Dačić: Spisak Prištine sa 117 zemalja koje priznaju Kosovo je potpuno razbijen
04.08.2019 Beograd

Dačić: Spisak Prištine sa 117 zemalja koje priznaju Kosovo je potpuno razbijen

Dačić: Spisak Prištine sa 117 zemalja koje priznaju Kosovo je potpuno razbijen Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je spisak Prištine sa 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova "potpuno razbijen" i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Dačić je naveo da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

"Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u međunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prođu", kazao je Dačić za televiziju Pink.

Po njegovim rečima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član međunarodnih organizacija poput Interpola, Uneska ili Svetske carinske organizacije.

"Mi uspevamo to da sprečimo kada nam procedura dozvoljava ali je bitno reći da je i glasanja u Interpolu pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije rešeno kao što to govore u Prištini", naveo je Dačić.

 

Dačić o godišnjici Oluje: To će trajno ostati dan koji će po zlu biti obeležavan

Ministar spoljnih poslova ocenio je danas, povodom 24. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj operaciji "Oluja", da će 4. avgust u Srbiji trajno ostati dan koji će po zlu biti obeležavan.

Gostujući na televiziji Pink, Dačić je rekao da na godišnjicu te operacije hrvatske vojske i policije "ne treba da izražavamo mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i izvučemo pouke za budućnost".

"Kada se podvuče crta u odnosima sa Hrvatima, izgleda paradoksalno da neko optužuje Srbiju za genocid a Srba je danas u Hrvatskoj ostalo oko 180.000 dok ih je po popisu iz 1991. bilo 560.000 i više od 100.000 Jugoslovena a tako su se uglavnom Srbi izjašnjavali. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba i 100.000 Jugoslovena a danas je Srba u tom gradu manje od 10.000. Nekima ni to nije prepreka da i dalje tvrde da smo mi izvršili genocid", kazao je Dačić.

Dodao je da glavna poruka današnje komemoracije na godišnjicu stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" treba da bude da "ne smemo dozvoliti da se tako nešto ikada ponovi".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side