14.01.2019 Beograd

Dačić: Prioriteti Kosovo i EU

Dačić: Prioriteti Kosovo i EU Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar spoljnh poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da su dva najvažnija prioriteta Srbije u 2019. očuvanje interesa na Kosovu i pristupanje Evropskoj uniji.

"Nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis kako bismo pronašli sveobuhvatno, dugotrajno i stabilno rešenje. Srbija ostaje privržena načelima međunarodnog prava", rekao je Dačić na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je zahvalio državama koje su povukle priznanje Kosova i onima koje nisu glasale za prijem Kosova u Interpol, i naveo da diplomatska aktivnost Srbije na tom polju ne ugrožava dijalog.

"Mi jesmo za dogovor s Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa. Kao što biste i vi to radili", rekao je šef srpske diplomatije pred okupljenim predstavnicima diplomatskog kora.

Dačić je naveo da će Srbija nastaviti s reformama na evropskom putu uprkos negativnim trendovima u samoj EU.

Ministar je naveo da Srbija ostaje pri politici vojne neutralnosti uz davanje doprinosa u suočavanju s bezbednosnim izazovima, učešćem u misijama i operacijama EU i UN, kao i kroz program Partnerstvo za mir.

"NATO misija Kfor ima poseban značakj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Nažalost, bezbednosna situacija u pokrajini zahteva nesmanjeno prisustvo Kfora i drago nam je što i brojne članice NATO prepoznaju ovaj problem", rekao je Dačić.

Srpski ministar je izneo pozitivnu ocenu o ukupnoj diplomatskoj aktivnosti prošle godine, s velikim brojem poseta na visokom nivou i bilateralnih sastanaka, od kojih je izdvojio posete predsednika Aleksandra Vučića Pekingu i Zagrebu, kao i svoje sastanke s najvišim američkim zvaničnicima i drugo.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side