23.01.2020 | 15:12h ► 15:30h Beograd

Dačić: Prekid kampanje za povlačenje priznanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi

Dačić: Prekid kampanje za povlačenje priznanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da prekid kampanje za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Pritisak da se ukinu takse trebalo bi da bude mnogo jači na Prištinu i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije komentarišući izjave izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela u Prištini.

Grenel je danas u Prištini zatražio ukidanje takse od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao i prekid kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Dačić je ocenio da Srbiju može samo da raduje pojačano interesovanje američkih predstavnika da se odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Pred početak sednice Odbora na kojoj je predstavio tromesečni izveštaj o radu Ministarstva Dačić je rekao da je stav Beograda da dijalog može i treba da se nastavi - nepromenjen, ali da pre toga treba da budu ukinute anticivilizacijske takse koje su, i pored osuđivanja na snazi duže od godinu dana.

"Srbija treba da bude konstruktivna i da svi vide da nije ona izvor problema, već jednostrani potezi Prištine koji se ponavljaju iz godine u godinu", istakao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da ni SAD nisu promenile stav prema nezavisnosti Kosova i da ne očekuje da će razgovori sa Grenelom biti laki.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel zatraži da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da se nada da to znači da će i oni obustaviti kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer na svakoj sednici Saveta bezbednosti UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo.

"Nikakva kompenzacija za ukidanje taksi ne može da bude sa naše strane prekidanje kampanje za povlačenje priznanja", rekao je Dačić.

 

Kampanja povlačenja priznanja Kosova državni projekat u koji nisu uključena privatna lica

Dačić je danas u Skupštini Srbijekazao  da je kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova državni projekat u koji nisu uklujučene nikakve kompanije ni privatna lica.

Podnoseći Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine, Dačić je rekao da su "besmislene i veoma štetne" izjave potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da Srbija plaća za povlačenja priznanja i da je to povezano s trgovinom oružjem.

"To sve ukupno nanosi štetu državnim interesima. To nam je nanelo štete jer se ljudi koji povlače priznanje Kosova stavljaju u tešku poziciju u svojim zemljama", rekao je Dačić na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

On je kazao da je na početku kampanje za povlačenje priznanja, 113 zemalja priznavalo Kosovo, a da danas 93 države priznaju kosovsku nezavisnost, 95 zemalja ne priznaje a pet je "u fluktuirajućem statusu".

"Egipat je usmeno priznao Kosovo u vreme Morsija i nekad glasa za Kosovo, nekad za srpske stavove.... Peru ne glasa za Kosovo, ali ni protiv, Oman kaže da nisu priznali, a Kosovo tvrdi da jesu, Dominikanska Republika - priznali su Kosovo, poslali pismo da poštuju rezoluciju 1244 i teritorijalni intregritet Srbije, nisu povukli priznanje ali su definisali stav tako što su glasali protiv Kosova u Interpolu. Gvineja Bisao je povukla priznanje, pa je predsednik države smenio premijera i poništio odluku vlade o povlačenju priznanja, sada su bili predsednički izbori i pobedio je taj premijer koji je smenjen i koji je povukao priznanje Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da su u Izveštaju kao spoljnopolitički ciljevi i prioriteti Srbije navedeni očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, učlanjenje u EU, unapređenje saradnje sa zemljama regiona i najuticajnim državama u svetu i drugim partnerima u međunarodnoj zajednici.

 

Na svaku meru iz Podgorice odgovorićemo recipročno

Ministar Dačić najavio je danas da će na svaku meru iz Crne Gore u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, Srbija odgovoriti recipročno.

Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove odbacio kao "apsolutnu neistinu" navode vlasti u Podgorici da Srbija podriva stabilnost Crne Gore.

"To je mantra da se za probleme uvek optužuju Beograd i velikosrpski nacionalizam, što je apsolutno netačno. Srbija se ponašala konstruktivno. Mi smo spremni za svaku vrstu dijaloga, želimo dobre odnose sa Crnom Gorom", kazao je ministar.

Navodeći da se na popisu 2011. godine, 29 odsto stanovnika Crne Gore izjasnilo kao Srbi, Dačić je kazao da je mnogo manji broj njih zaposlen u administraciji te zemlje.

"Znate da ne mogu da nabroje nijednog Srbina koji ima neku funkciju. Srba ima 29 odsto u Crnoj Gori a po njihovim podacima, u administraciji radi tek pet do osam odsto Srba", kazao je ministar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi

  Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "farsa i marketinški trik" vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog "nedostojnosti" da vrše tu dužnost, među kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

 • EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama

  Da bi napredovala na putu evrointegracija Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije u skladu sa pregovaračkim okvirom, izjavio je danas za Glas Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

 • Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh

  U petak 28. februara u 18 časova, održaće se istovremeni javni događaj u devet gradova regiona koji staju zajedno u borbi za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, navodi se u saopštenju incijative Ne davimo Beograd.

 • Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice

  Beogradsko udruženje "Ulice za bicikliste" je najavilo za subotu popodne 30-minutnu blokadu Karađorđeve ulice u znak protesta zbog toga što je prolazak građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, otežan ili sasvim onemogućen radovima na desnoj obali Save, u budućem naselju "Beograd na vodi" i njegovoj okolini.

 • Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore

  Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi pozvao je danas gradonačelnike Šapca Nebojšu Zelenovića i predsednika opštine Paraćin Sašu Paunovića da sa tom strankom uđu u koaliciju za "bolju, kulturniju i pristojniju" Srbiju i da kako je naveo, osim na lokalnim, učestvuju i na parlamentarnim izborima.

 • Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru

  Novopazarska policija podnela je krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv 49-godišnjeg N.Š. koji je upravljao bagerom prilikom rušenja berbernice Ramiza Dugopoljca, u blizini Arap džamije, preneo je danas radio Sto plus.

 • Dačić naredna tri dana u poseti Kini Dačić naredna tri dana u poseti Kini

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće u zvaničnoj poseti Kini od 26. do 28. februara, na poziv šefa kineske diplomatije Vang Jija.

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića

  Komentarišući vest da će gradonačelnik Šapca izaći na lokalne izbore a da je predsednik opštine Paraćin blizu takve odluke, sociološkinja Vesna Pešič je trenutnu situaciju nazvala apsurdnom, u kojoj "treba da bacamo drvlje i kamenje na jedina dva čoveka koja su pobedila Vućića".

 • Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je od srca zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog najave da će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori da plati poreski dug, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.

 • Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica

  Šef diplomatije Ivica Dačić je tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, posetio Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side