12.03.2019 Beograd

Dačić u Bizerti: Večno sećanje za herojsku srpsku vojsku i prijateljstvo naroda Tunisa

Dačić u Bizerti: Večno sećanje za herojsku srpsku vojsku i prijateljstvo naroda Tunisa Foto: Beta, MSP
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u dvodnevnoj poseti Tunisu danas je prisustvovao postavljanju spomen ploče u Bizeti, na mestu iskrcavanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu i potom obišao srpsko vojničko groblje u tom gradu i položio vence.


Odajući poštu srpskim vojnicima i civilima koji su se 9. januara 1916. iskrcali u staroj luci grada Bizerte, Dačič je reako da želi da "zahvali vlastima i građanima tog grada na neizmernoj pomoći srpskoj vojsci i građanima u tim teškim vremenima kada je iskovano istinsko i trajno prijateljstvo naša dva naroda", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema Dačićevim rečima veruje se da je kroz Severnu Afriku tokom Prvog svetskog rata prošlo više od 61.000 Srba - vojnika i izbeglica, a najveći broj vojnika bio je smešten u vojni logor Lazuaz u blizini Bizerte."U tuniskim i alžirskim bolnicama lečeno je preko 41.000 pripadnika srpske vojske. Umrlo ih je nešto više od 3.000. Preminuli su bili sahranjivani na ukupno 24 groblja u Tunisu i Alžiru od kojih se danas sa sigurnošću zna da postoje samo tri. Dva se nalaze u Tunisu - u Bizerti, kapela sa kosturnicom, i u Menzel Burgibi, a jedno u Alžiru u Deli Ibrahimu", rekao je.

On je dodao da se nikada ne smeju zaboraviti ni "žrtva herojske srpske vojske" ni "svesrdna pomoć prijateljskog tuniskog naroda" i da danas otkrivena spomen ploča predstavlja "simbol poštovanja i sećanja na dane stradanja, herojstva i velikog prijateljstva", prenelo je Ministarstvo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.03.2019, 09:29h Potomak jednog od njih...

    Moj otac je kao pitomac završnih godina vojne škole - od 1914. ratovao pod komandom vojvode Mišića, 1915. povlačio se preko Albanije, preživeo Krf i onda je engleskim brodom stigao u Bizertu. Tamo su ga Francuzi i Englezi oporavili, opremili kao narednika Srpske vojske, s tom vojskom prevezli u Solun i na solunski front. Osvajao je Kajmakčalan i pod borbom stigao do Subotice. Rat je završio kao potporučnik sa ordenom "Za vernost kralju i otadžbini 1915", i "Miloš Obilić" i - nastavio vojnu karijeru sve do kraja II svetskog rata, kada je 1946. penzionisan kao oficir "Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije"... PRIČAO JE SVOJOJ DECI O TOME ALI NIKAD NE "NADUVAVAJUĆI SE" - kao što sada MI govorimo o toj eposi istorije srpskog naroda. Acta, non verba!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side