Dačić: Tadić sprečavao promene u policiji
23.06.2014 | 09:43h ► 14:47h Beograd

Dačić: Tadić sprečavao promene u policiji

Dačić: Tadić sprečavao promene u policiji Tanjug (arhiva)
Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić odbacio je danas tvrdnje Borisa Tadića da je morao da snosi odgovornost kao ministar unutrašnjih poslova ako je vrh policije smenjen zbog loših rezultata.

Dačić je rekao da izjava Borisa Tadića predstavlja primer političkog licemerja i potpune amnezije.

"Kao da su svi zaboravili da je on (Tadić) bio na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost, a Miki Rakić na čelu Biroa za koordinacije službi bezbednosti, i da su oni imali direktan link sa policijskim vrhom, preskačući mene kao ministra", rekao je Dačić za današnji Blic.

"Oni su štitili policijskih vrh od promene. Uslov Demokratske stranke bio je da (Milorad) Veljović ostane direktor, čak i posle isteka mandata, bez konkursa, jer odluke o tome ne donosi ministar nego Vlada", naveo je Dačić.

On je rekao da se ne bavi Tadićem, jer je lider Nove demokratske stranke "opsednut njime i Socijalističkom partijom Srbije".

"Bolje da se (Tadić) bavi analizom sopstvenih grešaka i svojih partija. A izbori su pokazali kako narod o kome misli", rekao je Dačić.

NDS: Tadić nije opstruirao promene

Opoziciona Nova demokratska stranka odbacila je danas optužbe da je njen lider Tadić, dok je bio predsednik Srbije, opstruirao promene u vrhu policije.

Ta stranka je ponovila tvrdnje da je za loš rad policije poslednjih godina odgovoran bivši ministar unutrašnjih poslova Dačić koji je na toj funkciji bio šest godina.

NDS je ocenila da su tvrdnje Dačića "apsurd" jer je on bio ministar unutrašnjih poslova i poslednje dve godine kada su Tadić i DS bili u opoziciji i da je tada mogao da izvrši neophodne promene.

"Osim što su Dačićevi navodi neistiniti, potpuno su i besmisleni - MUP je bio isključivo u nadležnosti Ivice Dačića u poslednjih šest godina, a čelnici policije su smenjeni zbog lošeg rada u periodu kada je Dačić bio i premijer vlade u kojoj nije bio ni Tadić ni DS", navodi se u saopštenju NDS.

Srbiji ne preti slom ekonomskog sistema

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji ne preti slom ekonomskog sistema.

On je na Ekonomskom samitu koji se održava u Beogradu naglasio da je situacija u zemlji takva da je prvi najvažniji zadatak Vlade Srbije stabilizacija ekonomskih prilika koja podrazumeva finansijsku konsolidaciju kao i podsticajne mere za oporavak ekonomije.

"To nije moguće bez finansijske podrške iz inostranstva, a ta pomoć bi trebala da bude iskorišćena za podsticaj privrednog rasta", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, problem Srbije nije procenat zaduženosti, već visina rasta bruto društvenog proizvoda (BDP).

Dačić je istakao i da rast BDP-a smanjuje stopu zaduženosti, ali je, kako je dodao, problem što Srbija godinama unazad nije imala intenzivniju stopu privrednog rasta.

Albanija se nije korektno pokazala prema Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je bilo zemalja koje se nisu korektno pokazale prema Srbiji nakon majskih poplava, zbog čega će im biti upućena zvanična reakcija.

"Jedna od tih zemalja je Albanija", kazao je Dačić na Ekonomskom samitu Srbije koji u Beogradu organizuje grčka TGI grupa. 

Prema njegovim rečima, Albanija nije uputila ni telegram saučešća Srbiji niti se bilo ko od zvaničnika te zemlje upisao u knjigu žalosti, a o pomoći, kako je dodao, "da i ne govorimo".

Dačić je potvrdio da će donatorska konferencija za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini u sanaciji šteta od poplava biti održana sredinom jula, a mogući datum je 16. jul.

Do 20. juna, kako je rekao, diplomatska i konzularna predstavništva Srbije u svetu prikupila su oko dve hiljade tona razne robe vredne više od 25 miliona evra, koja je namenjena poplavljenim područjima.

autor: MP/SA izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.06.2014, 20:11h gaga vuk

    Neverovatno, nasi politicari nikako da se oslobode od konstanog laganja dok su na vlasti, pa posle misle da su mudri i pametni ako koriste fraze, nije bilo politicke volje, ne bi da licitiram, i to nam pricaju godinama. Kako verovati ko govori istinu,afera stize aferu, a o zaposljavanju , i opstanku i ostanku mladih u Srbiji, vise se ni deklarativno niko ne izjasnjava. Mogli bi mediji malo da pomognu da se polakao pocne vracati moral.

  • 23.06.2014, 13:27h olga

    nisam fan Dačića ali apsolutno se slažem.dobro je poznato da je u toj službi kao i u DB-eu žario i palio Miki Rakić.Tadić nije kriv samo za policiju nego za sve što je od institucija uništeno kao i za dovođenej SNS bez izbora u slupštinu sa pokradenim mandatima stranke Vojislava Šešelja.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side