Napadači na Borka Stefanovića u Kruševcu osuđeni na zatvorske kazne
21.09.2020 | 10:42h ► 14:30h Kruševac

Napadači na Borka Stefanovića u Kruševcu osuđeni na zatvorske kazne

Napadači na Borka Stefanovića u Kruševcu osuđeni na zatvorske kazne Foto: Freeimages.com
Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je danas okrivljene za napad na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri i po godine zatvora.

Miloš Šaponjić osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora za nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka.

Na po tri i po godine zatvora osuđeni su Marko Živković i Danijel Gmijović.

Napad na Stefanovića i Bobana Jovanovića dogodio se 23. novembra 2018. godine ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, gde su učestvovali na političkoj tribini Levice Srbije.

Sudija Dragan Zdravković ocenio je, u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti.

On je dodao da su izrečene kazne nešto niže, jer se sudilo po starom zakonu.

"Po novom krivičnom zakonu, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, za pomenuta dela predviđene su znatno veće kazne", dodao je Zdravković uz napomenu da izrečene presude imaju "represivno ali i preventivno dejstvo".

Više javno tužilaštvo u Kruševcu je na pretresu održanom prošlog četvrtka zatražilo kaznu od četiri i po godine zatvora za Šaponjića, a po tri i po godine za Živkovića i Gmijovića.

"Nismo zadovoljni izrečenom presudom jer smatramo da je ovo bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića i mene. Kazne su zapanjujuće male, pogotovo jer je napadnuto i službeno lice. Ovakvom presudom šalje se poruka da mogu da šetaju mojim gradom, našim gradom i nekažnjeni vrše krivična dela", kazao je Boban Jovanović koji je prisustvovao izricanju prvostepene presude u Višem sudu u Kruševcu.

Izricanju presude nisu prisustvovali okrivljeni, njihov branilac kao ni Borko Stefanović i njegov advokat Vladimir Todorić.

 

Stefanović (SSP): Nemamo iluzije da nešto zavisi od nečije prijave dok je Vučić na vlasti


                                                                           Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić

 

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da će SSP podneti krivičnu prijavu u vezi navodne korupcije u poslovima EPS-a i firme čiji je vlasnik brat premijerke Ane Brnabić ali i dodao da u toj stranci nemaju iluzija da nešto zavisi od nečije prijave ili apela na tužilaštvo "dok je Aleksandar Vučić na vlasti".

Odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, Stefanović je ocenio da podnošenje krivičnih prijava i borba kroz "takozvane institucije sistema", kao, kako je rekao, "omiljena mantra manjeg dela naše liberalne javnosti", jeste na neki način pokazatelj da ljudi "često nisu ni svesni u kakvoj državi živimo".

"Ovo je država u kojoj su sve institucije ne uništene već potpuno zauzete i okupirane od strane jednog čoveka. To malo deluje s jedne strane kao utopijska stvar ali baš zato da bismo ispunili sve procedure pa čak i u autoritarnoj državi, mi ćemo to uraditi ali nemamo iluzija da nešto zavisi od nečije prijave, apela na tužilaštvo ili pravljenja peticija i promene izbornog sistema dok je Vučić na vlasti. To su plemenite ideje ali ideje za demokratsku a ne zarobljenu Srbiju kakva je danas", rekao je Stefanović.

Prethodno je potpredsednica SSP Marinika Tepić izjavila da je firma Aseko, u vlasništvu brata predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, "dobila 20 miliona evra" od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ona je navela da je Aseko dobio taj novac za poslove obavljene u prethodne dve godine, odnosno od momenta kada je Ana Brnabić postala premijerka.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side