Danas je 21. godišnjica od ubistva Slavka Ćuruvije
11.04.2020 Beograd

Danas je 21. godišnjica od ubistva Slavka Ćuruvije

Danas je 21. godišnjica od ubistva Slavka Ćuruvije Foto: PrtScn
Danas se navršava 21. godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao, bio je tog dana Uskrs po julijanskom kalendaru.

Za izvršenje likvidacije su pre godinu dana prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Obeležavanju godišnjice ubistva će, danas usled vanrednog stanja i ograničavanja kretanja usled pandemije, prisustvovati samo po jedan član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Slavko Ćuruvija Fondacije koji imaju dozvolu kretanja.

UNS je povodom godišnjice saopštio da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i da traži da se što pre privede pravdi Miroslav Kurak, kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

Fondacija Slavko Ćuruvija podseća da je medijski linč tog novinara dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon samog čina, a suđenje optuženima je počelo godinu dana gasnije.

"Iako je tajni dosije Državne bezbednosti pod nazivom 'Ćuran' sačuvan i objavljen krajem oktobra 2000. godine, a javnost saznala da je tajna policija nezakonito danima pratila Slavka Ćuruviju sve do nekoliko sekundi pre samog zločina, kako je rečeno tokom suđenja, istraga je godinama tapkala u mestu i bila opstruirana", navode u Slavko Ćuruvija Fondaciji.

Ta fondacija navodi da se 21. godišnjica ubistva Ćuruvije obeležava "u atmosferi pojačane represije nad medijima".

"Bilo je proteklih dana pokušaja uvođenja cenzure i neprimerenog etiketiranja kritičkih novinara kao neprijatelja, i to sa vrha države, te je i zato veoma važno podsetiti kako mogu biti zlokobne posledice optužbi novinara da su izdajnici i da mrze svoju zemlju... Cena koju je platio obavezuje", ocenjuje Slavko Ćuruvija Fondacija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side