja za svakog potencijalnog agresora a da je na srpskoj politici da sačuva mir i stabilnost i doprinese da vojska nikada ne bude upotrebljena.

Vučić je rekao da država iz budžeta godišnje izdvaja 600 miliona evra za vojsku, i da to nije mnogo u poredjenju sa snažnijim državama, ali da to za Srbiju nije malo i da je država spremna da to izdvajanje i poveća, u skladu sa rastom društvenog proizvoda i fiskalnom konsolidacijom.

"Izdvajaćemo i više ali ćemo tražiti i rezultate. Neće moći više da se dogodi da generalna inspekcija dodje u jednu od najvažnijih brigada i da je polovina vojnika na poštedi zato što ne mogu da prodju test fizičke pripremljenosti. Tražićemo više ozbiljnosti i odgovornosti, ali zbog toga što je vojska nesumnjivo najbolji deo društva i najbolji sistem. Želimo da takva ostane i bude još bolja", rekao je Vučić i izrazio spremnost države da poveća izdvajanja za oružane snage.

Vučić je zamolio pripadnike vojske da budu još vredniji i posvećeniji jer u velikoj meri svojim radom doprinose zaštiti mira i stabilnosti.

"Vojska uvek mora da bude spremna za svaki od teških izazova. Mi smo imali ugašenu lovačku avijaciju i helikoptersku avijaciju koja je bila gotovo ugašena, ali je naša budućnost sada drugačija. Imaćemo bolje opremljenog vojnika", rekao je Vučić i najavio da će biti nastavljene nabavke pušaka iz inostranstva ali i nabavke iz fabrika srpske vojne industrije.

On je zahvalio Vojsci Srbije zbog toga što je uvek uz svoj narod i prilikom elementarnih nepogoda i kada država trpi pritiske spolja ali i poručio vojnicima da i dalje budu spremni na svaku vrstu izazova.

"Znamo kroz šta smo prošli pre 19 i pre 25 godina i pre toga u svetskim i balkanskim ratovima... Vojska Srbije uvek mora da bude spremna, a na srpskoj politici je da čuva mir i stabilnost i da spreči da vojska ikada bude upotrebljena. Ali, vojska mora u svakom trenutku da bude spremna da odgovori svakom izazovu i odvrati svakog agresora od pomisli da ugrozi našu zemlju", rekao je Vučić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas, u ime predsednika Srbije, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije (VS).

Foto: Beta / MOS

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je venac položio u pratnji načelnika Generalštaba VS generala Ljubiše Dikovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Ranka Živaka.

"Ustanički narod Srbije, zajedno sa ustaničkom vojskom, pokazao je da su narod i vojska jedno, da su se kroz istoriju izborili za najveću vrednost, a to je sloboda. Državotvornost, integritet i suverenitet države i vojske, stekli smo zahvaljujući našim hrabrim precima, našim junacima i herojima. ;Ostaje nam da još više čuvamo ono što su nam u amanet ostavili naši preci i ne dozvolimo da bilo ko razjedini naš narod i vojsku. Ujedinjeni možemo u budućnost, ujedinjeni možemo sačuvati slobodu, našu vojsku i suverenitet i integritet Srbije", upisao je Vulin u spomen knjigu.

Dan Vojske Srbije slavi se 23. aprila u znak sećanja na 1815. godinu kada je podignut Drugi srpski ustanak.

U susret Danu VS, pripadnici oružanih snaga su u više gradova održali prikaz naoružanja i vojne opreme, pa su se tako, od 19. do 21. aprila, stanovnici Vrbasa, Smedereva, Bora, Pirota, Vršca, Loznice, Čačka, Aranđelovca, Kikinde, Jagodine, Ivanjice i Surdilice mogli da upoznaju sa arsenalom Vojske Srbije.

Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar iz Niša održali su promendne koncerte u Valjevu i Kragujevcu, a u proslavi se uključio i Vojni muzej na Kalemegdanu u Beogradu.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.

 

U Spomen parku Bubanj u Nišu obeležen Dan Vojske Srbije

Prikazom dela opreme i naoružanja i prigodnom svečanošću, pripadnici Vojske Srbije iz garnizona Niš obeležili su na prostoru Spomen parka Bubanj 23. april, Dan Vojske Srbije.

Komandant garnizona, pukovnik Predrag Grbić podsetio je da se 23. april obeležava kao Dan Vojske Srbije u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 1815.

On je kazao da su u protekloj godini pripadnici niškog Garnizona u potpunosti realizovali sve postavljene zadatke i stvorili uslove za unapredjenje operativnih sposobnosti.

