Dačić: Srbija je ponosna na tradiciju saradnje sa afričkim zemljama
14.06.2019 Beograd

Dačić: Srbija je ponosna na tradiciju saradnje sa afričkim zemljama

Dačić: Srbija je ponosna na tradiciju saradnje sa afričkim zemljama Foto: Beta / MSP Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na proslavi Dana Afrike u Beogradu da je Srbija ponosna na svoju saradnju sa afričkim zemljama koja datira od početaka Pokreta nesvrstanih i da se zalaže za izgradnju "odnosa strateškog partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela povelje UN".

Dačić je rekao da su odnosi Srbije sa afričkim zemljama "uvek bili zasnovani na čvrstim temeljima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, saradnje i solidarnosti" i da ti odnosi "imaju budućnost koja obećava, jer je Srbija snažno opredeljena za razvoj svestrane saradnje sa afričkim zemljama i, u skladu sa svojim mogućnostima, posvećeno radi na daljem jačanju političkih i ekonomskih veza, ali i veza u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i drugih sfera od zajedničkog interesa".

U obraćanju koje je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je naveo i da Srbija sa pažnjom prati rad Afričke unije u kojoj ima status posmatrača i podržava napore te organizacije na ostvarenju strateških ciljeva, uključujući obezbeđivanje mirne i sigurne budućnosti, iskorenjivanje siromaštva i bolesti, očuvanje i jačanje kulturnog identiteta, kao i političko, ekonomsko i kulturno ujedinjavanje kontinenta".

"Želim da istaknem da nas, kada je u pitanju Afrički kontinent, raduje svaki uspeh i napredak u tom regionu. Stvaranje ujedinjenog i snažnog kontinenta, kao globalnog faktora i partnera je nešto što Afrika i njeni narodi, sasvim sigurno zaslužuju. Bliska saradnja država članica Afričke unije pokazuje politiku koju Srbija podržava, a to je da se svi problemi afričkog kontinenta moraju rešavati u Africi", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija ;podržava i inicijative koje su pokrenule UN, Afrička unija i regionalne zajednice radi postizanja mira na afričkom kontinentu i najavio da će nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama u Africi kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima ali i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji.

Dačić je rekao da u Srbiji postoji duga tradicija proslavljanja Dana Afrike i da se od 2017. godine i zvanično obeležava 25. maj kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

"Taj dan je za nas simbol naše iskrene želje da negujemo i brižljivo gradimo odnose sa Afrikom i zato smo odlučili da ga uvrstimo u kalendar najvažnijih dana u godini", naveo je.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side