Dačić: Nije kompromis da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj teritoriji
24.06.2019 | 12:25h ► 17:17h Beograd

Dačić: Nije kompromis da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj teritoriji

Dačić: Nije kompromis da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj teritoriji Foto: Beta/MSP/Ognjen Radosevic
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kompromisno rešenje kosovskog pitanja ne može da podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj njegovoj teritoriji.

 


"Nama je sada od ključne važnosti da nađemo neko kompromisno rešenje. Tog rešenja ne može da bude nametanjem, da Srbija mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu na celoj njihovoj teritoriji. To ne može da bude kompromis", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Šef srpske diplomatije je kazao da Srbija ne predstavlja nikakvu prepreku za nastavak dijaloga, već da "samo traži da budu ukinute sve mere koje su definisane kao prepreka dijalogu, pre svega takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH".

Dačić je rekao i da nije realno da se samo SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

"Za sada nema najave bilo kakve promene formata i nije predviđeno uključivanje drugih zemalja u dijalog". Teško da mogu samo SAD da se uključe, a ne i još neko, to nije realno", naveo je Dačić.

On je ocenio da je odlaganjem sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu propuštena prilika da se odblokira dijalog.

Dačić je kazao da predsednik Francuske Emanuel Makron nije želeo da zakaže taj sastanak jer nije dobio garancije da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

"Najbolju reakciju na to dao je (predsednik Kosova Hašim) Tači koji je rekao da je odlaganje sastanka poraz za Kosovo jer je Priština definisana kao faktor zbog kojeg je odložen samit. Ta njegova žaoka je upućena Haradinaju", naveo je Dačić. 

 

Srbija očekuje da Crna Gora vodi računa o pravima srpskog naroda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd od Crne Gore očekuje da vodi računa o pravima srpskog naroda u toj zemlji i da izbegava poteze koji mogu da izazovu sukobe.

Povodom tenzija nastalih zbog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, Dačić je rekao i da je Beograd apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore.

"Mi smo apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore i srpskog i crnogorskog naroda. Tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji vekovima žive u Crnoj Gori i kojih prema popisu ima više od 30 odsto", kazao je Dačić u Beogradu.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska Vlada predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine i da će im ona u suprotnom biti oduzeta.

Dačić je rekao i da ne zna kakav će stav zauzeti Venecijanska komisija Saveta Evrope koja danas treba da objavi mišljenje o tom predlogu zakona.

"Nadamo se da će mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da sprečava moguće probleme povodom tog zakona", naveo je šef srpske diplomatije.

 

Dačić razgovarao s ministrom omladine i sporta Maldiva

Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s ministrom omladine, sporta i osnaživanja zajednice Maldiva Ahmedom Malufom i ocenio da njegova poseta predstavlja korak dalje u jačanju veza i saradnje dve zemlje.

Dačić je ocenio da su odnosi Srbije i Maldiva "otvorena knjiga", čije se stranice mogu ispuniti novim sadržajima kroz unapređenje ekonomske, sportske i drugih oblika saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Maluf je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja odnosa dve zemlje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.06.2019, 17:15h Čitalac

    "...kompromisno rešenje kosovskog pitanja ne može da podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj njegovoj teritoriji." ...- Sasvim je u pravu, jedna od mogućnosti da se to reši - zaista je RAZGRANIČENJE (na kraju, ruku na srce - ako su mogle u svoje vreme da se razgraniče velika Indija i veliki Pakistan, zašto to ne bilo korisno i za male države?).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side