24.05.2017 Rim

Dačić u Rimu: Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu

Dačić u Rimu: Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Rimu da Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu i da su postignuti konkretni rezultati, dodajući da je to pravi način da Zapadni Balkan postane stabilan i prosperitetan.

"Nećemo dozvoliti da nas tenzije, koje se evidentno još uvek pojavljuju usled prevaziđenih retorika i nerešenih, otvorenih pitanja iz prošlosti, zaustave u napretku ka dostizanju najviših demokratskih standarda", rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke i Italije, u okviru priprema za predstojeći samit regiona u Trstu.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su se Berlinski proces i "Zapadnobalkanska šestorka" jasno profilisali kao formati kroz koje se podstiče i produbljuje saradnja.

"Sebe smatram realnim čovekom. Stoga ne mislim da širim optimizam... kada kažem – da, postigli smo napredak – da, imamo i konkretnih rezultata. I još jedno da – treba da nastavimo da sarađujemo i to jačim tempom. Čvrsto verujem da je to pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je takođe govorio o reformama u Srbiji i podsetio, između ostalog, na procene Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske komisije, prema kojima je ekonomija Srbije u 2016. postigla najbolje rezultate od početka svetske ekonomske krize, navedeno je u saopštenju.

"'Agenda povezivanja' koja je uspostavljena u formatu ZB6 u okviru Berlinskog procesa za nas ima posebnu važnost. Vama su naši prioriteti u tom pogledu poznati, budući da smo ih iznosili više puta na različitim skupovima. Ponovio bih samo jedan, a to je svakako izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio i na izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom posete Srbiji u martu da EU neće biti celovita sve dok Srbija i ceo Zapadni Balkan ne postanu deo evropske porodice.

"Od lansiranja Berlinskog procesa u avgustu 2014. i predstavljanja koncepta dokumenta 'Povezivanje na Zapadnom Balkanu' u septembru iste godine, pa sve do danas, ovo je naš 18. sastanak na ministarskom ili premijerskom nivou u okviru Berlinskog procesa. Da budem potpuno jasan, govorim samo o sastancima na najvišem nivou", izjavio je Dačić.

On je podržao, kako je naveo, agilan pristup Italije koji se ogleda i u uvođenju novih tema, kao što je saradnja u borbi protiv korupcije, ali i pridavanje ključnog značaja suštinskom povezivanju malih i srednjih preduzeća i jačanju ekonomskih integracija u regionu.

"Verujem da posebno treba da se osvrnemo na neiskorišćene trgovinske potencijale regiona ZB i iznađemo adekvatna rešenja. Kako bismo maksimalno iskoristili prednosti koje nam na primer CEFTA pruža, posebno kao tržište slobodne trgovine, Srbija je na proteklom Samitu o ZB u Sarajevu već predložila da napravimo dodatni iskorak u ekonomskim integracijama i uspostavimo ne samo unutrašnje regionalno jedinstveno tržište ZB već i carinsku uniju", kazao je Dačić, piše u saopštenju MSP.

 Dačić je govorio na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke, kojem je prisustvovao na poziv šefa italijanske diplomatije Anđelina Alfana, u okviru priprema za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Trstu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side