Dačić: Nastavljamo evropski put, otvaranje poglavlja je na Evropi
02.07.2016 Beograd

Dačić: Nastavljamo evropski put, otvaranje poglavlja je na Evropi

Dačić: Nastavljamo evropski put, otvaranje poglavlja je na Evropi Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće prekinuti svoj evropski put, jer on doprinosi njenom napretku, ali da je otvaranje pregovaračkih poglavlja na Evropi.

"Evropski sistem, evropska demokratija i evropska država su naš cilj, i sve što smo radili u poslednje četiri godine i što nameravamo da radimo ubuduće služiće tom cilju i ekonomskom, društvenom i kulturnom napretku Srbije", naveo je Dačić u autorskom tekstu u listu Politika.

On je ocenio da put Srbije u Evropu ima smisla zbog političkog i ekonomskog ujedinjenja Balkana, jer, kako je rekao, jaka Srbija nije moguća u nestabilnom okruženju i stanju političke neizvesnosti.

Dačić je dodao da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju, ali da je na Evropu "red da jasno kaže da li je to za nju dovoljno".

"Sada je red na Evropu da nam jasno kaže da li nas vidi kao svoj deo ili kao neko strano telo. Poruka našeg premijera (Aleksandra Vučića) vrlo je jasna, ili ćete da otvorite poglavlja ili nećete, ali niko neće da nam zavrće uši", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavlja je na Evropi, a na Srbiji je da nastavi ono na šta se obavezala i da ne prekida svoj evropski put, iako, kako kaže, zna da i "Evropa ima svojih muka".

"Evropa ne zna tačno šta će sa sobom, a to nas je dovelo u situaciju da ne zna ni šta će sa nama, iako mirugo do Evrope nemamo, njen smo geografski i kulturni deo i veoma smo se jasno opredelili da želimo u Evropu", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija nema nikakve dileme u pogledu evropskog puta, ali da traži poštovanje i razumevanje, ka i da svi poštuju dogovore.

"I sad je red na Evropu. Da nam jasno kaže da li je, za nju, to dovoljno. Da li nas vidi kao svoj deo ili kao neko strano telo. I da se ne krije, pri tome, iza Hrvatske, inače jedine zemlje u Evropi u kojoj se još aplaudira nacističkom pozdravu 'Za dom spremni' (Zamislite da to neko uradi u Nemačkoj za 'Zig hajl')", napisao je Dačić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.07.2016, 11:02h Hoće li već jednom?!

    "Dačić: Nastavljamo evropski put, otvaranje poglavlja je na Evropi..." ... - Ama, hoće li ta EU već jednom biti primljena u SRPSKU UNIJU?!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side