Dačić priprema veliki preokret
26.06.2012 Beograd

Dačić priprema veliki preokret

Dačić priprema veliki preokret
Rasplet oko formiranja Vlade sve bliži, pregovori DS i SPS pred krahom, naprednjaci preuzimaju inicijativu. Čedomir Jovanović napustio pregovore, a predsedništvo demokrata traži izjašnjenje socijalista.

Lider LDP Čedomir Jovanović prvi je obelodanio vesti o kojima se danima samo spekulisalo - da je ideološki nemoguće sastaviti savez DS, SPS i LDP.

Istovremeno sa njegovim javnim odustajanjem od razgovora demokrate su zakazale hitne sednice Izvršnog odbora i Predsedništva na kojima se odlučivalo da li će i dalje ostati za stolom. Dok su pred vrhom DS bile teške dileme da li da javno priznaju da menjaju većinu i presele u opoziciju ili da daju još jedan konkretan rok Dačiću da konačno prelomi, naprednjaci su intenzivirali kontakte sa socijalistima i URS, pišu Novosti.

Prvi put je i Dragan Marković Palma priznao ono o čemu od ponedeljka uveče bruji politička čaršija, da je Aleksandar Vučić ponudio Dačiću mandat za sastav novog ministarskog kabineta.

Kako nezvanične spekulacije, tako i zvanični stavovi političkih aktera iz svih štabova, ukazivali su u utorak da je na sceni pripremljen novi zaplet postizbornog trilera i da se Dačić i Dinkić sele za naprednjački sto.

Opšte procene da će premijerska fotelja biti najjači adut u postizbornim kalkulacijama, konkretizovao je Dragan Marković, i to posle susreta sa ambasadorom SAD Meri Vorlik. On je obznanio:

„Dačić je dobio ponudu od naprednjaka da bude premijer, ali naša koalicija nije odlučila da li će to da prihvati. Imali smo sastanak tim povodom, ali se nismo izjasnili pošto smo već razgovarli sa DS. Zajedno ćemo doneti odluku o toj ponudi“, rekao je Marković, prognozirajući da će vlada biti formirana u narednih od 15 do 20 dana.

Jovan Krkobabić, lider PUPS, nije hteo da otkriva detalje, već je kratko poručio da su još sve moguće opcije u igri, pošto u parlamentu ima 46 stranaka.

„Za mene je najbitnije kakav će biti položaj penzionera i u svim pregovorima insistiraću na poštovanju programa PUPS. Čarobna formula za novu vladu još nije pronađena.“, rekao je, za Novosti, Krkobabić.

Iz tabora naprednjaka najkonkretniji je bio lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je precizirao da bi nova vlast SNS i SPS sa Dačićem na čelu mogla da bude formirana do ponedeljka.

„Naša koalicija je ovlastila Aleksandra Vučića da pregovara u ime koalicije i ti pregovori su počeli. Mi se nadamo da će to biti brzo i uspešno. Nema posebnih kalkulacija, to su ozbiljne stranke koje imaju ozbiljne kadrove“, rekao je Ilić.

On smatra da Dačić treba da dobije premijersko mesto jer je, kako je naveo, dobro da predsednik bude iz jedne, a premijer iz druge stranke.

I pored pomeranja igre na njihovu stranu, u naprednjačkom taboru još oprezno čekaju definitivan rasplet između Tadića i Dačića. Volju da predvode novu vladu mute im, navodno, i naglašeni apetiti potencijalnih partnera. Jer, prema nezvaničnim informacijama, Dačić im nije tajio želju da uz premijersku fotelju zadrži i čelnu funkciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ako budu pristali na ovakav aranžman, naprednjaci će sigurno na svojoj strani imati vođu SPS, koji, kao i 2008, balansira na tankoj žici.

Demokratska stranka je saopštila da je učinila sve da se brzo formira parlamentarna većina i pozvala Socijalističku partiju Srbije da javnosti pruži odgovor šta je prepreka za formiranje Vlade Srbije i da li je još na snazi dogovorena podrška od 8. maja.

„DS je učinila sve da se brzo formira parlamentarna većina i da građani Srbije dobiju efikasnu vladu. Sa koalicijom oko SPS-a smo odmah nakon izbora napravili dogovor oko programa i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja ikakvih kadrovskih uslova i zahteva“, saopštio je DS.

DS dalje navodi da je „isključivo insistirala na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

Zato SPS treba da posle toliko vremena pruži odgovor javnosti šta je prepreka za formiranje Vlade Srbije koja je principijelno dogovorena još 8. Maja, navodi DS.

Demokrate podsećaju da su socijalisti „dali podršku zajedničkoj vladi predvođenoj Borisom Tadićem“ i ističu da „javnost mora da bude upoznata sa tim da li je taj dogovor na snazi“.

Prvi čovek koalicije "Preokret" Čedomir Jovanović poručio je da za LDP nije moguća vlada sa SPS, jer ne želi da pravi kompromis oko suštine svoje politike:

„Vreme je da se okonča loše političko pozorište na koje su protiv svoje volje osuđeni svi u zemlji. Za stepen dezorijentisanosti zemlje i nemoć ljudi da shvate težinu situacije i uzroke propadanja odgovorna je DS. Za nastavak agonije u kojoj se nalazimo i izbor pogrešnog puta kojim će se zemlja ubuduće kretati, kao i devedesetih, krivi su pre svega socijalisti“, saopštio je Jovanović, poželevši uspeh svakoj vladi koja bude formirana.

Dačić već doneo odluku

Prema saznanjima Politike, Ivica Dačić je „prelomio” i Socijalistička partija Srbije ulazi u vladu sa Srpskom naprednom strankom i Ujedinjenim regionima Srbije. Posle gubitka predsedničkog mesta, Demokratska stranka, koja je bila okosnica dve prethodne srpske vlade, definitivno odlazi u opoziciju.

Nova parlamentarna većina imaće 131 poslanika, ali je moguće da će im se pridružiti još neka od manjih partija. Iako je dogovor praktično postignut, odluku o koaliciji sa naprednjacima trebalo bi  da „aminuje“ i Glavni odbor SPS-a pre nego što to bude saopšteno i javno.

Deo ovog „paketa” jeste premijerska funkcija za lidera socijalista, tako da su se obistinile Dačićeve reči u izbornoj noći kada je, ponesen dobrim izbornim rezultatom svoje stranke, rekao da ako „se ne zna ko će biti predsednik, jasno je ko je budući premijer”. Izvori Politike, međutim, kažu da će njemu osim premijerske pripasti i fotelja ministra unutrašnjih poslova.

Nova vlada bi trebalo da ima 12 resora i 13 članova. A dogovor je, prema istim izvorima, postignut i oko većine preostalih 11 resora.

Vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić biće prvi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije. Drugo potpredsedničko mesto zadržaće Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a.

autor: AS izvor: Novosti/Politika/Agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.06.2012, 14:56h POŠTENI GRAĐANIN

    POŠTENI PREMIJER SPAŠAVA SRBIJU OD STEČAJA Za ubuduće bi bilo najbolje da se promeni sistem izbora Predsednika i Premijera. tj da se Premijer bira neposredno na izborima, a Predsednik u Parlamentu. Takav je sistem u NAJEFIKASNIJIM državama EU, koje imaju NAJVEĆI standard, jer Premijer vodi računa kako žive oni koji su ga izabrali, pa u vladu uključuje najbolje ekonomiste !!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side