18.09.2018 | 14:54h ► 16:42h Beograd

Ministar: Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će poštovati teritorijalni integritet Srbije

Ministar: Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će poštovati teritorijalni integritet Srbije Foto: Beta / MSP / Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova, odbrane i dijaspore Zelenortskih Ostrva Luiš Filipe Tavareš izjavio je danas da su Zelenortska Ostrva prijateljska zemlja koja će uvek poštovati nezavisnost Srbije i njen teritorijalni integritet.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Filipe Tavareš je kazao da je njegova zemlja pravna, demokratska i otvorena država koja sa Srbijom želi da ima veoma jak odnos poverenja.

Filipe Tavareš i Dačić su potpisali Memorandum o razumevanju, koji, kako su istakli, predstavlja novu eru u saradnji dve zemlje.

"Radićemo na razvijanju saradnje", kazao je Filipe Tavareš i zahvalio srpskom ministru na predlogu da Srbija ukine vize za građane Zelenortskih Ostrva rekavši da će i on u svojoj zemlji predložiti isto.

Sve državljanje Srbije ćemo osloboditi viza, rekao je on i dodao da će sa Dačićem raditi na tome da se poboljša saradnja dve zemlje.

Zahvalio je na gostoprimstvu rekavši da se nikada, ni u jednoj zemlji jugoistočne Evrope, nije osetio kao u Srbiji.

"Vaša iskrenost, prijateljstvo, duh humanizma i smisao za slobodu osvojili su nas", kazao je Filipe Tavareš, koji je zamolio Dačića da mu pronađe Srbina ili Srpkinju koja će biti njihov počasni konzul u Beogradu.

On je kazao da sa EU i Srbijom dele iste vrednosti.

"Mi smo hrišćanska zemlja, zbog toga smo ponosni. Računajte na nas. Da branimo naše zajedničke interese", kazao je ministar Zelenortskih Ostrva i izrazio nadu da će Dačić uskoro posetiti njegovu zemlju, kao i da će ponovo posetiti Beograd.

Srpski ministar rekao je da su odnosi Srbije i Republike Kabo Verde tradicionalni i prijateljski, odnosno dobri, ali da su nerazvijeni.

"Izražavam zadovoljstvo zbog posete mog kolege, prijatelja i brata. Ova poseta je od istorijskog značaja", kazao je Dačić i ukazao da dobri odnosi sa tom zemljom datiraju još iz vremena Jugoslavije i Josipa Broza Tita.

Zahvalan sam na principijelnom stavu Zelenortskih Ostrva po pitanju Kosova i Metohije, kazao je Dačić i preneo da je gostu pokazao mapu na kojoj su zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova označene crvenom bojom, dok su zemlje koje to nisu učinile obojene u zeleno.

"Naši odnosi su dobri, ali nisu razvijeni. Zato smo potpisali memorandum o razumevanju nasa dva ministarstva, a to je samo jedna stvar", kazao je Dačić i dodao da je Vlada Srbije juče na sednici odlučila da opredeli 10.000 evra za opremanje vrtića u Sao Lorencu.

Dačić je istakao da je Srbija postala prirduženi član takozvane Luzofonije, skupine zemalja portugalskog govornog područja što je, kako je naveo, važno jer veliki broj tih zemalja nije priznao Kosovo i Metohiju

"Veoma smo zainteresovani za razvoj naših odnosa. Naši ekonomski odnosi gotovo da ne postoje. Zainteresovani smo i za razvoj turizma i za sve oblasti", kazao je Dačić.

Najavio je otvaranje počasnog konzulata Srbije na Zelenortskim Ostrvima.

 

Brnabić sa ministrom Zelenortskih Ostrva o saradnji


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova i zajednica i ministrom odbrane Zelenortskih Ostrva Luiom Filipe Lopeš Tavarešom da dve države tradicionalno neguju prijateljske odnose i međusobno uvažavanje na osnovu kojeg se može graditi i unapređivati ekonomska, kulturna i druga sradnja i produbljivati politički odnosi.

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Zelenortskim Ostrvima na čvrstom stavu u nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ističući da je za Srbiju to najvažnije nacionalno pitanje.

Brnabić je takođe zahvalila za podršku Srbiji u dobijanju statusa pridruženog posmatrača u Zajednici zemalja portugalskog govornog područja u julu ove godine i izrazila uverenje da će naše dve zemlje u toj organizaciji blisko sarađivati.