Grbić je istakao da su državno rukovodstvo i Ministarstvo odbrane pokrenuli niz mera i aktivnosti kako na poboljšanju standarda pripadnika Vojske Srbije, tako i na opremanju i modernizaciji jedinica vojske.

Obeležavanju Dana Vojske Srbije prisustvovali su predstavnici grada i niških gradskih opština, Srpske pravoslavne crkve, udruženja potomaka boraca i penzionisanih vojnih lica. 

Svečanost je završena skokom pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije. 

 

Obeležen Dan Vojske Srbije u Novom Sadu

Dan Vojske Srbije obeležen je danas i u Novom Sadu svečanim defileom jedinica, zajedničkim izvođenjem vojne vežbe (egzercir) pitomaca Vojne akademije i taktičko-tehničkim zborom.Građani u toku dana mogu na Trgu slobode da vide izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije, kao i defile brodova Rečne flotile Dunavom.

Komandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Petrović rekao je da Dan Vojske Srbije čuva uspomenu na "bunu protiv tiranije" i podseća na konačno oslobođenje i formiranje moderne Srbije.

On je dodao da je ponosan što Vojska Srbije uživa veliko poverenje građana i da će ona nastaviti da ga opravdava, kroz uspešno izvršavanje svih zadataka koji se pred nju postave.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da se na današnji dan treba prisetiti hrabre srpske vojske koja je 23. aprila 1815. u Takovu podigla Drugi srpski ustanak protiv Otomanske imperije.

"Iz Novog Sada šaljemo jasnu poruku da je taj datum trajno obeležen ne samo u istorijskim čitankama, već i u našem svakodnevnom životu - kao podstrek i nadahnuće, kao poruka da ne smemo da budemo ni lenji, ni slabi, kada je u pitanju budućnost naše otadžbine", naveo je Vučević.

Podsetio je da je 2018. i godina u kojoj se obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

"Siguran sam da ćemo se, čvrstinom strojevog koraka naše vojske, i dalje kretati ka novim pobedama, za bolji život i bolji standard građana, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju", kazao je Vučević.

U dvorištu Doma Vojske bio je obezbeđen besplatan vojnički pasulj za sve građane.

 

Svečanošću u centru Kruševca obeležen Dan Vojske

Vojnom svečanošću u centru Kruševca, u kojoj su učestvovali pripadnici Komande za razvoj Rasinske brigade, Centra za obuku logistike, Centra ABHO i 246. bataljona ABHO, obeležen je 23. april, Dan Vojske Srbije.

Kruševac je bio jedan od šest gradova u kojima je, u saradnji sa lokalnom samoupravom, povodom Dana Vojske, organizovana vojna svečanost.

Svečanost je počela dočekom i predajom raporta načelniku Štaba komande za obuku, brigadnom generalu Dejanu Jankoviću u čijoj pratnji su bili komandant garnizona Kruševac pukovnik Sreten Zafirović i major Boban Radosavljević, komandant vojne svečanosti.

Zastavni vod, sastavljen od najboljih oficira, podoficira i profesionalnih vojnika doneo je državnu zastavu, nakon čega je intonirana himna i odata počast poginulim i preminulim pripadnicima Vojske.

General Janković je rekao da naš narod, kao i svi slobodoljubivi narodi, ima snažna osećanja vojničke časti, koja su izgrađivana kroz dugu, tešku, slavnu i bogatu istoriju te da će u našoj istoriji ostati zabeleženo da se nikada nismo mirili sa tuđinskom vlašću i da smo oduvek želeli da budemo svoj na svome. 

„Zahvaljujući stručnom, profesionalnom, odgovornom i motivisanom kadru vojska Srbije dosledno izvršava svoj osnovni zadatak i očuvala je zahtevani nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti“ kazao je on. 

Da je Vojska i danas, kao što je bila i ranije uz narod i uvek spremna da pomogne, kazao je komandant garnizona Kruševac pukovnik Sreten Zafirović.

„Zato slobodno mogu da kažem da je ovo praznik svih nas koji smo u stroju i van stroja spremni da jedni drugima pomognemo. Ovom svečanošću želimo da pošaljemo jasnu sliku jedinstva naroda i vojske i podrške svih vas nama vojnicima za izazove koji su pred nama u narednom periodu“ kazao je on. Na svečanosti su pročitane čestitke najviših državnih i vojnih zvaničnika kao i naredbe o unapređenju u viši čin i dodeli stimulativnih mera zaslužnim pripadnicima kruševačkog Garnizona.

