Danas 14 godina od zločina u Goraždevcu, Dačić i Đurić na obeležavanju
13.08.2017 Beograd

Danas 14 godina od zločina u Goraždevcu, Dačić i Đurić na obeležavanju

Danas 14 godina od zločina u Goraždevcu, Dačić i Đurić na obeležavanju Foto: PrtScn
Četrnaesta godišnjica ubistva Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12), na koje su i danas nepoznate osobe pucale iz automatske oružja dok su se sa grupom od pedesetak dece kupali u reci Bistrici, biće obeležena danas pomenom u Goraždevcu i Beogradu.

Godišnjica ubistva dvojice mladića biće obeležena pomenom u crkvi Presvete Bogorodice i na lokalnom groblju u Goraždevcu. Parastos će biti služen od 11.00 u goraždevačkoj crkvi, a prisustovaće direktor vadine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić koji će položiti venac na spomenik stradaloj deci.

Godišnjica i pomen biće obeleženi i u Beogradu u 12.44 u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u Beograđanki gde se nalaze prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. Prisustvovaće ministar spoljnih poslovа Ivica Dаčić, a najavljen je dolazak i ministra zа rаd Zorаna Đorđevića, ministra držаvne uprаve i lokаlne sаmouprаve Brаnka Ružića, nаčelnika Generаlštаbа Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, predsednika Komisije zа nestаlа licа Veljka Odаlovića i ruskog аmbаsаdora u Beogradu Aleksаndra Čepurina.

Za zločin u Goraždevcu, u kome su 13. avgusta 2003. godine teško ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK.

Roditelji ubijene dece razočarani su što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je prošle godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima, i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini. Tači je takođe obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni, ali i da se utvrdi sudbina nestalih.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela nikada nisu otkriveni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

"Nije ovo običan zločin, ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima", kaže otac ubijenog Pantelije Dakića.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina njihovog broja od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Ubice su ostale nekažnjene kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa" sa putnicima koji su išli na zadušnice.

Pre dve godine, u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu, nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na spomen obležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici.

Tada je jedino reagovala Eparhija raško-prizrenska koja je ocenila da je rušenjem spomenika nanet dodatni bol porodicama koje su izgubile bližnje tokom rata kao i na Bistrici.

Krajem 2015. godine nepoznate osobe pucale su na spomenik i dodatno ga oštetile. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je nakon toga u februaru obnovila spomenik.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side