Dajč: Oko 500 naslednika u Srbiji imaju pravo na imovinu predaka stradalih u Holokaustu
04.09.2020 Beograd

Dajč: Oko 500 naslednika u Srbiji imaju pravo na imovinu predaka stradalih u Holokaustu

Dajč: Oko 500 naslednika u Srbiji imaju pravo na imovinu predaka stradalih u Holokaustu
Predsednik Odbora za nadzor Jevrejske opštine Beograd Haris Dajč izjavio je danas da je Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika omogućio da takvu imovinu potražuju i ostali pripadnici jevrejske zajednice u Srbiji, a mogu da se obrate preživeli naslednici i iz treće ili četvrte generacije.

Dajč je za RTS izjavio da je, što se tiče Beograda, deo imovine naslednicima žrtava Holokausta već vraćen, kao i da vrednost imovine procenjuje Agencija za restituciju i ljudi iz jevrejske zajednice, kao i da ima oko 500 naslednika koji imaju pravo na potraživanje povraćaja imovine koja je pripadala njihovim precima, stradalim u Holokaustu.

Dajč je ocenio da je položaj Jevreja, državljana Srbije, "izuzetno dobar" i da zakon omogućava da ta zajednica u narednih 20 i više godina ima stalni izvor prihoda i da se prema tome odgovorno ponaša.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je do Drugog svetskog rata živelo oko 17.000 Jevreja, dok ih sada ima oko 3.000.

Dajč je podsetio da su u toku pripremni radovi za uređenje Memorijalnog centra "Staro sajmište" na Novom Beogradu ali da je još uvek najveći izazov eksproprijacija zemljišta, koje je još u privatnom vlasništvu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side