Dačić: Plašenje velikom Srbijom je bila bajka, velika Hrvatska je bila stvarnost
21.05.2020 | 11:05h ► 11:54h Beograd

Dačić: Plašenje velikom Srbijom je bila bajka, velika Hrvatska je bila stvarnost

Dačić: Plašenje velikom Srbijom je bila bajka, velika Hrvatska je bila stvarnost Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je plašenje idejom velike Srbije bila bajka, a da je velika Hrvatska bila stvarnost.

 

 

Povodom izjave hrvatskog admirala u penziji Davora Domazet-Loša da su hrvatska zemlja Srem, Bačka i delovi Banata, kao i cela BiH i Boka kotorska do Ulcinja, Dačić je rekao da je to "stara pretnja koja nije samo pretnja, nego i realnost".

"Pretnja i plašenje nekom velikom Srbijom je bila bajka, a velika Hrvatska je bila stvarnost, ona se prostirala do Zemuna. Glavna ulica u Zemunu zvala se Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata, jer je to bila Nezavisna Država Hrvatska", kazao je Dačić na televiziji Studio B.

Dačić je naveo i da je pre hrvatske akcije Oluja iz 1995. godine bilo 560.000 Srba u Hrvatskoj, a da ih sada ima oko 150.000.

"Da je neki naš general rekao da Srbija treba da otvori određena nacionalna pitanja, kakva bi bila reakcija", upitao je Dačić.

On je naveo da zemlje u okruženju ne treba da se plaše politike Srbije "s aspekta njihovih interesa, očuvanja države i teritorijalnog integriteta" jer Beograd "nikome ne preti" i ocenio da odnos suseda prema Srbiji vuče korene iz teorije koja potiče iz 19. veka.

"Neke velike sile s kojima smo stalno imali sukob interesa gledale su na srpski narod kao na onaj koji buni druge narode da razbijaju države i uvek je bilo da Srbija treba da bude što slabija", rekao je Dačić.

On je kazao da bi Srbiji možda bolje bilo da je umesto stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine prihvatila plan tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona koji je, kako je rekao, predviđao da Srbija bude nezavisna država s izlazom na more.

Dačić je rekao i da se izvinio Italiji zbog toga što su srpski vojnici u Prvom svetskom ratu oslobađali Split od Italijana i upitao "kakve to ima veze sa srpskim pitanjima".

"Tada je 20.000 Splićana došlo da pozdravi srpsku vojsku, a sad kad odete u Split bacaju vas u more i kažu da ste okupator. Ja sam se Italijanima izvinio za te naše greške, jer to nije naša stvar", kazao je šef srpske diplomatije.

 

Srbija ne može da žmuri nad problemima Srba u Crnoj Gori

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija veoma uzdržano reagovala na najnovija dešavanja u Crnoj Gori i da Beograd "ne može da ćuti i žmuri" nad problemima srpskog naroda u toj zemlji.

"Trudimo se da ne zaoštravamo situaciju, ali Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet", rekao je Dačić na televiziji Studio B.

On je kazao da vlast Crne Gore u srpskom narodu vidi "remetilačli faktor" i da "stalno izmišlja dve stvari". "Izmišljaju da se Srbija meša u unutrašnje stvari i da je protiv nezavisnosti Crne Gore i drugo, da je srpski narod protiv nezavisnosti Crne Gore", naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbiju zanima "jedino pitanje položaja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve" u Crnoj Gori i ocenio da je status Srba u toj zemlji "gori nego da su nacionalna manjina".

"Ovo nije Srednji vek. U modernom svetu pitanje ljudskih prava, pa i prava naroda i verskih zajednica, nije više unutrašnje pitanje, već je univerzalno pitanje koje zanima sve i svi se mešaju u to. Hrvatska s pravom pita kakav je položaj Hrvata u Srbiji", kazao je Dačić.

On je ocenio da srpski narod u Crnoj Gori "nije nacionalna manjina" pošto se tako izjašnjava 28 odsto građana te zemlje, i dodao da je broj crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi "smanjen posle višegodišnjih pritisaka".

Dodao je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović 1989. godine, kad je dolazio na vlast, "govorio da je ponosan na svoje srpsko poreklo i crnogorksu državnost".

Dačić je naveo da Srbi i Crnogorci nikad nisu ratovali između sebe, da nisu imali nikakve sukobe i da o tome govori čitava istorija. "O tome govore i guslarske pesme, a evo juče sam video i umro sam od smeha, da uz gusle pevaju o Crnoj Gori i NATO", dodao je šef srpske diplomatije. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.05.2020, 14:24h Batica

    Reče čovek koji u osnovi svoje partije nosi Titove ideje i Marksove misli. Sačuvaj Bože!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side