08.07.2018 Beograd

Dačić: Tema proširenja EU i dalje aktuelna

Dačić: Tema proširenja EU i dalje aktuelna Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa, kao što je predstojeći samit u Londonu, osim konkretnih projekata i pokazivanje, tema proširenja EU i dalje aktuelna.

Londonska konferencija u okviru Berlinskog procesa održava se sutra i prekosutra, a Ivica Dačić je već stigao u London i tokom podneva je obišao grob Karla Marksa na Hajtgejtskom groblju u severnom Londonu.

Dačić je za RTS rekao da on i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sutra imaju sastanke s ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova. Posle toga uslediće centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU.

"Ovoga puta se Velika Britanija trudi da se to ne odnosi samo na ekonomiju ili na, kako se to često zove – 'conectivity', odnosno povezivanje, već da tu malo postoje i političke teme kao što je to pomirenje u regionu, nestala lica", rekao je Dačić.

On je dodao da je centralna stvar kod svih samita to što je pokrenuta inicijativa i što se neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje na agendi. Dačić ističe da se tu velika zahvalnost duguje nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"Iz naše perspektive, mi često ne vidimo da postoji veliki otpor tome u EU. Da isto kao što u našim zemljama možda postoji jedan zamor od stalnog odlaganja proširenja, odnosno zamor od stalnih reformi, tako u zemljama EU postoji jedan zamor od proširenja u smislu toga da zemlje razmišljaju da li je to u njihovom interesu", rekao je Dačić.

On je istakao da i dalje postoje različiti stavovi i da se iznose ideje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

Zbog toga je, kako je naveo, za Zapadni Balkan, a u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru, od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje.

"Suština ovih samita jeste, osim određenih konretnih projekata koji doprinose razvoju naših političkih i ekonomskih odnosa u regionu, da pokaže da je ta tema i dalje aktuelna", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Posle ministarskog sastanka u ponedeljak, londonska konferencija završiće se u utorak sastankom premijera svih balkanskih država.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side