25.05.2017 | 20:40h ► 21:00h Beograd

Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana

Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

"Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Po njegovim rečima, Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole, da je njegov posao da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i građani Srbije.

On je kazao da zvanični predstavnik BIA u Makedoniji nije tamo ilegalno i da bi on voleo da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi bezbednosti.

Upitan s kim je Živaljević ušao u Sobranje, Dačić je rekao: "E, da ja vama kažem sad", a potom pročitao spisak imena ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizovali proteste protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome ;Makedoniju obaveštavaju već dve godine.

On je kazao i da se neki koji su bili "najbrutalniji u upadu u Skupštinu", sada možda kriju u "južnim opštinama" Srbije.

Upitan da li očekuje pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je rekao da je sinoć razgovarao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova i da mu on ništa nije spomenuo o Živaljeviću, a da je mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev rekao samo da službe to treba da reše između sebe.

 

Srbija posvećena saradnji s afričkim državama, zabrinuta zbog sukoba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama, ali i da je zabrinuta zbog sukoba na tom kontinentu.

Dačić je na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija rekao da Srbija, kao, kako je naveo, "najistaknutija naslednica Jugoslavije kada je reč o politici prema Africi", decenijama ima prijateljske odnose s afričkim zemljajma, a da je ove godine odlučila da u kalendar najvažnijih dana u godini uvrsti 25. maj kao Dan prijateljstva s narodima Afrike.

"Srbija je posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama i regionalnim ekonomskim zajednicama i, u skladu sa svojim mogućnostima, doprineće jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza. Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove i sa ponosom ističe da u Africi, u odnosu na mnoge druge, zbog istorijskih razloga, ima startnu prednost, uverena da tu prednost, uz nove ideje, treba i da iskoristi", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije Afričke unije, u kojoj Srbija ima status posmatrača, ali i da je zabrinuta zbog sukoba u Africi.

"Brine nas, sa druge strane, kada se naši prijatelji - a u Africi samo prijatelje i imamo - ne razumeju i sukobljavaju i podržavamo sve inicijative koje UN, AU i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću radi postizanja mira na kontinentu. Posebno nas bole sukobi u Africi koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja", rekao je Dačić.

Šef diplomatje je rekao da Srbija želi da se problemi u Africi što pre reše i nastaviće da učestvuje u mirovnim misijama na kontinentu, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.05.2017, 11:04h Pa razume se, naravno...

    "Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana..." ... - Pa razume se! Naravno! Da je u u nekoj takvoj situaciji(nedaj bože) u Srpsku Narodnu skupštinu ušao neki takav oficir iz neke strane ambasade u Beogradu (zna se koje - najčešće!), to bi bilo KRŠENJE DIPLOMATSKIH PROTOKOLA...

Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side