14.09.2017 | 10:13h ► 14:33h Beograd

Dačić: Srbija nikada neće priznati nezavinost Kosova, do rešenja samo dijalogom

Dačić: Srbija nikada neće priznati nezavinost Kosova, do rešenja samo dijalogom Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da samo kompromis i dijalog mogu dovesti do trajnog rešenje.

"(Predednik Kosova) Hašim Tači očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu‎. Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći", naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj medijima.

Dačić je izjavom reagovao na Tačijev intervju za Glas Amerike na albanskom jeziku u kojem je kosovski predsednik izrazio uverenje da će priznanje Kosova uslediti "u ne tako dalekoj budućnosti".

"Priznanje Kosova od strane Srbije će se dogoditi u ne tako dalekoj budućnosti, a o vremenu će odlučiti institucije Srbije. Mi ne možemo da nametnemo vremenski okvir niti agendu kada se radi o priznanju Kosova, ali je jedno sigurno - Kosovo i Srbija su ostali u stanju status-kvoa i zato jedno drugom treba da olakšamo evropsku i evroatlansku perspektivu i da se (medjusobno) ne ometamo u tome", rekao je Tači za Glas Amerike.

 

Dačić: Ili proširenje EU ili proces laganog umiranja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je proces proširenja lekovit za Evropsku uniju, jer, kako je naveo, ili će se nastaviti proces proširenja ili doći do procesa laganog umiranja EU.

Povodom izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junker da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. godine neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo EU, Dačić je kazao da "to nije ništa različito u odnosu na ono što je govorio ranije" i da se može reći da je Junker bio blaži nego ranije kada je reč o proširenju.

"Proširenje EU je proces lekovit za opstanak EU", kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je ponovio da će u oktobru početi ozbiljniji dijalog oko poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kada u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Evropske službe za spoljne poslove, koju će predvoditi visoka predstavnica Federika Mogerini.

Dodao je da Srbija do ulaska u EU ima rok da harmonizuje spoljnu i odbrambenu politiku.

Izrazio je nadu da će se do tada završiti sukob Rusije i SAD, jer kada se "slonovi svađaju, obično trava nastrada".

"Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama Evropska unija. Zato sam i rekao da mi treba da gledamo svoje interese", kazao je Dačić.

 

Dačić: Petoro Srba sa Sent Martina vojnim avionom evakuisano u Španiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je petoro Srba sa Sent Martina ukrcano u avion koji bi danas trebalo da sleti u špansku vojnu bazu kod Madrida.

Građani Srbije koji su se našli na tom karipskom ostrvu koje je pogodio uragan Irma biće potom prebačeni u Ambasadu Srbije, rekao je Dačić gostujući na RTS.

Ministar je naveo da svi srpski građani sa Sent Martina koji žele da se evakuišu, mogu da kontaktiraju nadležne srpske organe kako bi se pronašao način da se vrate kući.

Prema njegovim rečima, porodica s bebom nije želela da se vrati sa tog ostrva.

Uragan Irma, jedan od najsnažnijih do sada zabeleženih, pogodio je Karibe i jug SAD gde je izazvao velike poplave i štetu.

 

Dačić: Nastavlja se pritisak na srpski narod na Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas povodom hapšenja ljudi iz Crvenog krsta na Kosovu i Metohiji da se nastavlja pritisak na tamošnji srpski narod kojem se šalje poruka da može biti optužen za sve i svašta.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da treba imati spremne pravne timove koji će se boriti i pružati podršku srpskom narodu.

Naveo je da je reč o poruci iz Prištine Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta.

"Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja", naveo je Dačić i dodao da se međunarodna zajednica ljuti jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN (UNMIK).

Upitao je: "Pa, šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?"

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da je važno da je on pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva načina - izbegavanjem teme ili korišćenjem u kampanjama za razne nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću.

Dačić je kazao i da se ne čuje reakcija međunarodne zajednice na nacionalističke ispade u Hrvatskoj, dodajući da je siguran da reakcija ne bi izostala da su se takvi ispadi dešavali u Beogradu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw