Dačić: Ubijeni oteti službenici srpske ambasade u Libiji
20.02.2016 | 10:40h ► 12:40h Beograd

Dačić: Ubijeni oteti službenici srpske ambasade u Libiji

Dačić: Ubijeni oteti službenici srpske ambasade u Libiji Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da informacija o pogibiji dvoje službenika ne može biti formalno potvrđena, ali da su dobijene fotografije koje jasno ukazuju da je najverovatnije tačna.

"Juče popodne dobili smo informaciju iz više izvora da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, među kojima i dvoje službenika ambasade Srbije koji su oteti 28. novembra 2015. godine", rekao je Dačić.

Službenici srpske ambasade Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine.

Dvoje službenika oteto je iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobađanju Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 1. februara da su libijske službe obavestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro. Dačić je tada objasnio da Srbiju nikada nisu kontaktirali oni koji su oteli srpske državljane, jer sve ide preko službi u Libiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je on preko Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u kontaktu sa BIA u vezi sa otmicom u libijskom gradu Sabrat.

Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji oteti su, a prethodno je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije. U američkom bombardovanju uporišta Islamske države Libiji u petak je ubijeno oko 50 ljudi.

Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali kamp Islamske države gde se nalazio tuniski vođa te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane.

Prema izveštaju agencije Frans pres, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gde se veruje da su se okupili pripadnici Islamske države.

 

MSP i bezbednosne službe Srbije nisu imali kontakt sa otmičarima u Libiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da taj resor i bezbednosne službe Srbije nisu imali nikakav kontakt sa otmičarima službenika srpske ambasade u Libiji koji su poginuli u američkom bombadrovanju, kao i da od nikad nisu primili bilo kakve zahteve otmičara.

"Ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe Srbije nisu imali nikakav kontakt sa otmičarima i nisu nikad primili bilo kakve njihove zahteve, pa ni eventualno one finansijske prirode, niti su o tome sa bilo kim pregovarali", kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, državni organi Srbije kontaktirali su samo sa libijskim službama, Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje i stranim službama.

"Razni navodni posrednici su se javljali porodicama, ali nijedan od njihovih navodnih zahteva, bilo da je reč o finansijama, oružju ili svakakvim drugim temama, nikad nije mogao sa libijske strane da bude potvrđen, tako da se o tome nikad nije ni moglo razgovarati", rekao je ministar.

Dačić je ranije danas izjavio da su, prema informaciji dobijenoj od američkih službi bezbednosti koju još nisu potvrdili libijski zvaničnici, službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada Srbije učinila sve kako bi dvoje službenika ambasade bili oslobođeni i da se očekivalo da pregovori vođeni sa libijskim vlastima budu uspešno okončani, a da su zahtevi otmičara za otkup bili upućeni porodicama otetih.

Službenici srpske ambasade oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine kada je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

autor: AP, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side