Dačić: Srbija osuđuje političke manipulacije epidemijom kojima se širi antikineska atmosfera
27.02.2020 | 14:55h ► 16:58h Beograd

Dačić: Srbija osuđuje političke manipulacije epidemijom kojima se širi antikineska atmosfera

Dačić: Srbija osuđuje političke manipulacije epidemijom kojima se širi antikineska atmosfera Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija osuđuje sve političke manipulacije epidemijom korona virusa koje se koriste za širenje antikineske atmosfere u svetu, a naročito u nekim zapadnim zemljama.

Dačić je ocenio da zapravo svi treba da daju podršku Kini jer je odgovornim pristupom problemu mnogo pomogla čitavom svetu nalazeći se na braniku u borbi protiv epidemije i pomogla zemljama da se bolje organizuju u slučaju da se taj virus proširi na druge kontinente i regione, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Sagovornici su me informisali da su postignuti veoma značajni rezultati u zaustavljanju širenja ove epidemije, kao i da je broj izlečenih veći od 20.000, a da je juče broj novih slučajeva van provincije Hubej bio svega pet, što pokazuje da su postignuti značajni koraci u zaustavljanju epidemije", naveo je šef srpske diplomatije.

n je ponovio podršku Srbije u borbi protiv korona virusa ističući da će u Kinu uskoro stići pomoć koju je uputila Vlada, pre svega u medicinskoj opremi.

Dačić je preneo pozdrave predsedniku Si Đinpingu i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će sigurno doći na samit Kine i CIEZ-a sedamnaest zemalja centralnoistočne Evrope koji treba da bude održan 15. i 16. aprila u Kini.

On je rekao i da mu je kolega ministar Vang Ji preneo poruku za predsednika Vučića da će početkom jeseni,možda već u septembru kineski predsednik Si Đinpin posetiti Srbiju.

Dačić je ocenio jako važnim to što su ministri Vang Ji i Sun Tao istakli da je njegova poseta bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova u ovoj specifičnoj situaciji.

"Poseta Narodnoj Republici Kini je bila od izuzetnog značaja, jer je Srbija time pokazala da je pravi prijatelj Kine, kako mi to volimo da kažemo – Na muci se poznaju junaci, a u muci, odnosno nevolji se poznaju i pravi prijatelji", rekao je šef srpske diplomatije završavajući posetu Kini.

 

Srbija se divi naporima Kine da suzbije epidemiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Pekingu da napori Kine na suzbijanju epidemije izazivaju divljenje u Srbiji.

Procenio je da će "aktuelna situacija biti prevaziđena u najkraćem roku", te će se Kina "u potpunosti vratiti ostvarivanju svojih razvojnih ciljeva", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić se danas, drugog dana posete Kini, sastao s ministrom Međunarodnog odeljenja CK KP Kine Sung Taom.

Posebno su istakli doprinos međupartijskih ukupnim bilateralnim odnosima, visoko ocenili napredak bilateralnih odnosa i "međusobnog političkog poverenja".

Tome će, piše u saopštenju doprineti učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Samitu Кina-CIEZ u aprilu, i poseta predsednika Sija Đinpinga Srbiji tokom ove godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side