13.08.2017 | 15:17h ► 23:05h Beograd

Dačić: Razgraničenje - jedino realno i brzo rešenje

Dačić: Razgraničenje - jedino realno i brzo rešenje Foto: PrtScn
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegov predlog o razgraničenju na Kosovu i Metohiji jedino realan, brzo ostvariv i u interesu Srba i Albanaca, prenose Novosti od ponedeljka.

Dačić je u autorskom tekstu za beogradski list naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rešenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava".

"Ideja razgraničenja na ono što je što je srpsko i albansko, i normalizacija naših odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica ; po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednice srpskih opština na jugu, finansijska nadoknada za uzurpiranu privatnu i državnu imovinu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, sve je rešivo ako se prihvate temeljna politička načela rešavanja srpsko albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.

Naglasio je da da na Kosovu postoje danas dve koncepcije - celo Kosovo je srpsko, ili (druga) sve je izgubljeno i mora se priznati nezavisno albansko Kosovo.

"Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim istorijsko geopolitčkim uslovima unapred izgubljena bitka. Ova druga je pogubna, jer polazi od toga da je sve rešeno", naveo je on.

Dačić je naveo i da ni u jednom koncepciji Srbi ne dobijaju ništa već, kako je naglasio, "samo gube".

On se umesto toga založio za razgraničenje, istakavši da je svima potrebno trajno rešenje srpsko albanskog sukoba a do toga se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca.

 

Dačić: Pomirenje moguće kаdа se zločinci nа Kosovu i Metohiji više ne budu slаvili kаo heroji

Istinsko pomirenje i zаjedničkа budućnost pod okriljem evropske porodice nаrodа biće mogući tek kаdа se ubice i zločinci nа Kosovu i Metohiji više ne budu slаvili kаo nаcionаlni heroji po kojimа se nаzivаju ulice i trgovi, kаdа ubicа bude ubicа bez obzirа nа to dа li se njegovа žrtvа zove Adem ili Ivаn, Rаmuš ili Pаntelijа, izjavio je danas ministar spoljnih poslovа Ivica Dаčić.

Dačić je na skupu u Spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu - na obeležavanju 14. godišnjice ubistva dvojice dečaka u Goraždevcu, pozvao institucije nа Kosovu i Metohiji i međunаrodnu zаjednicu dа se preduzmu mere kаko bi se počinioci i nаlogodаvci tog zločina, аli i drugih širom Kosovа i Metohije priveli prаvdi.

"To je nаjmаnje što možemo očekivаti kаo potvrdu dа nаše žrtve nisu ništа mаnje vredne, dа je svаki zločin kаžnjiv bez obzirа nа nаcionаlnost zločincа i žrtve, i dа nekаžnjivosti zločinа nemа mestа, а pogotovo ne u srcu Evrope 21. vekа", kazao je Dačić nа obeležаvаnju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Gorаždevcu 2003.

On je rekao da se nа dаnаšnji dаn obeležаvа jedаn od nаjstrаšnijih zločinа koji se desio nа Kosovu i Metohiji.

Dačić je ocenio da je taj užasavajući masakr nad nedužnom decom, ubijenom samo zato što su bila Srbi, počinjen kako bi se preostalim Srbima poslala poruka da za njih na Kosovu nema mesta, a onima koji su proterani, da ne sanjaju o povratku.

"Uprаvo zbog uspomene nа njih, ne smemo dа dozvolimo dа ijedno dete nа Kosovu i Metohiji ili bilo gde u Srbiji i regionu, bez obzirа nа njegovu veru ili nаciju, doživi ono što su doživeli nаši Ivаn, Pаntа, Bogdаn, Mаrko, Drаgаnа, Đorđe i drugi, tog krvаvog 13. аvgustа 2003. nа 'Krvаvoj Bistici'. To je nаš dug premа njimа, а posebno onimа od njih koji nisu dobili šаnsu dа odrаstu, kаo i premа generаcijаmа koje dаnаs stаsаvаju i onimа koje će tek doći", rekao je Dačić.

Četrnaesta godišnjica ubistva Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12), na koje su nepoznate osobe pucale iz automatske oružja dok su se sa grupom od pedesetak dece kupali u reci Bistrici obeležena je danas pomenom u Goraždevcu. Pomenu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosvo i Metohiju Marko Đurić.

Obeležavanju godišnjice U Beograd osim Dаčića prisustvovali su i ministar zа rаd Zorаn Đorđević i ministar držаvne uprаve i lokаlne sаmouprаve Brаnko Ružić.

 

U sredu sednica SB UN o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je danas da će u sredu u Savetu bezbednosti UN u Njujorku biti održana redovna, tromesečna sednica posvećena Kosovu iako se za ukidanje tih sednica zalažu velike sile i Priština.

