12.10.2017 | 11:35h ► 15:04h Beograd

Dačić: Tema proširenja u fokusu

Dačić: Tema proširenja u fokusu Foto: Beta/Miloš Miškov
Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u našem regionu, rekao je danas potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma.

U okviru teme glavnog panela danas, a koja se odnosi na Berlinski proces i domenet, Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš - Priština - Tirana, koji je on, kako je rekao, kandidovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.

On je naveo i da bez obzira na to što će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani,smatra da je ideja korisna i pozivitna za naš region i zato je zahvalan svima su pokrenuli Berlinski proces.

Najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti Velika Britanija. On je dodao da iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.

Prema njiegovim rečima, sama ideja da se evropske zemlje bave idejom proširenja na Zapadni Balkan je izuzetno značajna i on u tome vidi najveću političku korist . Uz osmeh je prokomentarisao da je bio premijer kada su započeti pregovori sa EU i da se nada da će biti živ kada se završe.

"Za razliku od Tuske", poručio je šaljivo.

Inače, na početno pitanje voditelja panela novinara britanskog Ekonomista Tima Džuda da li se uopšte pomeramo napred ili stojimo ili se pretvaramo i maštamo o EU, Dačić je rekao da je to najteže pitanje u ovom trenutku, kao i da se nakada i sam pita da li su i koliko ekvivalentni turbulentni događaji i izjave u regionu u odnosu na "idiličnu atmosferu koja vlada na sastancima zapadnobalnaske šestorke".

 

Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prišrtine može nastaviti samo uz veće učešće SAD.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

"Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su izjave kosovskog premijera namenjene za unutrašnju političku upotrebu.

Kosovski premijer najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog "ako i Amerika nije za stolom".

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je prošle nedelje da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio obećanje da će SAD biti direktno uključene u dijalog Prištine i Beograda.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je potom da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU oduvek imao podršku SAD i da će ta bliska saradnja biti nastavljena i dalje.

 

Vrše se pritisci oko statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu nije rešeno zato što se vrše veliki pritisci i zato što se ta tema politizuje.

Dačić je rekao da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.

"To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti", rekao je šef srpske diplomatije.

 

Strani ambasadori ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, ni drugi strani ambasadori u Srbiji ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

"Naši ambasadori u svetu ne komentarišu izjave ministara zemalja domaćima. Postoje način komunikacije i oni nisu preko medija", rekao je Dačić povodom izjave Kajla Skota da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin hvali osuđenog ratnog zločinca.

Kajl Skot je juče na svom Tviter nalogu naveo da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", reagujući na prošlonedeljnu Vulinovu izjavu u Nišu.

Vulij je na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, među kojima je bio i general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kazao da je "prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju i kada su nas terali da ih se stidimo".

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", rekao je Vulin.

Dačić je danas kazao da generalu Vladimiru Lazareviću i ostalima koji su odslužili kazne nije zabranjeno da se uključuju u političke procese niti daju bilo kakve izjave.

On je dodao da je general Lazarević, posle odsluženja kazne, građanin kao i svaki drugi.

"Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade koji će tek da odsluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske. Videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobođen optužbe", rekao je Dačić.

 

Dačić i predstavnik EU razgovarali o napretku Srbije u evropskim integracijama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas s visokim zvaničnikom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom o evrointegracijama Srbije, Berlinskom procesu i unapređenju vidljivosti Evropske unije u Srbiji.

Dačić i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore na ;marginama Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili su da govor predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o stanju Unije pruža dodatni podsticaj za napredovanje i jasnije ocrtava evropsku perspektivu Srbije.Oni su izrazili očekivanje da će do kraja godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja i da će se tako održati postojeća dinamika pristupnih pregovora Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Takođe su se saglasili da je potrebno zajedničkim naporima učiniti više na unapređenju vidljivosti Evropske unije u Srbiji.

 

Vučić i Dačić se sastaju sutra sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara

Generalni sekretar Nordijskog saveta ministara Dagfin Hojbraten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razgovaraće sutra ujutru o primenljivosti modela nordijske saradnje na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas norveška ambasada u Beogradu.

Dodaje se da će sastanak biti održan u okviru Hojbratenovog dvodnevne posete Beogradu.

Hojbraten će se sastati i s ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivicom Dačićem i Nebojšom Stefanovićem.

Najavljeno je i da će učestvovati na seminaru posvećenom nordijskoj saradnji na Zapadnom Balkanu kome će prisustvovati i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Generalni sekretar Nordijskog saveta ministara će imati i radni sastanak s ambasadorima Norveške, Švedske, Finske i Danske u Srbiji kako bi konkretnije razradili modele podrške za primenu nordijskog modela saradnje.

autor: SA izvor: AP/Novi magazin/Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side