Dačić: Odluka o Montenegro erlajnsu nije politička
27.05.2020 | 11:13h ► 11:34h Beograd

Dačić: Odluka o Montenegro erlajnsu nije politička

Dačić: Odluka o Montenegro erlajnsu nije politička Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije ivica Dačić izjavio je danas da odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "nema veze sa spoljnom politikom".

"Odluka Direktorata nema veze sa spoljnom politikom, a da li ima veze sa politikom ministarstva saobraćaja, to je drugo pitanje", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Blic je preneo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

U obrazloženju te odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

Dačić je rekao da bi recipročne mere bile kada bi Srbija zabranila ulazak građana Crne Gore u Srbiju. "Za to se nismo opredelili", rekao je Dačić.

 

Zasad nema ocena na zvaničnom nivou da li je Crna Gora bezbedna zemlja za ljude iz Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije ivica Dačić izjavio je danas da nema ocena na zvaničnom nivou da li je Crna Gora bezbedna zemlja za ljude koji dolaze iz Srbije, ali de će Beograd sigurno takvu procenu izvršiti.

"Bezbednosne procene se rade i dajemo ih na osnovu informacija bezbednosnih službi", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je rekao da i Grčka i Bugarska imaju strah od epidemije koronavirusa ali da su otvorile granice za građane Srbije.

"Mislim da u ovom trenutku zbog svega što se dešava na političkom planu i reperkusije ovakvih odluka koji su sulude, svakako će manje naših turista biti nego ranije", u Crnoj Gori, rekao je Dačić.

On je dodao da "lično bira destinacije na kojima ne očekuje probleme".

Šef srpske diplomatije je rekao da "Crna Gora sebi daje veći istorijski značaj nego što joj pripada" i da se "niko u Srbiji se ne budi i ne leže sa pitanjem Zašto Crna Gora ode?”.

Ključno pitanje je, kako je naveo, da li će Srbi i Crnogorci da sarađuju, da budu braća kao što su uvek bili, ili će se sukobljavati.

"Da li ce Crna Gora da ide u NATO, istočni blok ili bilo gde, to je njihova oduka, njihovo pravo. To nas ne zanima, nas zanimajupoložaj i pravo srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srba i Crnogoraca, Dačić je ocenio da je reč o "jednosmernoj ulici pošto su vekovima u Crnoj Gori navikli da samo idu ka Beogradu". Naveo je i da nema Srba u državnim organima Crne Gore među 28 odsto Srba koji tamo žive.

Dačić je rekao da je delikatno pitanje kada se govori o Crnoj Gori. "Šta da radite a da građani Crne Gore koji su Srbi nemaju posledice?", upitao je.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side