14.09.2018 | 13:46h ► 22:17h Beograd/Berlin

Dačić: Za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu

Dačić: Za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na skupu u Berlinu da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da smatra da je Evropska unija najboji okvir za zemlje regiona.

"Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer to omogućava održiv razvoj i same Srbije", rekao je Dačić na ceremoniji u Berlinu povodom 20 godina udruženja berlinskih privrednika.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u diskusiji na temu "Zapadni Balkan u Evropi - mogućnosti i izazovi", Dačić je istakao da Srbija čvrsto veruje da je "EU najbolji okvir za sve zemlje regiona i da će se u njoj najlakše ostvariti pojedinačni interesi svake zemlje ponaosob".

"Procesi evro-integracije, jačanja regionalne saradnje i unutrašnjih reformi u zemljama Zapadnog Balkana su u velikoj meri komplementarni," rekao je Daćić.

Kako je dodao evropska perspektiva Zapadnog Balkana suštinski je uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Srpski ministar je ukazao da su se pred EU pojavili izazovi kao što je Bregzit, kriza s migrantima i dileme o njenoj budućnosti, i da to predstavlja izazove i za Zapadni Balkan, a ocenio je da je najbolji način da se oni prevaziđu jačanjem uzajamnih veza i stavljanjem naglaska na ono što zemlje povezuje.

"Srbija je opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše 'pozitivnu agendu' - orijentisanu ka budućnosti i nastoji da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova uzajamno-korisne saradnje", rekao je Dačić dodajući da bi to moglo da doprinese stvaranju povoljne ukupne klime u regionu.

Zbog toga je Srbija podržala nemačku inicijativu za pokretanje takozvanog Berlinskog procesa, rekao je Dačić i dodao da agenda povezivanja (Connectivity Agenda) predstavlja jedan od ključnih stubova Berlinskog procesa u celini.

Nabrojao je među rezultatima Berlinskog procesa uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Sporazum o osnivanju Transportne zajednice u Jugoistočnoj Evropi, i uspostavljanje Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i rekao da Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze i veruje da u ekonomskoj oblasti mogu da se postignu još bolji rezultati.

Kako je naveo u periodu januar-jul 2018. godine ukupna robna razmena dve zemlje iznosila je 2,83 milijarde evra, dok je u 2017. godini robna razmena prvi put premašila iznos od četiri milijarde evra sa 4,34 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Takođe je ukazao da u Srbiji posluje više od 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.

"Ubeđen sam da će ovakvi impresivni rezultati i pozitivna iskustva vaših poslovnih ljudi i za vas koji ste danas ovde prisutni biti podstrek da ozbiljno razmotrite poslovanje u Srbiji", rekao je Dačić.

On je pozvao prisutne da posete Srbiju i da se uvere da je spremna da ponudi povoljne uslove poslovanja.

Ukazao je da je Srbija na svom putu ka punopravnom članstvu u EU sprovela niz reformi u ekonomskoj, ali i u oblastima vladavine prava, funkcionisanja državnih i lokalnih organa uprave, digitalizacije i slično i stvorila povoljne uslove za poslovanje i investiranje stranih kompanija.

 

Dačić: Srbija se apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu.

"To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

On je dodao da Rezolucija SB UN 1244 kao oružane snage predviđa samo Kfor i upitao čemu bi vojska Kosova služila pored Kfora.

Dačić je ocenio da se, prema reakcijama NATO i SAD, vidi da nisu zadovoljni načinom na koji Kosovo formira vojsku.

Prema njegovim rečima, NATO i SAD traže da se formiranje oružanih snaga Kosova izvede kroz ustavne promene i da to ne može da se dogodi bez predstavnika Srba u skupštini Kosova.

Vlada Kosova juče je usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu."To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

Dodao da je predlog o formiranju vojske Kosova još jedan udarac na mirovni proces i da to rade one snage koje se protive pronalaženju trajnog rešenja.

Upitan kako bi to uticalo na dijalog, Dačić je rekao da su svi govorili da treba naći rešenje, a da sada, kada se prema njegovim rečima, traga za nekim konačnim rešenjem, svi se trude da opstruišu dijalog, "jer su valjda očekivali da će se završiti priznavanjem nezavisnosti Kosova" i dodao da od toga "nema ništa".

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side