U defileu postrojenih jedinica podešaloni su strojevim korakom prošli ispred bine. Gosti i građani su obišli i taktičko - tehnički zbor, u okviru koga je na centralnom kruševačkom trgu, na 17 tačaka, postavljen deo naoružanja i opreme vojske Srbije. Građani su mogli da pogledaju pešadijsko naoružanje, haubicu, sredstva ABHO službe, sredstva telekomunikacije kao i službene pse. 

 

Premijerka čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je danas čestitku pripadnicima Vojske povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije."Zahvaljujući vašem zalaganju i profesionalizmu u obavaljanju zadataka, Srbija danas ima jaku i modernu Vojsku, koja je garant stabilnosti i napretka naše zemlje.

Angažovanjem u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, pripadnici naše Vojske daju pun doprinos očuvanju mira i dostojanstveno predstavljaju našu zemlju u svetu", navodi se u čestitki.

"Čestitam vam praznik koji obeležavamo uz podsećanje na Drugi srpski ustanak i njegov značaj za stvaranje savremene srpske države i vojske, i uverena sam da ćete i ubuduće profesionalno obavljati svoje zadatke", kaže se u čestitki premijerke Ane Brnabić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Nebojša Zelenović: Verujem Šapčanima, pobedićemo Intervju Nebojša Zelenović: Verujem Šapčanima, pobedićemo

  Izbor koji se stavlja pred građane Šapca je jednostavan – ili glasate za normalnost ili za mafiju. Ne mislim da će biti drugih pritisaka, kaže gradonačelnik Šapca za Novi magazin i objašnjava razloge koji su njega i njegovu koaliciju naveli da izađu na lokalne izbore, nastavljajući bojkot svih drugih.

 • Sutra ujutru vetrovito i hladno vreme sa padavinama Sutra ujutru vetrovito i hladno vreme sa padavinama

  U Srbiji će sutra ujutru biti vetrovito, oblačno i hladno, ponegde sa kišom, dok se od sredine dana očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Zagađenje vazduha - Srbija u top 10 u svetu - Hoće li zagađenje vazduha ući u bukvare kroz zagonetku “ne vidiš ga, ne jedeš ga, ne piješ ga, a truje te iako je bezbedan”? Ili kao oksimoron, mađioničarski trik, kao velika iluzija koja ne postoji, a ima potencijal masovnog uništenja? Piše: Jelena Aleksić

 • Vučić: Dogovoren komplet mera protiv novog koronavirusa, nema zaraženih u Srbiji Vučić: Dogovoren komplet mera protiv novog koronavirusa, nema zaraženih u Srbiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjem sastanku s predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv novog koronavirusa, dogovoren "komplet mera prevencije i hitnih reakcija" nadležnih organa protiv tog virusa i naveo da u Srbiji nema zaraženih.

 • Vulin: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji Vulin: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković ispratili su danas deseti kontigent VS u mirovnoj misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, koji se razlikuje od svih dosadašnjih po tome što će tokom čitavog angažovanja svoje zadatke obavljati kao samostalna i samoodrživa jedinica, odnosno vojna bolnica.

 • Ugljanin: SDA ide na izbore Ugljanin: SDA ide na izbore

  Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) izaći će na izbore, iako smatra da je "upitna i sama svrha učešća Bošnjaka na njima", izjavio je danas Radiju Sto plus predsednik SDA Sulejman Ugljanin.

 • Tužba i postupak DJB protiv Stefanovića zbog Zakona o oružju Tužba i postupak DJB protiv Stefanovića zbog Zakona o oružju

  Poslanici pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije podneli su zahtev za izmenu Zakona o oružju i municiji kojom bi, kako se navodi, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) bilo sprečeno da "samovoljno otima" oružje "savesnim građanima", kao i da bi bilo obezbeđeno "ustavno pravo građana da poseduju oružje".

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Mediji: "Srbija 21" izlazi na izbore Mediji: "Srbija 21" izlazi na izbore

  Organizacija Srbija 21 donela je odluku da učestvuje na parlamentarnim izborima, a ta odluka će formalno biti usvojena tokom narednog vikenda, piše Blic u današnjem izdanju i podseća da je nedelju dana ranije doneta odluka koja se tiče lokalnih izbora.

 • Nišlija uhapšen zbog pokušaja ubistva Nišlija uhapšen zbog pokušaja ubistva

  Policijska uprava u Nišu je danas saopštila da je uhapsila Nišliju I.M. (33) zbog pokušaja ubistva.

 • Lončar: S mučninom sam gledao film Vladalac Lončar: S mučninom sam gledao film Vladalac

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je pokušao da odgleda film "Vladalac" sa "ozbiljnom mučninom u želucu", ali, kako je rekao, "kao član Vlade mora te stvari da odgleda".

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side