16.05.2018 | 08:27h ► 09:35h Beograd

Dačić: SB UN posle dužeg vremena kritikovao Prištinu

Dačić: SB UN posle dužeg vremena kritikovao Prištinu Foto: Beta/AP/Xinhua/Li Muzi
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, posle dužeg vremena, bila obeležena kritičkim odnosom generalnog sekretara prema postupcima prištinskih vlasti.

Dačić je rekao da su prištinske vlasti kritikovane na nekoliko mesta u izveštaju zbog hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, Zajednice srpskih opština i malog broja povratnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naveo je da su kritike vlastima u Prištini bile upućene zato što se za tri meseca na Kosovo vratilo samo troje interno raseljenih lica, kao i da je u SB UN pominjana obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

"Ako se oduzme klasična politizacija ove teme, od strane onih zemalja koje su priznale Kosovo, kao i pozive da druge zemlje to učine, mislim da je ova sednica bila korisna s tog aspekta da se sve zemlje članice Saveta bezbednosti upoznaju sa situacijom na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Dačić je rekao da je ukazao na to da je neophodno da se zadrži rasprava na svaka tri meseca zato što stanje na Kosovu, bez obzira što nije tako dramatično kao što je bilo 1999. godine, daleko je od idealnog, jer je dovoljan jedan mali incident da dođe do velike i političke i bezbednosne nestabilnosti, ne samo na Kosovu nego i u celom regionu, navodi se u saopštenju.

"Čekaće nas u narednim mesecima ozbiljne rasprave o tome da li će se i kako dalje odvijati ove sednice. Neke zapadne zemlje predlažu da se misija ukine, predlažu da se promeni format održavanja ovih sednica, odnosno da više ne budu sednice nego zatvorene konsultacije, a takođe postoje oni koji predlažu da se ne raspravlja na svaka tri meseca, već samo dva ili tri puta godišnje", dodao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, nova sednica SB UN o Kosovu biće održana za tri meseca, a predsedavaće Velika Britanija, pa može da se očekuje da će ta tema ponovo biti aktuelna.

 

Dačić s podsekretarom UN-a za mirovne operacije o UMNIK-u

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Njujorku sa podsekretarom UN-a za mirovne operacije Žan Pjer Lakroom o ulozi UNMIK-a, kao i o doprinosu Srbije mirovnim operacijama UN-a i načinima za dalje unapređenje saradnje u toj oblasti.

Dačić je rekao da je Misija UN-a na Kosovu od prioritetnog značaja za Srbiju i da se zalažemo za njeno dalje prisustvo i angažman u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetio je da je Srbija, po broju pripadnika vojske i policije koji su angažovani u različitim mirovnim misijama, najveći kontributor u regionu Zapadnog Balkana, a deseta u Evropi, dodaje se u saopštenju.

Podsekretar UN-a Žan Pjer Lakro zahvalio je na doprinosu Srbije mirovnim misijama UN-a i potvrdio je posvećenost Departmana za mirovne operacije, na čijem je čelu, doslednom sprovođenju mandata UNMIK.

Lakro je izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Dvojica sagovornika razmotrili su mogućnosti za dodatni doprinos Srbije mirovnim operacijama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side