04.02.2019 | 13:25h ► 14:44h Beograd

Dačić: Nerazumljivo da su neke zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN

Dačić: Nerazumljivo da su neke zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN Foto: Beta / Milos Miskov
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za njega nerazumljivo da su neke članice Saveta bezbednosti UN protiv rasprave o situaciji na Kosovu u trenutku kada je dijalog Beograda i Prištine blokiran.

Na konferenciji za novinare s premijerom Dominike Ruzveltom Skeritom u Beogradu, Dačić je rekao da prvi put posle dugo vremena nije usvojen dnevni red Saveta bezbednosti za mesec dana, jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se na njemu nađe tačka o Kosovu.

"Za mene je nerazumljivo da neke zemlje koje znaju da je dijalog blokiran smatraju da o Kosovu ne treba da se raspravlja u Savetu bezbednosti UN", kazao je Dačić.

On je te zemlje upitao da li žele da se sednice Saveta bezbednosti o Kosovu prorede ili da ih uopšte više ne bude i dodao da nije Srbija uvela praksu da se o Kosovu u UN raspravlja svaka tri meseca, već da generalni sekretar UN piše izveštaje o Kosovu na tri meseca.

"Da li će da bude sednica na tri, četiri ili šest meseci, manje je bitno pitanje od toga da li oni uopšte hoće da to bude na dnevnom redu. Ako neko sada, kada je dijalog blokiran i kada postoje ovakve odluke Prištine, kaže da nema potrebe da (sednica o Kosovu) bude na dnevnom redu, onda vi možete da očekujete da to nikad više neće biti na dnevnom redu", dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se zbog neusvajanja mesečnog dnevnog reda sada pred svaku sednicu Saveta bezbednosti glasati o dnevnom redu te sednice.

"Glasaće se svakog dana za dnevni red neke sednice. Da bi bio usvojen dnevni red, treba devet glasova, a teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu. S druge strane, ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude", kazao je Dačić.

On je naveo da će ići u Njujork u četvrtak, kada bi sednica o Kosovu mogla da se nađe na dnevnom redu, iako nije izvesno da će biti rasprave o Kosovu, i ocenio da je to "neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet".

"Sednica SB (o Kosovu) je najavljena za 7. februar, a nije izvesno da li će sednice da bude, već će da dođu i da kažu otvaramo sednicu, ako uopšte bude zakazana, i da pitaju ko je za usvajanje dnevnog reda. I može da se desi da mi dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red", dodao je Dačić.

 

Dačić razgovorao s direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u razgovoru s generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Mihaelom Špindelegerom rekao da je Srbija opredeljena da nastavi dobru saradnju s tom institucijom.

Dačić je rekao da Srbija pozdravlja aktivnosti ICMPD u izradi migracionih strategija i posebno je izdvojio projekt "Link up! Serbia" koji predstavlja studiju izvodljivosti koja pomaže u identifikovanju mogućih mehanizama za usmeravanje doznaka dijaspore u investicione tokove u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija, kao zemlja koja se i dalje suočava s velikim brojem izbeglica i raseljenih lica iz ratova na području bivše Jugoslavije, pozdravila usvajanje Njujorške deklaracije o izbeglicama iz 2016. godine, kao korak ka održivom i trajnom rešenju tog pitanja.

Špindeleger je predstavio planove za otvaranje regionalne kancelarije ICMPD u Beogradu, za šta je Dačić izrazio veliko interesovanje i spremnost za nastavak razgovora na ekspertskom nivou, uz očekivanje da se po otvaranju kancelarije saradnja proširi konkretnim projektima u oblasti migracionih politika, navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side