09.07.2018 | 17:10h ► 18:37h London

Dačić u Londonu: Postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu

Dačić u Londonu: Postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu Foto: Beta, AP
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Londonu, gde je učestvovao na panelu "Budućnost Berlinskog procesa" u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, da postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evrointegracije.

Učesnici današnjeg panela, među kojima su bili ministri spoljnih poslova Makedonije i Crne Gore, govorili su o vladavini prava, slobodi medija, uključivanju civilnog drustva u procese, posebno evropske, a Dačić je u uvodnom obraćanju istakao da je "Berlinski proces" u protekle četiri godine potvrdio da je potencijal saradnje u tom formatu, kao i u okviru "Zapadnolakanske šestorke", veoma širok.

"Svako od nas u regionu ima svoj plan i dinamiku sprovođenja reformi, želeći da što više uključi sve aktere u društvu, pa i civilno društvo koji je njen veliki deo", izjavio je šef srpske diplomatije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Odgovarajući na pitanja učesnika panela, Dačić je ocenio da, "nažalost, nije sve u sprovođenju reformi, koje Srbija inače dosta uspešno sprovodi", već da postoje "i druge prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evropske integracije".

U saopštenju je navedeno i da je Dačić istakao da se "prošlost ne može menjati, ali da je sigurno da se budućnost može ispravljati kako bi bilo svima bolje".

"Prevazilaženjem političkih problema u regionu, ekonomski i trgovinski odnosi, pa i ideja o Regionalnoj ekonomskoj zoni, će dovesti do rezultata, jer je to pravi put", kazao je Dačić.

Srpski ministar je rekao da su mediji slobodni da pišu i pitaju šta ih zanima, "ali da se ne očekuje od vlada da im govore šta da pišu ili čak šta da ne pišu".

U Londonu su za danas i sutra zakazani sastanci ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u sklopu Petog samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, a glavne teme su unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Britanska premijerka Tereza Mej ugostiće sutra u Londonu premijere Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije na petom samitu u okviru Berlinskog procesa.

 

Dačić u Londonu razgovarao o perspektivi Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Londonu na sastanku ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu gde se razgovaralo o perspektivi Zapadnog Balkana mada su, kako je rekao, aktuelni problemi u samoj Evropskoj uniji (EU) i oko Unije bili uočljivi.

"Videli smo danas da su problemi u samoj EU i oko EU veoma aktuelni i to sada baca drugu sliku na ovaj samit. Znao sam da nešto nije u redu čim se Boris Džonson nije pojavio celog dana", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova održali razgovore kako je predviđeno, a oni su prošli u dobroj atmosferi, umesto Borisa Džonsona, njihovu sesiju je vodio Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Ameriku.

"Razgovarali smo na uobičajen način o perspektivi Zapadnog Balkana, njegovoj evropskoj perspektivi, projektima, o rešavanju bilateralnih pitanja mirnim putem, potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti. Što se tiče formalnog dela i zaključaka sve je završeno u korektnoj atmosferi", rekao je nakon sastanka u Londonu šef srpske diplomatije, prenosi se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson podneo je ranije danas ostavku na tu funkciju usred rastuće političke krize u toj zemlji oko strategije za Bregzit. Prethodno je ostavku podneo i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side