Dačić s izbeglicama: Moramo biti jedinstveni i u sreći i bolu
13.07.2019 Beograd

Dačić s izbeglicama: Moramo biti jedinstveni i u sreći i bolu

Dačić s izbeglicama: Moramo biti jedinstveni i u sreći i bolu Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas, prilikom podele ključeva 20 stanova za izbegličke porodice, u Vršcu, da su njihove patnje velike i za njih nezaboravne ali da "svi zajedno delimo i nosimo teret minulih vremena".

"Moramo biti jedinstveni i u sreći i u bolu, jer jedino na taj način možemo graditi sigurnu budućnost za svu našu decu i njihovo potomstvo. Odgovorno mogu da vam kažem da Vlada Srbije predano radi na tom cilju", poruči je Dačić, koji je i predsednik Кomisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.

On je naveo da je 20 porodica, koje će se useliti u nove domove, pre više od dve decenije našlo utočiše u Srbiji, jer su spasavajući živote, pobegle sa svojih ognjišta, na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske, "u vreme najvećeg stradanja i progona srpskog naroda u novijoj istoriji".

Kako je naveo, stanovi za izbeglice u Vršcu urađeni su u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji, kao deo Potprojekta 2.

"U okviru ovog Potprojekta uselili smo 40 izbegličkih porodica u stanove u Sremskoj Mitrovici. Planirano je da u Vršcu bude izgrađeno još 40 stanova na lokaciji odmah iza ove zgrade, u okviru Potprojekta 8", naveo je Dačić.

On je rekao da je Potprojekat 2 vredan 13 miliona evra, od kojih je 11,5 miliona evra udeo Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je 1,5 miliona evra udeo Srbije.

"Кonkretno u Vršcu donacija je vredna 421.057 evra, s tim što je grad Vršac obezbedio infrastrukturu u vrednosti 11,5 milona dinara", rekao je Dačić, koji je podosetio da je najveći donator Regionalnog stambenog programa Evropska Unija, čiji je predstavnik prisustvovao ceremoniji.

"Prošle subote smo bili u Ubu. U Кamendinu smo, 20. juna, na Svetski dan izbeglica, podelili ključeve za 270 porodica, pre toga u Negotinu, Кladovu, i Loznici, a nastavićemo i dalje sa istim entuzijazmom, s obzirom na to da smo prešli tek nešto više od pola puta, odnosno da smo od 7.000 stambenih rešenja u okviru ovog Programa, sa današnjim uručenjem podelili 3 hiljade i 568 stanova", rekao je Dačić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side