18.01.2018 Podgorica

Dačić: Srbi u Crnoj Gori da ne preispituju njenu državnost

Dačić: Srbi u Crnoj Gori da ne preispituju njenu državnost Foto: Beta/Vlada Crne Gore/Sasa Matic
Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da Srbi u Crnoj Gori "ne bi trebalo da preispituju" njenu državnost, niti da se bave zaokruženim pitanjima kakvo je i članstvo u NATO.

 

Dačić je u intervjuu za Pink M komentarisao nedavne kritike mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfllohija Radovića na račun politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Kosovu i takve kritike nazvao nepotrebnim.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije okončao je u sredu dvodnevnu posetu Crnoj Gori i poručio političkim predstavnicima Srba da objekat "Srpske kuće" u Podgorici treba da koriste "isključivo za očuvanje kulturnog identiteta".

"Srbi u Crnoj Gori ne bi trebalo da preispituju njenu državnost, niti da se bave završenim pitanjima, kakva su nezavisnost ili članstvo u NATO. Pripadnici srpskog naroda koji ovde žive, trebalo bi da budu most i da nađu način na koji će saradnja između nas da bude što bolja. Naravno da Srbija treba da brine o njihovim pravima, kao što bi Crna Gora trebalo legitimno da brine o pravima Crnogoraca koji žive u Srbiji", ocenio je Dačić.

Rekao je da se pažnjom na položaj i prava Srba, a ne na unutrašnja pitanja Crne Gore, "stvari vraćaju na pravi kolosek".

Komentarišući nedavnu izjavu mitropolita Amfilohija da Vučićeva politika "vodi izdaji Srbije i Kosova", Dačić je ocenio da se takvim nastupima "podstiče otpor prema mirovnoj politici Beograda".

"Ne trebaju nam sukobi na tim relacijama. Ako neko nešto ima da zameri državnom rukovodstvu, pa nije taj Vučić van društvenog života. Veoma su česti sastanci sa predstavnicima crkve. Kakva je potreba da se govori u javnosti na ovakav način osim da se podstiče otpor prema mirovnoj politici koju vodi Beograd. Toga se treba paziti. Mislim da je tu patrijarh (Irinej) dao najbolji odgovor", rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije se tokom boravka u Podgorici sastao sa državnim vrhom Crne Gore, predstavnicima opozicionog Demokratskog fronta (DF) i obišao Spsku kuću.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side