08.11.2018 Beograd

Dačić: Srbija očekuje da NATO razume i podrži njene prioritete

Dačić: Srbija očekuje da NATO razume i podrži njene prioritete Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da NATO i Srbija imaju "odgovornost i obavezu" da zajedničkim naporima obezbede trajnu stabilnost regiona i da Srbija od zapadne vojne alijanse očekuje da shvati i podrži njene priroritet posebno kada je reč o Kosovu.

"Uveren sam da i NATO deli naš stav o zajedničkom interesu za očuvanjem mira i stabilnosti u regionu. Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju, pošto je situacija u Pokrajini za Srbiju glavni bezbednosni izazov," rekao je Dačić na otvaranju šeste Beogradske NATO nedelje.

Dačić je kazao da Srbija veruje da samo kompromisno rešenje za Kosovo može obezbediti trajni mir i stabilnost.

Naveo je da je Kfor, kao jedina legalna i legitimna vojna formacija na Kosovu bitan garant Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba i njihove imovine i verske i kulturne baštine i da je važno da Kfor ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu u skladu s rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dačić je ukazao da se Srbija snažno protivi transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova jer bi se time kršila rezolucija 1244 i ugrožavala regionalna stabilnost.

Rekao je da očekuje da i ovog puta NATO bude "jasan i beskoprmomisan" u protivljenju nastojanju Kosova da formiraju oružane snage, u komunikaciji s Prištinom kao i u široj javnosti.

"Samo takva poruka može biti delotvorna u zaustavljanju provokativnih i krajnje opasnih poteza Prištine".

Dačić je rekao da su za Srbiju važne garancije da Kosovske bezbednosne snage i druge naoružane formacije sastavljene od Albanaca ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i lidera Srba na severu.

"Svesni smo da su odnosi Srbije i NATO-a delikatni, opterećeni nasleđem iz prošlosti, bombardovanjem tadašnje SR Jugoslavije, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti, uz civilne žrtve i ogromna materijalna razaranja. O tome imamo različita gledišta i to je realnost", rekao je Dačić.

On je ukazao da je odgovornost za obezbeđenje trajne stabilnosti na svim stranama, na Srbiji kao partneru NATO, njenim susedima koji su ili članice ili aspiranti za članstvo u Alijansi, najmoćnijim zemljama NATO, kao i Alijansi u celini, koja je prisutna u regionu i ima niz obaveza uspostavljenih od strane UN-a u očuvanju mira, bezbednosti i stabilnosti.

Dačić je podsetio da su odnosi Srbije i NATO zasnovani na jasnim premisama, partnerska saradnja na osnovama politike vojne neutralnosti, bez nastojanja Srbije da postane član Alijanse, ali otvorene za dijalog kao i za praktičnu saradnju.

Takva saradnja je vidno napredovala poslednjih godina rekao je Dačić i naglasio da je Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje s Alijansom i sa članicama partnerima i to uspešno čini od pristupanja NATO Programu Partnerstvo za mir 2006. godine.

On je rekao da u sklopu svih aktivnosti parnterske saradnje politika vojne neutralnosti Srbije se ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje, da to ostaje "jasna, temeljna i prepoznatljiva pozicija" Srbije koju Alijansa, i njeni članovi i partneri kao i druge zemlje u ptpunosti poštuju.

Rekao je da kao što Srbija uvažava opredelenje suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO očekuje razumevanja za saradnju Srbije sa zemljama koje nisu članice NATO, a koja je zasnovana na istim principima svestrane saradnje uz vođenje politiek vojne neutralnosti.

"Naše aktivnosti, sadržina saradnje, uključujući vojne i druge vežbe sa zemljama koje nisu članice NATO-a, nisu na štetu naših odnosa sa NATO-om i državama članicama i obrnuto", rekao je Daćić.

Dačić je naveo da bi popravljanju slike Alijanse u javnom mnjenju Srbije doprineo svaki potez NATO koji odražavao podršku spojnopolitičkim ciljevima Srbije, jasnom upozorenju da su nedopustivi bilo kakvi jednostrani potezi, protivljenje transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga kao i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

Šestu Beogradsku NATO nedelju je organizovao Centar za evroatlantske studije, uz podršku Odeljenja za javnu diplomatiju Sekretarijata NATO i Ambasade SAD u Beogradu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side