"Priština na sednici nikada ne propušta da kaže da tema Kosova treba da se skine sa dnevnog reda SB UN kao i da je Misija UN na Kosovu nepotrebna, ali se to neće desiti zbog naših prijatelja koji imaju pravo veta - Rusije i Kine", rekao je Dačić u Beogradu na obeležavanju 14 godišnjice zločina u Goraždevcu kada su ubijena dva dečaka a četvoro ih je ranjeno, gde je poručio i da će traženje pravde za srpske žrtve na Kosovu biti osnovna ideja vodilja Vlade Srbije i u budućnosti.

Dačić je podsetio da je reč o redovnoj tromesečnoj sednici Saveta bezbednosti.

"To je redovna sedica, iako velike slike zajedno s Prištinom smatraju da one više ne  bi trebalo da se održavaju ili bar da bi trebalo da budu ređe, jednom ili dva puta godišnje", rekao je Dačić

Ministar je dodao da zbog toga Srbija mora biti pažljiva prema prijateljima Rusiji i Kini.

"Zbog naših nacionalnih interesa moramo biti pažljivi sa našim prijateljima Rusijom i Kinom i ne smemo povlačiti poteze koji bi narušili naše odnose", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da u septembru na Generalnu skupštinu UN putuje s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Kosovo neće ući u UNESKO, za to im trebaju glasovi koje nemaju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da Kosovo neće uću u Unesko i dodao da Priština nije podnela novi zahtev, jer je svesna da neće dobiti dovoljan broj glasova i da će zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti čak i uzdržani biti protiv.

"Nemaju mogućnost da uđu u Unesko, za to im trebaju glasovi, a oni ih nemaju" rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada je ubijeno dvoje, i ranjeno četvoro srpske dece.

Dačić je dodao da je Priština svesna dilomatske aktivnosti Srbije kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv njihovog prijema u Unesko.

Prema njegovim rečima, Srbija ranije nije mnogo radila na lobiranju, ali su sada srpske diplomate aktivne u više od dvadeset zemalja kako bi otklonili sve njihove dileme o mogućnostima da glasaju za ulazak Kosova u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Dačić je dodao da su i u EU svesni da on u susretima sa stranim diplomatama najviše vremena posvećuje pitanju sprečavanja članstva Kosova u Unesko.

Dodao je da će u septembru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će se nastaviti razgovori o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u Unesko.

Dačić je to rekao na obeležavanju godišnjice 14 godišnjice ubistva srpske dece u Goraždevcu, kada su nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucala na grupu od pedesetak dece koja se kupala na Bistirici.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

 

Dačić: Zalažem se za definisanje onoga šta je srpsko a šta albansko

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je ideju o podeli Kosova pomenuo samo kao jednu od ideja za unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da je više mislio na potrebu da se definiše šta je srpsko, a šta albansko.

"To sam pokrenuo kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko", rekao je Dačić upitan da li se zalaže za podelu Kosov kako se moglo čuti povodom pokretanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

"Ovo je ideja o kojoj treba da se razgovara i nije nikakva podela", naglasio je Dačić i dodao da će se sve lako rešiti ako između Srba i Albanaca postoji želja za dogovorom.

Dačić je podsetio da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i onih koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, te je njima poručio da dijalog nije potreban onima koji hoće da priznaju Kosovo.

Ova Vlada i ovaj predsednik to svakako neće uraditi, rekao je Dačić i dodao da unutrašnji dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo nema za cilj priznanje Kosova.

Albanska strana, kako je podsetio, uopšte ne želi da priča o statusu Kosova i misli da je sve rešeno, da je Srbija nebitna, da samo treba da stavi svoj potpis i "da su oni nezavisni".

"To se nikad neće desiti", rekao je Dačić.

"Ako Srbija nije bitna, zašto zovu Srbiju na dijalog, zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i 'ostali velikani političke misli'. To je zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije", rekao je Dačić i izrazio nadu da su Srbi naučili lekciju o jedinstvu.

 

Dačić: Od suda u Hagu očekujem više pravde za Srbe

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje više pravde za srpske žrtve pred Sudom za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu, ali i da se, ako bude postupano po osnovnim principima međunarodne pravde, na optuženičkoj klupi nađu i aktuelni kosovski političari.

"Ko će biti među optuženima, zaista je teško govoriti, ali ako sud postupa po zakonu i osnovnim principima međunarodne pravde, sigurno da će mnogi i od aktuelnih političara na Kosovu završiti tu", rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada su ubijena dvojica srpskih dečaka, a četvoro dece ranjeno.

Prema njegovim rečima, taj sud u Hagu ipak neće raditi na osnovu srpskih želja.

Dodao je da ipak očekuje da će u njemu biti više pravde za srpske žrtve, pogotovo što za sprske žrtve gotovo da niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom.

