Dačić u Vašingtonu ukazao na ugroženost srpskog naroda i crkve na Kosovu
19.07.2019 | 10:00h ► 11:05h Vašington

Dačić u Vašingtonu ukazao na ugroženost srpskog naroda i crkve na Kosovu

Dačić u Vašingtonu ukazao na ugroženost srpskog naroda i crkve na Kosovu Foto: Beta / MSP Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je na Ministarskoj konferenciji o verskim slobodama u Vašingtonu na ugroženost pripadnika srpskog naroda, crkve i hrišćanskog nasleđa na Kosovu i ocenio da je potrebno promeniti pristup da bi se tamo unapredile verske slobode.

"Na Кosovu i Metohiji su pripadnici srpskog naroda, crkva i hrišćansko kulturno-istorijsko nasleđe žrtve nacionalističke ideologije stvaranja homogenog etničkog, kulturnog i verskog prostora", rekao je Dačić u govoru koji je danas prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da su posebno od juna 1999. godine od kada je Kosovo pod administrativnom upravom Ujedinjenih nacija, "ugroženi gotovo svi elementi opstanka srpske zajednice – ljudi, materijalna i nematerijalna kulturna baština, crkve i manastiri" i da se uništavaju verski, kulturni i istorijski tragovi slovenstva i pravoslavlja.

"Od četiri izuzetna verska objekta koja se nalaze na listi svetske baštine Uneska u opasnosti – Pećka patrijaršija, manastir Visoki Dečani, manastir Gračanica i Bogorodica Ljeviška, opstala su samo tri jer su bili pod punom fizičkom zaštitom NATO snaga u vreme organizovanih talasa etničkih pogroma", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da poslednji izveštaj Stejt departmenta o religijskim slobodama na Kosovu potvrđuje kršenje prava vernika Srpske pravoslavne crkve.

"Zabeleženi slučajevi napada na srpske vernike predstavljaju izraz sistematske netolerancije i kršenja njihovih osnovnih verskih prava. Izveštaj takođe registruje ugrožavanje vlasničkih prava Srpske pravoslavne crkve, uključujući odbijanje sprovođenja sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, kao i zabranu divlje gradnje u posebnim zaštićenim zonama", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da krađe, vandalizam i ekstremističke poruke na verskim objektima SPC ostaju nekažnjena dela, ocenivši da je to vrlo zabrinjavajuće.

Rekao je da je zbog svega što je naveo za unapređenje verskih sloboda na Kosovu potrebno promeniti pristup i da većinska zajednica i njene institucije odustanu od dvostrukih standarda, negiranja, minimiziranja i kontinuirane diskriminacije.

Dačić je istakao da je Srbija sekularna država koja prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica i u kojoj, prema odredbama zakona, deluje 28 aktivnih verskih zajednica.

On je rekao da u ime Srbije izražava solidarnost sa porukama protiv verski motivisane netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije po svim osnovama, uključujući versku opredeljenost, kao i poruku protiv nasilja i govora mržnje i istakao potrebu za reafirmisanjem međunarodnih stnadarda u vezi sa verskim slobodama.

 

Dačić u Vašingtonu govorio o teškom položaju SPC, dijalogu sa Kosovom

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je u Vašingtonu na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda na težak položaj Srpske pravoslavne crkve i srpskih vernika na Kosovu a sa visokim američkim zvaničnicima razgovarao je o situaciji u regionu i dijalogu sa Kosovom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je na konferenciji o verskim slobodama na kojoj su učestvovali predstavnici više od 100 zemalja i više od 20 ministara spoljnih poslova iskoristio priliku da ukaže na težak pološaj SPC, srpskih vernika na Kosovu kao i na sve zločine koji su se desili na Kosovu prema srpskim vernicima i objektima SPC.

Na konferenciji su govorili potpredsednik SAD-a Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, a Dačić je razgovarao sa savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom, i kako je rekao tema svih tih razgovora bila je situacija u regionu i razgovori su bili "izuzetno dobri".

"Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio", rekao je Dačić.

On je rekao da su svi razgovori bili veoma korisni i da su još jednom predstavljeni stavovi Srbije, da je ona spremna za nastavak dijaloga ali da ne prihvata jednostrane akte Prištine koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je rekao da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Кosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike, navedeno je u saopštenju.

"Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga", rekao je Dačić u Vašingtonu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side