10.09.2019 | 15:40h ► 22:24h Beograd

Dačić primio zvaničnika UN Hansa Fridriha Šodera

Dačić primio zvaničnika UN Hansa Fridriha Šodera Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u radnu posetu vršioca dužnosti šefa Kancelarije UN i šefa Kancelarije Visokog komesara za izbeglice (UNHCR) u Beogradu Hansa Fridriha Šodera sa saradnicima, saopšteno je iz Dačićevog ministarstva.

Šoder je upoznao ministra o stanju i razvoju nacionalnih i regionalnih programa za čije sprovođenje su zadužene UN i Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Kako se navodi u saopštenju, posebna pažnja je posvećena pripremama za generalnu debatu predstojećeg 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje počinje 24. septembra u Njujorku, pripremama za 70. zasedanje Izvršnog komiteta UNHCR, koje počinje 7. oktobra u Ženevi, kao i pripremama za prvi Globalni forum o izbeglicama, koji počinje 17. decembra u Ženevi.

Dačić je najavio da će delegacija Srbije na čijem čelu će biti predsednik Aleksandar Vučić aktivno učestvovati na generalnoj debati UN u Njujorku.

Dačić je podržao rad Kancelarije i izrazio nadu u nastavak pomoći i podrške koju UNHCR kontinuirano pruža nadležnim organima Srbije u vezi sa izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije sa boravištem u Srbiji, sa 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova, kao i u izbegličkoj i migrantskoj krizi.

 

Dačić: SAD moraju da poguraju da se Priština urazumi

Ivica Dačić izjavio je da računa na pomoć i želju SAD da budu konstruktivne u vezi s dijalogom s Prištinom, ali i da moraju da "poguraju" da se Priština urazumi.

Dačić je za sutrašnji Blic tako prokomentarisao izjavu specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metjua Palmera da će ta država podržati vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, napominjući da SAD mogu da utiču da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga, a uslov za to je, kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, da Priština povuče takse. Nadamo se da će posle izbora na Kosovu Evropska unija i SAD uticati na takav razvoj događaja", kazao je Dačić.

On je dodao da je razgovor uvek poželjan, ali da ne može jedna strana uvek da daje, a druga da izbegava da povuče poteze na koje se obavezala.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side