22.10.2018 | 13:40h ► 17:50h Beograd

Dačić: Od suštinske važnosti je očuvati format sednica SB UN o Kosovu

Dačić: Od suštinske važnosti je očuvati format sednica SB UN o Kosovu Foto: Z. Raš
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za Srbiju od suštinske važnosti da se očuva format sednica Saveta bezbednosti UN o Unmiku, posebno u vreme intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog rešenja u dijalogu s Prištinom.

Dačić je razgovarao sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu Unmika.

Zapadne zemlje već neko vreme traže da se prorede sednice Sveta bezbednosti UN o Kosovu, čemu se protive Srbija i Rusija.

Velika Britanija tokom jednomesečnog predsedavanja Savetom bezbednosti u program rada za avgust nije uvrstila Kosovo u dnevni red iako je po tada trebalo da bude jedno od četiri godišnja zasedanja na kojoj bi se razmatrao izveštaj generalnog sekretara o Unmiku. Dačić je ranije danas rekao da će Savet bezbednosti UN raspravljati o Kosovu 8. novembra kada će tim telom predsedavati Kina.

Dačić je u razgovoru s Taninom rekao da je za Srbiju očuvanje aktuelne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika od suštinske važnosti, posebno u trenutku intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja u okviru dijaloga sa Prištinom.

Dačić i Tanin su razgovarali je o osetljivoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, posebno u kontekstu, kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva "niza provokativnih i jednostranih poteza koje je prištinska strana preduzela u poslednje vreme, a koje su protivne duhu dijaloga i dodatno povećavaju napetosti".

"Ukazano je na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244", navodi se u saoпštenju.

 

"Srbija nema potrebe da komentariše odluke Makedonije"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka makedonske skupštine da pokrene proces izmena Ustava u skladu sa Sporazumom iz Prespe unutrašnja stvar te zemlje koju Srbija nema potrebe da komentariše.

"Poštujemo (makedonski) narod i državne organe. Želim sve najbolje i Grčkoj i Makedoniji, ali to su unutrašnje stvari... Mi želimo najbolje odnose", rekao je Dačič novinarima pre početka Ekonomskog samita Srbije.

Dačič je rekao da Srbiju interesuje regionalna stabilnost i ponovio da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Dodao je da nije dobro ni da makedonski političari daju izjave o dijalogu Beograda i Prištine.

Govoreći o referendumu u Makedoniji i glasanju u Sobranju, Dačić je naveo da su neki poslanici pušteni iz pritovra da bi glasali i upitao "kako bio bilo da se dogovor Beograda i Prištine na takav način usvoji u Srbiji".

 

Savet bezbednosti UN o Kosovu 8. novembra

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Savet bezbednosti UN raspravljati o Kosovu 8. novembra kada će tim telom predsedavati Kina.

Povodom inicijativa za ukidanje UNMIK-a Dačič je rekao da Srbija traži da misije UN ostane na Kosovu u punoj meri i sa nesmanjenim nadležnostima i da su priče o ukidanju Unmika i početku formiranja vojske Kosova dodatni izazovi i faktori nestabilnosti na Kosovu.

Najnoviji napad na Srbe koji su krenuli u crkvu ukazuje u kakvim uslovima žive kosovski Srbi, kakva je bezbednosna situacija i koliko je neophodno da se time bave međunarodne institucije, rekao je Dačić.

On je ponovio da misija UN na Kosovu uspostavljena Rezolucijom 1244 i da može biti ukinuta samo novom rezolucijom, ali da to ne može da prođe.

"Kina ima čvrst stav o Kosovu. Nemoguće je da takva rezolucija prođe", rekao je Dačić novinarima posle Ekonomskog samita Srbije.

 

Formiranje vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi formiranje vojske Kosova bilo kršenje Rezolucije 1244 i da će Srbija na to ukazati na sednici Saveta bezbednosti UN 8. novembra.

Dačič je rekao da su svi međunarodni faktori do sada govorili da je formiranje vojske Kosova neprihvatljiv potez a da čak i oni koji su imali razumevanja kažu da bi to moralo da se uradi promenom Ustava a ne donošenjem zakona.

Govoreći o nastojanjima Kosova da postane član Interpola Dačić je ocenio da će Priština teško uspeti da obezbedi dvotrećinsku većinu za to.

On je dodao da očekuje da će da će sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova biti protiv njegovog prijema u Interpol i da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

"Laž je da Kosovo ne sarađuje s Interpolom i da to ne može. Na Kosovu je Misija UN i ona ima sporazum s Interpolom o razmeni informacija", kazao je Dačić novinarima uoči Ekonomskog samita Srbije.

On je dodao da Kosovo želi članstvo u Interpolu da bi na mala vrata ušlo u UN i da je Srbija zato protiv.

"Oni to žele kao diplomatsku pobedu, bez rešavanja statusa ne mogu u međunarodne organizacije", rekao je Dačić.

 

Moguće u EU 2025, ali nisam siguran u to

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da bi Srbija teoretski mogla ući u EU 2025. godine ali, da "prema dosadašnjim iskustvima", nije siguran da će se to desiti.

Govoreći na otvaranju Srpskog ekonomskog samita, šef srpske diplomatije je izjavio da EU nije samo ekonomska već i politička unija i da će se pri odlučivanju o prijemu Srbije gledati ne samo vrednosni već i politički faktori, i dodao da su u EU "ponekad čak i vrednosti relativna kategorija".

"Kad je nekom u Evropi nešto potrebno zažmuri se na vrednosti. I ne samo u Evropi", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, 2025. kao moguća godina prijema u EU, pre svega za Srbiju i Crnu Goru, pomenuta je u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan zbog insistiranja iz Beograda, a da li je taj rok realan "niko ne može da kaže".

Dačić je rekao da će Srbija na putu evrointegracija uraditi sve što je do nje, jer je to u njenom interesu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side