18.05.2018 Elsinor

Dačić: Srbija će se suprotstaviti pokretanju procedure za prijem Kosova u Savet Evrope

Dačić: Srbija će se suprotstaviti pokretanju procedure za prijem Kosova u Savet Evrope Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskoj sednici Saveta Evrope da će se Srbija najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem Kosova u tu panevropsku organizaciju.

Na sednici u danskom gradu Elsinor (Helsinger), na kojem je Hrvatska od Danske preuzela predsedavanje Komitetom ministara, Dačić je rekao da "u cilju unapređenja zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, Srbija podržava nastavak angažovanja Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i statusno neutralnog pristupa".

Dačić je pozdravio odluku Hrvatske da za jedan od prioriteta svog predsedavanja Komitetom ministara odredi zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i dodao da Srbija pridaje veliki znalčaj tom pitanju i da je opredeljena da ;aktivno doprinese realizaciji tog cilja.

"Čvrsto smo opredeljeni da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavimo da se angažujemo na tom planu. Istovremeno, očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije, uključujući i po pitanju prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma", rekao je.

Dačić je u obraćanju naveo i da "Srbija pridaje veliki značaj zaštiti i unapređenju slobode izražavanja i slobodi medija, koji imaju ključnu ulogu u demokratskim procesima" kao i "slobodi okupljanja i udruživanja, koje su garantovane ustavom i relevantnim zakonima".

U proteklom periodu, dodao je, "u Srbiji je značajna pažnja posvećena omogućavanju veće uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka na svim nivoima".

Rekao je takođe da je "na nacionalnom nivou, preduzeto niz mera u cilju ispunjavanja preporuka Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koje se odnose na Srbiju" i da je "u tom smislu, osnovan koordinacioni tim za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka iz izveštaja GREKO".

Šef srpske diplomatije je rekao i da Srbija ; pridaje veliki značaj primeni preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja (SRT) ali ; i izrazio očekivanje "da SRT na odgovarajući način reaguje povodom brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju ; Marka Đurića 26. marta, koji je bio izložen torturi i ponižavajućem postupanju od strane policije u Kosovskoj Mitrovici".

On je podsetio da su u Srbiji "preduzete  sveobuhvatne mere radi garantovanja poštovanja standarda SRT i poštovanja prava lica lišenih slobode u ustanovama za izvršenje sankcija" i da su "u zakon o izvršenju krivičnih sankcija uključeni međunarodni standardi".

Dačić je rekao i da je Srbija opredeljena za aktivno angažovanje u zaštiti standarda i vrednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima i da podržava zaključke iz Izveštaja generalnog sekretara o potrebi jačanja efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava u sprovođenju presuda.

Pozdravio je angažovanje Danske na usvajanju Kopenhaške deklaracije i dodao da je to "značajno dostignuće danskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope, od važnosti za buduće funkcionisanje Evropskog suda za ljudska prava".

U obraćanju na sednici Komiteta ministara SE Dačić se založio za zajednički pristup u suočavanju sa izazovima u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava ; jer ni jedna zemlja toga nije pošteđena. Rekao je da Srbija podržava predloge generalnog sekretara za rešenje tekuće krize u Organizaciji kako bi se postiglo veće jedinstvo uključujući i "opredeljenje usmereno na jačanje jedinstva i koordinacije dva glavna statutarna organa Saveta Evrope - Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine", kao i da se zalaže "za promenu pravila procedure PSSE, kako bi se obezbedilo ravnopravno učešće svih država članica u tom telu" što su srpski  parlamentarni predstavnici već predložili u okviru nadležnog ad hoc odbora.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side