13.05.2019 | 13:35h ► 15:16h Beograd

Dačić: Ne bi bilo istorijski poravdeno da Srbi jedini budu genocidan narod

Dačić: Ne bi bilo istorijski poravdeno da Srbi jedini budu genocidan narod Foto: Beta / MSP / Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija poštuje sve žrtve ali da ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo u Evropi u 20. veka, Srbi jedini budu obeleženi kao genocidan narod.

 

Na pitanje o zločinu u Srebrenici, tokom predavanja za studente i profesore Diplomatske akademije iz Beča, Dačić je rekao da su u istoriji "činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni genocidom". 

"Između ostalog ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svetskom ratu u ustaškim logorima", rekao je on i dodao da je politizacija termina genocid pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom.Ministar je konstatovao da kada neki narod vrši genocid, njegovih pripadnika na tim teritorijama ima više, a ne manje kao što Srba ima manje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

Kao najznačajnije soljnopolitičke prioritete Srbije Dačić je naveo "očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sa Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim delom uz sticanje punopravnog članstva u EU".

On je kao ostale prioritete spoljne politike naveo i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedske odnose, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i ostalim državama u svetu i vojnu neutralnost.

Dačić je govorio i o pitanju Kosova navodeći da Srbija želi kompromis sa Prištinom, ali kompromis koji će uvažiti i srpske i albanske interese, na koji Priština nije spremna.

"Mi sa Albancima hoćemo dogovor, a ne njihove jednostrane akte", rekao je on.

Osvrnuvši se na pitanje ulaska Srbije u EU, rekao je da to ne zavisi samo od Srbije već i od Unije koja je opterećena problemima, pre svega Bregzitom.

"Javno mnjenje u zemljama EU nije previše raspoloženo za proširenje, što se odražava i na mišljenje pojedinih država članica tako da će to zavisiti od same spremnosti same EU da vodi dalji put ka proširenju", dodao je Dačić.

 

Zajednički interes da se sačuva stabilnost u BIH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ali i prava srpskog naroda i druga dva naroda i oba entiteta.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. To znači da stojimo iza teritorijalnog integriteta BiH, ali i iza svih  prava srpskog naroda i ostala dva naroda i oba entiteta", rekao je Dačić povodom jučerašnjih izjava srpskih i bosanskohercegovačkih političara u vezi Vojske Republike Srpske.

"I pored svih problema koji postoje, daleko smo od toga da postoji opasnost po stabilnost BiH", dodao je Dačić u razgovoru sa studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

Na jučerašnjoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u Banjaluci predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je ;da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja treba da bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao kako "Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod".

Reagujući na to, član Predsedništva Šefik Džaferović rekao je za N1 da bi Dodik, ali i svi oni koji bi ga poslušali, mogli završiti u zatvoru a hrvatski član Predsedništva Željko Komšić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog, kako je naveo, izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

"Ne bih mogao da kažem da su izjave Komšića ili bošnjačkog predstavnika bile mnogo konstruktivne u odnosu na Srbiju i srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta i mi imamo zajednički interes da se sačuva stabilnost u BiH", rekao je Dačić studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side