08.11.2017 | 20:51h ► 21:33h Beograd

Dačić: Zaoštravanje sa Ukrajinom pritisak na Srbiju da se distancira od Rusije

Dačić: Zaoštravanje sa Ukrajinom pritisak na Srbiju da se distancira od Rusije Foto: Z. Raš
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da se navodima Ukrajine o zabrinutosti da srpski plaćenici učestvuju na ruskoj strani u borbama u Donbasu želi postići da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.


"Treba da postanemo žrtve sukoba u Ukrajini i problema koji postoje na relaciji Zapad - Rusija", rekao je Dačić na televiziji Pink i dodao da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne i da bude "žrtva nekih drugih međunarodnih relacija".

On je dodao da Srbiju "nije mogao da uplaši" ni američki zvaničnik Brajan Hojt Ji koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice, a "kamo li ambasador Ukrajine".

Dačić je rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se i Zapad i Istok, Vašington i Moskva, složili da je Beograd mesto vođenja mirovnih pregovora o Ukrajini.

"Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna time i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima... Ne sviđa im se takva pozicija Srbije", rekao je Dačić i dodao da će sledeći sastanak specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu Kurta Volkera i Vladislava Surkova biti održan 13. novembra u Beogradu.

Komentarišući saopštenje Ukrajine da će nastaviti da sarađuje sa evropskim partnerima po pitanju zvaničnika Srbije koji su povezani sa Krimom, Dačić je rekao da je pitanje da li je to bilateralni problem Srbije i Ukrajine, ili Srbija treba da ispašta zbog međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom.

On je dodao da je Srbije procesuirala više desetina osoba za učešće u borbama na Krimu i u Donbasu, dok Ukrajina nije procesuirala plaćenike iz te zemlje koji su učestvovali u progonu Srba u Hrvatskoj 1990-ih godina.

Dačić je rekao i da je ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič rekao da ide na konsultacije u Kijev, a da je on od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine dobio obaveštenje da će Aleksandrovič biti van zemlje.

On je rekao da je u medijima u Srbiji informacija da je pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini na konsultacije u Beograd na 50. mestu, a da je to veoma važna vest.

 

Beogradski izbori važna mera Vučićevog ostanka na vlasti

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je večeras da su predstojeći beogradski izbori važni jer će se njima meriti i da li predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ostaje na vlasti.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je cilj opozicije na tim izborima da oslabi vladajuću koaliciju SNS-a i SPS-a.

"Beogradske izbore treba ozbiljno shvatiti, ne u smislu ko će biti gradonačelnik, nego će se time meriti da li Vučić opstaje dalje na vlasti ili ne", kazao je Dačić.

On je oceniio da "motivacija birača na gradskim izborima možda nije toliko velika jer ne glasaju za Vučića".

 

Onaj koji bi me smenio pljunuo bi na sebe jer je radio sa mnom

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je večeras, povodom navoda da postoje struje u stranci koje žele njegovu smenu, da bi onaj ko bi ga smenio "pljunuo na sebe" jer je kako je naveo, radio s njim kao stranačkim liderom.

"Taj može samo da me naljuti da ostanem što duže, ali pitanje je da li je meni dosta svega", kazao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

Po njegovim rečima nijedna stranka ne bi opstala kroz vreme, kao što je to uradio SPS.

"Uspeli smo da se podignemo, ne želim to da vezujem samo za sebe, ali bili smo pod strašnim udarima i tadašnje vlasti i jednog dela naše stranke koji me optuživao za izdaju Slobodana Miloševića", naveo je Dačić.

Upitan ko će biti kandidat SPS-a za gradonačelnika Beograda, lider socijalista je kazao da pre te odluke treba doneti niz strateških političkih odluka, od toga da li istovremeno sa gradskim treba održati i parlamentarne izbore, do odluke o eventualnom zajedničkom nastupu sa Srpskom naprednom strankom.

"Nije da se nećkamo oko kandidata već postoje brojna prethodna pitanja o tome šta doprinosi stabilnosti. Ako idemo na izbore u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, najlogičnije je da kandidat bude Aleksandar Antić jer ima iskustva kao predsednik Skupštine Beograda a postao je i šire poznat kao ministar rudarstva. Ima više kandidata ali tu temu uopšte nismo pokretali", rekao je Dačić.

 

Unesku smo pobedili SAD, Nemačku, Francusku a ne Pacolija i Tačija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da je Srbija, povodom odluke Prištine da odloži zahtev za prijem Kosova u Unesko, odnela "veliku pobedu".

"Imali smo plan Stejt departmenta ko će kako da glasa u Unesko. To je naša velika pobeda, pobedili smo SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Tursku, Saudijsku Arabiju, a ne Hašima Tačija ili Bedžeta Pacolija", kazao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

On je dodao da je Srbija tu pobedu ostvarila "pričom, ubeđivanem, posvećenošću".

 

Imamo rupu u diplomatiji, potcenjujemo neke zemlje koje su nam prijatelji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da Srbija ima "veliku rupu u diplomatskim odnosima", jer kako je naveo, "potcenjuje neke zemlje" koji su joj prijatelji.

Gostujući na televiziji Pink, Dačić je kazao da je reč o zemljama za koje "Tito još nešto znači" i koje imaju velika pozitivna sećanja iz prošlosti odnosa sa Jugoslavijom.

"Ako za 20 godina ne odete nijednom u Bangladeš, onda oni gube shvatanje da su neka pitanja vama važna", kazao je ministar.

On je naveo da je od 2008. do 2012. godine, nezavisnost Kosova priznalo 85 država, a da je od trenutka kada je postao ministar spoljnih poslova Kosovo priznalo pet država, od kojih je jedna u međuvremenu povukla tu odluku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side