09.07.2018 | 17:10h ► 18:37h London

Dačić u Londonu: Postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu

Dačić u Londonu: Postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu Foto: Beta, AP
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Londonu, gde je učestvovao na panelu "Budućnost Berlinskog procesa" u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, da postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evrointegracije.

Učesnici današnjeg panela, među kojima su bili ministri spoljnih poslova Makedonije i Crne Gore, govorili su o vladavini prava, slobodi medija, uključivanju civilnog drustva u procese, posebno evropske, a Dačić je u uvodnom obraćanju istakao da je "Berlinski proces" u protekle četiri godine potvrdio da je potencijal saradnje u tom formatu, kao i u okviru "Zapadnolakanske šestorke", veoma širok.

"Svako od nas u regionu ima svoj plan i dinamiku sprovođenja reformi, želeći da što više uključi sve aktere u društvu, pa i civilno društvo koji je njen veliki deo", izjavio je šef srpske diplomatije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Odgovarajući na pitanja učesnika panela, Dačić je ocenio da, "nažalost, nije sve u sprovođenju reformi, koje Srbija inače dosta uspešno sprovodi", već da postoje "i druge prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evropske integracije".

U saopštenju je navedeno i da je Dačić istakao da se "prošlost ne može menjati, ali da je sigurno da se budućnost može ispravljati kako bi bilo svima bolje".

"Prevazilaženjem političkih problema u regionu, ekonomski i trgovinski odnosi, pa i ideja o Regionalnoj ekonomskoj zoni, će dovesti do rezultata, jer je to pravi put", kazao je Dačić.

Srpski ministar je rekao da su mediji slobodni da pišu i pitaju šta ih zanima, "ali da se ne očekuje od vlada da im govore šta da pišu ili čak šta da ne pišu".

U Londonu su za danas i sutra zakazani sastanci ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u sklopu Petog samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, a glavne teme su unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Britanska premijerka Tereza Mej ugostiće sutra u Londonu premijere Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije na petom samitu u okviru Berlinskog procesa.

 

Dačić u Londonu razgovarao o perspektivi Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Londonu na sastanku ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu gde se razgovaralo o perspektivi Zapadnog Balkana mada su, kako je rekao, aktuelni problemi u samoj Evropskoj uniji (EU) i oko Unije bili uočljivi.

"Videli smo danas da su problemi u samoj EU i oko EU veoma aktuelni i to sada baca drugu sliku na ovaj samit. Znao sam da nešto nije u redu čim se Boris Džonson nije pojavio celog dana", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova održali razgovore kako je predviđeno, a oni su prošli u dobroj atmosferi, umesto Borisa Džonsona, njihovu sesiju je vodio Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Ameriku.

"Razgovarali smo na uobičajen način o perspektivi Zapadnog Balkana, njegovoj evropskoj perspektivi, projektima, o rešavanju bilateralnih pitanja mirnim putem, potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti. Što se tiče formalnog dela i zaključaka sve je završeno u korektnoj atmosferi", rekao je nakon sastanka u Londonu šef srpske diplomatije, prenosi se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson podneo je ranije danas ostavku na tu funkciju usred rastuće političke krize u toj zemlji oko strategije za Bregzit. Prethodno je ostavku podneo i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side