Dačić: Razgovaraću o vladi sa Vučićem ove nedelje
29.09.2020 | 10:33h ► 11:35h Beograd

Dačić: Razgovaraću o vladi sa Vučićem ove nedelje

Dačić: Razgovaraću o vladi sa Vučićem ove nedelje Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će tokom ove nedelje razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlade.

 


Dačić je za RTS kazao danas da je na Aleksandru Vučiću kao pobedniku izbora, da diktira i formatira kakva vlada želi da bude formirana, sa kojim partnerima i ko će obavljati koje funkcije.

"Ja s predsednikom Vučićem svakog dana komuniciram i mi radimo na državnim pitanjima. To nisu teme da li ćemo biti u Vladi, koliko ćemo imati ministarstava, ko će šta biti. Moj odnos s Vučićem se nikada nije na to svodio", rekao je Dačić.

 

Suštinski razlog za odlaganje dijaloga opstrukcija Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da danas da je suštinski razlog za odlaganje nove runde dijaloga Beograda i Prištine "kao i uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nameću neke teme, a da se pritom ne realizuje ono što je već potpisano i dogovoreno u Briselu".

"Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bio razlog svih ovih sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpskih opština i dokle oni to planiraju da odlažu", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisala i tadašnja visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i dodao da "Evropska unija mora da kaže ima li taj njen potpis neku vrednost".

Rekao je da ne veruje da će to reći, jer "oni stalno izigravaju gluvonemog medijatora ovih razgovora koji nema snagu da udari pesnicom o sto kada treba da se realizuje ovaj dogovor".

"Priština bez toga to neće sigurno uraditi i oni će sada i ovaj Vašingtonski sporazum gledati nekako da zaobiđu. Oni su ga potpisali samo da se ne bi svađali sa Amerikom, nadajući se i navijajući da Bajden pobedi, odnosno da Tramp izgubi na izborima, tako da oni neće morati da sporovode ono što su potpisali", rekao je Dačić.

On je rekao i da je Priština pisala američkom državnom sekretaru Majku Pompeu pre mesec-dva dana zahtev da se ukine Sud za zločine OVK u Hagu i da se on vrati u Prištinu.

"Oni su tražili ultimativno i u Vašingtonu da bude jedna odredba da se ukidaju ti međunarodni tribunali i ono što je sada najnovije jeste da oni imaju ustavne inicijative, odnosno inicijativu za promenu ustava gde će to učiniti neustavnim", dodao je Dačić.

Ukazao je da "ovo što se dešava i što se hapse bivši pripadnici OVK u stvari reakcija međunardone zajednice na to nastojanje Prištine".

"Prošla je ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili, sada je vreme za svođenje računa, a taj račun i taj ceh mora da plati onaj ko ga je napravio. To znači da oni koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, zato se uskoro može očekivati i sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će i Hašim Tači uskoro biti uhapšen", rekao je Dačić za RTS.

 

Istorijska prilika za normalizaciju odnosa sa Podgoricom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je vreme da Srbija i Crna Gora prevaziđu probleme "koji su nastali pre svega zbog režima Mila Đukanovića i njegove antisrpske politike".

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom i novom vlašću u Podgorici, Dačić je za RTS ocenio da je sada istorijska prilika za normalizaciju odnosa.

"Stalno se narodu Crne Gore pretilo, odnosno plašili su ih navodno nekom hegemonijom koja dolazi iz Beograda. Evo, čujete li iz Beograda neke pozive da se ukine Crna Gora, da ona promeni spoljnu politiku? Ne. Mi samo pozivamo na to da se ne vodi antisrpska kampanja i interesuju nas samo prava Srba, našeg naroda koji živi u Crnoj Gori, koji nije došao iz mog Prokuplja ili bilo kog dela Srbije da tamo živi, nego je tu nastao, vekovima tu živi i čini Crnu Goru", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Crna Gora zemlja koja je najbliža i narod koji je najbliži Srbiji.

"Mi imamo iste korene i zato svaki onaj ko radi protiv saradnje sa Srbijom, radi i protiv interesa svog naroda. Zato i mislim da je vreme, da bez obzira na heterogenost opozicije i različite izjave, da se svi potrudimo da prevaziđemo te probleme koji su nastali pre svega zbog režima Mila Đukanovića i njegove antisrpske politike", dodao je Dačić.

 

Srbija se u sukobu Jermenije i Azerbejdžana ne stavlja ni na jednu stranu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu ne stavlja ni na čiju stranu, već da je cilj da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto.

Dačić je za RTS rekao da su i Jermenija i Azerbejdžan Srbiji prijateljske zemlje i prijateljski narodi.

"Mi, naravno, apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre svi vrate mirovnim pregovorima, ta Minska grupa, koja je formirana pre 20 godina, to i ima za cilj", naglasio je Dačić.

Dačić je dodao da se Srbija ne stavlja ni na jednu ni na drugu stranu i da "nije reč o tome, nego da se što pre omogući da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto".

"Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu", rekao je Dačić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side