Tavareš je podsetio na prijateljske odnose dve zemlje iz perioda bivše Jugoslavije, dodajući da je njegova zemlja uvek poštovala hrabrost i odlučnost Srbije, "posvećenost srpskog naroda sopstvenoj državi i njegov slobodarski duh". 

On je izrazio uverenje da će Zelenortska Ostrva podržavati Srbiju u međunarodnim organizacijama u kojima ima članstvo.

Brnabić je ocenila da je veoma zadovoljna činjenicom da pet državljana te zemlje studira u Srbiji i navela da će Vlada nastaviti sa stipendiranjem studenata iz te države u okviru programa "Svet u Srbiji", navodeći da je to najbolji način zbližavanja dveju kultura i naroda.

Sagovornici su se složili da bi otvaranje počasnih konzulata Srbije i Zelenortskih Ostrva bilo od izuzetnog značaja za dalji razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja.

 

Dačić: Sigurno nećemo prvo priznati Kosovo pa tek onda razgovarati sa Prištinom

"Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo kao nelegalnu tvorevinu", rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Zelenortskih ostrva Luišom Filipeom Lipešom Tavarešom.

On je ocenio da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova akt protivan međunarodnom pravu koji kako je rekao, "nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija, bez obzira na pritiske i razgovore koje će neko voditi ili ne". 

Dačić je naveo i da se Nemačka i Velika Britanija protive priči o mogućoj promeni granica dok ostale zemlje, kako je kazao, podržavaju da se dođe do kompromisa i ne mešaju se u to kako će Beograd i Priština postići kompromis. 

"Jedino ih zanima da će to biti dogovor", kazao je ministar i dodao da je važno da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, daju snagu Srbiji da dođe do kompromisa.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.09.2018, 09:28h Tako jeee

  "On je izrazio uverenje da će Zelenortska Ostrva podržavati Srbiju u međunarodnim organizacijama u kojima ima članstvo..." - Tako jeee! Živela Republika Zelenortska Ostrva i Zelenorćani / Zelenorćanke! (Samo još kad bih znao - gde je to...)

Pročitajte i...
 • Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima

  Pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacković poručila je danas u Savetu bezbednosti da Srbija snažno podržava aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima.

 • Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu

  Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije zbog sumnje da su od 2014. do 2019. bile u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku.

 • UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara

  Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara Gulioza Said izjavila je danas, na poslednjem panelu u okviru međunarodnje konferencije "Kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima", da će lično sagledati svih 16 stradalih radnika RTS-a, kao i da želi da se uspostavi dijalog u cilju revidiranja baze podataka tog komiteta.

 • Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara

  Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Odsekom poreske policije Zaječar, uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su izvršile više krivičnih dela, čime su oštetile budžet Srbije za više od 32 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da u Srbija trenutno ima više od 4.500 divljih deponija i da se u većini slučajeva one nalaze na obalama reka i jezera i dodao da postoji registar tih deponija, kao i da će se raditi na rešavanju tog problema.

 • Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi

  Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas pisao zemljama Velike petorke ( SAD, Velika Britanija, Fracuska, Nemačka i Italija) o zločinima i genocidu koji je Srbija izvršila na Kosovu tokom poslednjeg rata i zatražila usvajanje rezolucije koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu.

 • Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu

  Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste jer se protiv njihovog potvrđivanja izjasnilo dvoje članova Centralne izborne komisije iz Samoopredeljenja.Posle pauze koja je data na zahtev člana CIK-a iz DSK, sastanak je odložen do daljnjeg.

 • U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a

  U Ženevi je danas, povodom pristupanja Srbije u punopravno članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ispred zgrade te organizacije svečano podignuta srpska zastava, saopštio je kabinet premijerke.

 • Obeležen Dan Vojske Srbije Obeležen Dan Vojske Srbije

  Vojnim svečanostima danas je obeležen Dan Vojske u svim ustanovama Vojske Srbije, kao i ceremonijama polaganja venaca i cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima Vojske.Ministarstvo odbrane je saopštilo da je na vojnom aerodromu Batajnica održana svečanost kojoj je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane Duško Žarković koji je podsetio da se ove godine proslavlja 204. godina od Drugog srpskog ustanka i postojanja Vojske.

 • Preminuo glumac Igor Pervić Preminuo glumac Igor Pervić

  Glumac Igor Pervić (52) preminuo je danas u svom stanu u Beogradu, prenose beogradski mediji.

 • Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja

  Ispred spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku danas je obeleženo 20 godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u kojem je 1999. poginulo 16 radnika te medijske kuće i otkrivena ploča o predstojećoj izgradnji memorijalnog centra na mestu ruševina.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side