02.10.2019 Beograd

Dačić: Vlada Srbije posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti

Dačić: Vlada Srbije posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti Foto: Beta/Miloš Miškov
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rad na dostizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena jedan od preduslova za ukupan razvoj Srbije.


"Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta. Jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu i zastupanju u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka, preduslov je za stvaranje povoljnijeg ambijenta za dostizanje punih ličnih i profesionalnih potencijala celokupnog stanovništva", rekao je Dačić.

Na međunarodnoj konferenciji "Žene lideri i održivi razvoj - istinski ravnopravne", Dačić je ocenio da se prisustvo žena u javno-političkom životu Srbije iz godine u godinu povećava.

"Od 250 narodnih poslanika i poslanica 38 odsto su žene, četiri su ministarke u Vladi, a i na mestima predsednice Vlade i predsednice Narodne skupštine nalaze se žene", rekao je Dačić i istakao da žene upravljaju i značajnim brojem preduzeća.

Podsetio je da podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu poprilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko kao jedina moguća naslednica.

"Zato je naš zadatak da zajedno pokušamo da podignemo svest o njihovim potrebama i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu, jer ove žene zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu", rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, ukoliko se ne osigura da devojčice i žene imaju istovetna prava i uslove za ostvarenje ličnih i profesionalnih aspiracija kao i muškarci, ne može se ostvariti pun razvojni potencijal bilo koje zajednice niti sredine.

Dačić je rekao da prema zvaničnoj statistici u Srbiji visoke škole i fakultete češće upisuju i završavaju žene, poslednjih godina se povećava broj žena doktora nauka, a većinu korisnika interneta takođe čine žene.

"Osnaživanje žena utkano je u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo. Deo globalnih napora za dostizanje održivog društva jednakih u kome niko nije ostavljen iza kolone, obuhvata i žene koje žive na selu, u gradu, izbeglice, žene koje su doživele neki oblik diskriminacije - Romkinje, starije žene, žene sa invaliditetom ili žene koje se nisu povinovale rodnim normama", rekao je on.

Istakao je da je u Srbiji bilo hrabrih žena u vremenima kada nije bilo tako jednostavno biti hrabar i da su takva vremena iznedrila Milunku Savić, srpsku heroinu, Jelisavetu Načić, prvu ženu diplomiranu arhitektu, prvu srpsku slikarku Katarinu Ivanović, Kseniju Atanasijević, prvu ženu doktorku nauka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side