Dačić: Vojna neutralnost se ne dovodi u pitanje
13.11.2019 | 10:16h ► 11:15h Beograd

Dačić: Vojna neutralnost se ne dovodi u pitanje

Dačić: Vojna neutralnost se ne dovodi u pitanje Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je za Srbiju saradnja s NATO važna i da Srbija želi da ona bude još bolja ali da se vojna neutralnost zemlje nijednog trenutka ne dovodi u pitanje.

 


"Saradnja sa NATO zasnovana je na jasnim premisama i počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije, bez uslovljavanja naše zemlje da postane članica Alijanse. Istovremeno, prisutna je otvorenost Srbije da dodatno unapredimo politički dijalog i konkretnu saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa (...) Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO, već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje", rekao je Dačić na otvaranju sedme Beogradske NATO nedelje.

Prema njegovim rečima, Srbija razume odluku svojih suseda da postanu članice NATO i da zato očekuje njihovo razumevanje za kontakte i saradnju Beograda sa državama koje nisu u NATO.

Dačić je naveo da je situacija na Kosovu važan deo saradnje s NATO i da je Kosovo za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov.

"Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju. Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Ne postoji ni jedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera", izjavio je šef srpske diplomatije.

On je ponovio i protivljenje Srbije pretvaranju "Kosovskih bezbednosnih snaga" u "Vojsku Kosova", i naveo da se time krši rezolucija 1244 Sveta bezbednosti i ugrožava regionalna i šira stabilnost. Ti i drugi jednostrani potezi Prištine, naveo je Dačić, predstavljaju nastavak politike svršenog čina koju deo međunarodne zajednice, među kojima je i veliki broj članica NATO, prećutno podržava.

"Pravljenje veštačkih balansa u odgovornosti, kada je potpuno jasno ko je odgovoran za prekid dijaloga, ne doprinose ponovnom otpočinjanju razgovora Beograda i Prištine", naveo je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo i da Srbija od KFOR-a očekuje da spreči nove ulaske kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova.

Dačić je takođe naveo da odnosi Srbije i NATO, uprkos uzlaznom trendu, ostaju delikatni zbog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

"Sa žaljenjem podsećam da je NATO 1999. godine intervenisao bez ovlašćenja SB UN, što za nas nedvosmisleno predstavlja akt agresije na jednu suverenu zemlju, koji je prouzrokovao ogromne žrtve i materijalna razaranja. Te događaje ne možemo da zaboravimo i uvek ćemo se sećati onih koji su stradali", rekao je Dačić.

On je dodao da i 20 godina kasnije Beograd i NATO imaju različita gledišta o zbivanjima 1999. godine ali da svi svi učesnici tih događaja imaju odgovornost da kroz saradnju očuvaju mir i stabilnost u regionu.

Dačić je rekao i da je Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, stabilnost veoma važna kao i razvijanje što boljih odnosa s najznačajnijim igračima na svetskoj sceni.

"Srbija nastoji da sa najznačajnijim akterima međunarodne politike razvija što je moguće bolje odnose, čineći time sopstvenu bezbednost održivom. S druge strane, kao država kandidat za člastvo u EU, naša zemlja daje pun doprinos unapređenju stabilnost na ovom delu evropskog prostora, što je izuzetno važno i za ukupnu evropsku bezbednost", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je "odgovoran, predvidljiv i kredibilan" partner na međunarodnoj sceni, spreman da se uključi u nove evropske inicijative kad god za to postoje uslovi.

Dačić je naveo da su spoljnopolitički prioriteti Srbije zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, članstvo u EU, promocija regionalne saradnje i negovanje prijateljskih i partnerskih odnosa na globalnom planu i izrazio nadu da članice NATO i drugi partneri to razumeju.

"Neophodan je zajednički angažman kako bismo očuvali mir, bezbednost i stabilnost i postigli prosperitet. Do tog cilja može se stići jedino jačanjem saradnje i poverenja, kao i spremnošću i odgovornošću da reči uvek budu pretočene u dela i da sve što je dogovoreno bude potvrđeno i sprovedeno, bez izuzetka i bez uslovljavanja", izjavio je Dačić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side