Na pitanje da li očekuje da se na optuženičkoj klupi nađe i sadašnji kandidat za premijera Ramuš Haradinaj i članovi njegove porodice, Dačić je podsetio da Francuska nije izručila Haradinaja Srbiji, iako su pravosudni organi Srbije to tražili i pripremili obimnu dokumentaciju.

"Vidite kako je međunarodna pravda rastegljiv pojam. Kada se neki Srbin uhapsi u Crnoj Gori, izruči Hrvatskoj ili Kosovu ili iz Australije Kapetan Dragan izručuje Hrvatskoj, onda je to sasvim normalno. Sada Hrvatska poništava odluku za izručenje Srbiji navijača iz Albanije koji je pustio dron (Ismaila Morine)...", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da sve to pokazuje da su "od međunarodne pravde ostale samo korice".

 

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 14.08.2017, 23:59h RAZGRANIČENJE + OGRADA (1)

  Razgraničenje, plus ograda kao što pravi Tramp prema Meksiku, jer za 100 godina na Balkanu će Albanaca biti 3 puta više (15 miliona), a Srba 3 puta manje (3 miliona) !?

Pročitajte i...
 • Tači: Kosovo nema razloga da popušta u dijalogu Tači: Kosovo nema razloga da popušta u dijalogu

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je današnjim sastankom i Briselu ušao u finalnu fazu, Kosovo nema razloga da popušta.

 • Federika Mogerini odvojeno se sastala s Vučićem i Tačijem Federika Mogerini odvojeno se sastala s Vučićem i Tačijem

  Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastala se danas u Briselu odvojeno s predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

 • Rektorka Beogradskog univerziteta: Bolonjski sistem obrazovanja u Srbiji uveden samo formalno Rektorka Beogradskog univerziteta: Bolonjski sistem obrazovanja u Srbiji uveden samo formalno

  Novoizabrana rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović izjavila je danas da je prošlo 20 godina otkako je bolonjski sistem uveden u Srbiji administrativno i formalno, bez suštinske promene nastavnih predmeta da bi se gradivo bolje savladavalo.

 • Tadić o ujedinjenju cele opozicije: Ko će glasati za korpu baba i žaba Tadić o ujedinjenju cele opozicije: Ko će glasati za korpu baba i žaba

  Lider Socijaldemokraske stranke (SDS) Boris Tadić izrazio je sumnju u ujedinjenje celokupe opozicije u Savez za Srbiju i ocenio da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka - proevropski i drugi koji bi okupio stranke i pokrete koje imaju jasan antievroski i tradicionalistički koncept.

 • Engel: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne Engel: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne

  Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Eliot Engel ocenio je danas da su "zavaravajuće" tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne i da bi Srbija trebala da se odrekne takve politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

 • Sutra umereno oblačno i suvo, uveče moguća kiša Sutra umereno oblačno i suvo, uveče moguća kiša

  U Srbiji će sutra posle pretežno vedrog jutra biti umereno oblačno i suvo vreme, dok će posle podne i uveče u južnim i centralnim krajevima Srbije doći do jačeg naoblačenja, mestimično sa kišom i lokalnom pojavom pljuskova, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • VOICE: RTV ide ka bankrotu VOICE: RTV ide ka bankrotu

  Gubitak Radio-televizije Vojvodina u 2017. godini iznosio je 131 milion dinara, a ukupna dugovanja u ovom trenutku iznose više od 650 miliona dinara, usled čega pokrajinskom javnom medijskom servisu preti blokada računa jer više nije u stanju da se komercijalno zadužuje, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Nišlije posadile cveće u udarne rupe na ulicama Nišlije posadile cveće u udarne rupe na ulicama

  U udarne rupe na kolovozu na više mesta u gradu Nišlije su tokom prepodneva nasule zemlju i zasadile cveće, u znak protesta što nadležni u gradu ne rešavaju taj problem.

 • Štrbac: Počela hapšenja Srba po hrvatskim poternicama, oprezno na odmor Štrbac: Počela hapšenja Srba po hrvatskim poternicama, oprezno na odmor

  Srbi iz bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i pripadnici bivše JNA trebalo bi da budu oprezni pri biranju detinacija za odmor, s obzirom da su kao i prethodnih godina počela hapšenja po hrvatskim poternicama i to ljudi čija se imena ne nalaze na spisku osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, upozorio je danas predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Eksplozija u hidroelektrani kod Jošanjičke banje Eksplozija u hidroelektrani kod Jošanjičke banje

  Na regionalnom putu Jošanička banja - Aleksandrovac u delu mašinske kuće hidroelektrane "Marić" dogodila se eksplozija, a uzroci se još ne znaju, javlja Radio televizija Srbije (RTS).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side