Dačić: Odluka EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom sramna i neprihvatljiva
30.06.2016 Beograd

Dačić: Odluka EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom sramna i neprihvatljiva

Dačić: Odluka EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom sramna i neprihvatljiva Foto: Z. Raš
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom neprihvatljiva i najavio da će predložiti premijeru da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

Dačić je u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je šokiran odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom.

"Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa", navodi se u saopštenju.

Dačić je istakao da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU i pozvao Uniju da "prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija".

"Ne, nas blokira EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske. Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba u akciji Oluja vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru", navodi se u saopštenju.

On je dodao da je današnja odluka EU neprihvatljiva za Srbiju i da će predložiti premijeru Aleksnadru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula na kojem bi trebalo da seokupe lideri zemalja regiona.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.07.2016, 08:46h Vito

    Napokon jedna pametna od Dačića. Hrvatska nije blokirala Srbiju u pregovorima sa EU, nego je to sama EU učinila. Upravo su to ministar Kovač i premijer Orešković više puta ponovili, ali neki to nisu dugo shvaćali. Kao i uvijek kada se uči novo gradivo, nekada je neke lekcije potrebno 5 - 10 - 15 puta ponoviti da bi razumjeli. Upravo to se nekima desilo.

  • 30.06.2016, 23:01h Ipak, ima MALE RAZLIKE... (2)

    "Dačić je u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je šokiran odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom." ... - "a da otvori nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom"? Pa, ima neke MALE razlike između Turske i Crne gore s jedne strane i Srbije s druge: ni u Turskoj ni u Crnoj Gori relevantni političari ne dižu histeričnu kampanju protiv NATO-a, nego NATO i zemlje u tome savezu smatraju SAVEZNICIMA, dok u Srbiji i relevantni, i nerelavantni politički faktori ne propuštaju priliku da pokažu, i rečima i delom, da su NATO i države u njemu - NEPRIJATELJI Srbije. A i formalno: Turska je odavno članica NATO-a, a Crna Gora je prihvatila poziv NATO-a da uđe u taj savez.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side