Ambasador SAD Godfri informisao Dačića o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku
09.01.2020 | 14:05h ► 17:46h Beograd

Ambasador SAD Godfri informisao Dačića o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku

Ambasador SAD Godfri informisao Dačića o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorom SAD u Srbiji Entoni Godfrijem koji ga je upoznao sa aktuelnom situacijom na Bliskom istoku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Ambasador Godfri je, polazeći od jučerašnjeg izlaganja predsednika Donalda Trampa, informisao ministra Dačića sa aktuelnom situacijom na Bliskom istoku i izneo stavove SAD po pitanju aktuelne krize u odnosima sa Iranom", navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da Srbija podržava mirno rešavanje sporova putem dijaloga i izneo očekivanje da će u narednim danima doći do smirivanja tenzija.

Šef diplomatije Srbije je podvukao i da Srbija osuđuje napad na ambasadu SAD u Bagdadu koji se dogodio 31. decembra 2019. godine, zalažući se principijelno za poštovanje nepovredivosti svih diplomatsko-konzularnih predstavništava u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Dačić i Godfri su tokom razgovora izrazili obostranu spremnost za unapređenje ukupne bilateralne saradnje i osnaživanje odnosa dve zemlje kroz jačanje konstruktivnog i dinamičkog dijaloga, navodi se u saopštenju.

 

Dačić: Srebrenica nije jedna tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da nema formalne inicijative za formiranje zajedničke komisije Srbije i Republike Srpske povodom informacija o ratu u BiH objavljenih nakon skidanja oznake tajnosti sa britanskih dokumenata, ali da Srebrenica nije jedina tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva.

"Dosta je tema o kojima će se saznati puna istina čitajući arhive", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je precizirao da misli na slučajeve poput zločina na sarajevskoj pijaci Markale, na to šta se dešavalo pre i posle hrvatske vojno-policijske operacije Oluja, a kada je reč o Kosovu, na aktivnosti vezano za izveštaje raznih bezebdnosnih službi o događajima koji su prethodili bombardovanju.

"Treba pažljivo čitati... i preduzimati određene političke akcije, ali nema formalne inicijative (za osnivanje komisije)", rekao je.

Banjalučke Nezavisne novine objavile su 4. januara sadržaj deklasifikovanog dokumenta britanskog ministarstva odbrane od 11. jula 1995. u kome se navodi da je napad Srba na Srebrenicu isprovocirala BH strana i da Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

 

Kosovo ne priznaje 95 zemalja u UN, 93 priznaje, a pet je "fluidno"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio danas da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, da je 93 onih koje ga priznaju, a da je pet država "fluidno".

"Kada je Srbija krenula u priču utvrđivanja koje zemlje su priznale Kosovo bilo ih je 113", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Palestine Rijadom Al Malikijem.

Danas 93 zemlje u odnosu na 113, koliko ih je bilo pre dve godine, priznaju Kosovo.

Dačić je naveo i da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, a da je pet zemalja "fluidno" - Egipat, Peru, Oman, Gvineja Bisao i Dominikanska Republika.

Šef srpske diplomatije je rekao da, prema sadašnjem odnosu zemalja koje priznaju odnosno ne priznaju Kosovo, bilo koja predložena odluka u Generalnoj skupštini UN ne bi mogla da prođe.

Kako je naveo, za odluku je od 193 članica Generalne skupštine UN potrebno 97 glasova.

Dačić je rekao da zna da bi Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN, ali da "Srbija mora da se osigura i ako se to ne desi".

Šef srpske diplomatije rekao da "državna akcija" vezano za Kosovo nije usmerena ni protiv koga već da joj je cilj zaštita nacionalnih interesa.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side