Dačić: Šaljemo poruku svetu i okruženju da je Srbija jedinstvena i snažna
19.04.2019 | 12:08h ► 19:30h Beograd

Dačić: Šaljemo poruku svetu i okruženju da je Srbija jedinstvena i snažna

Dačić: Šaljemo poruku svetu i okruženju da je Srbija jedinstvena i snažna Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da se danas sa skupa "Budućnost Srbije" u Beogradu svima u svetu i okruženju šalje poruka jedinstva i snage srpskog naroda.

"Ovaj skup pokazuje da (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić uživa ogromnu podršku naroda, da je Srbija stabilna jaka i složna, da želi mir, kompromis i pomirenje, ali i da je jaka i da štiti svoj narod i interese. Takve Srbije treba da se plaše samo srpski neprijatelji", rekao je Dačić na mitingu.

On je kazao da skup nije poruka za opoziciju u Srbiji, već za sve u svetu i okruženju.

"Ne pomišljate da Srbiju možete da ucenjujete, ne pomišljajte da možda kojim slučajem mislite da je Srbija slaba i nejedinstvena pa da zato vršite pritisak da priznamo Kosovo ili da se ukine Republika Srpska. Nema predaje, bez obzira na pritiske", istakao je Dačić i dodao "ne igrajte se vatrom".

On je kazao da opozicija u Srbiji nema nikave šanse i da je to što Vučić još nije raspisao izbore dokaz samo njegove odgovornosti prema državi i nacionalnim interesima.

"On (Vučić) ih (opoziciju) štiti sam od njihovog poraza i debakla. Evo ja ću da ga zamolim da prestane da ih štiti", kazao je Dačić.

 

Dačić: Nagađa se o dvostrukom suverenitetu, koji je za Srbiju neprihvatljiv

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nagađa, ali da nije zvanično predložen dvostruki suverenitet kao rešenje kosovskog problema i da je ta ideja za Srbiju neprihvatljiva.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije pojasnio da dvostruki suverenitet znači da će na severu Kosova posle desetak godina moći da se održi referendum.

"To rešenje podrzumeva da Srbija prizna Kosovo, da taj deo (sever Kosova) bude pod dejstvom dvostrukog suvereniteta, a da se nekada održi referendum. Po Srbiji, to je jedna ideja koja je neprihvatljiva", kazao je Dačić.

On je rekao da to rešenje niko nije zvanično izdao i dodao da ono ne postoji nigde na svetu i da ne vidi zašto bi Srbija to prihvatila.

On je kazao da je samit u Berlinu 29. aprila na kome će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predstavnici Beograda i Prištine, sazvan na ogromno iznenađenje Brisela.

"Mnoge zemlje su nezadovoljne što se održava, kao što su Austrija i Italija. Igraju se geopolitičke igre ne samo sa Ruisjom i Kinom, već unutar zemalja zapada", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se da će se na tom sastanku izaći sa predlogom rešenja problema Kosova, ali se očekuje da se izvrši pritisak da se nastavi dijalog Beograda i Prištne.

"Sa naše strane je jasno, potrebno je da se ukinu takse, verovatno će biti pritisak da da se nastavi i bez toga, da se od Srbije traže neki dodatni ustupci", ocenio je on.

Dačić je kazao i da će u prvom delu sastanka u Berlinu biti rasprava o regionalnim pitanjima, a u drugom o dijalogu Beograda i Prištine.

 

Rano je da dajem ocene o Slobodanu Miloševiću i Mirjani Marković

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je previše rano da bi dao ocene o bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i njegovoj supruzi Mirjani Marković, a istorija će na kraju o svemu tome reći.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da poslednih godina nije bio u dobrim odnosima sa Mirjanom Marković, ali da je bez obzira na to izjavio saučešće porodici povodom njene smrti u ime SPS-a.

"Istorija će na kraju o svemu tome reći. Što se tiče našeg stava, prošlost treba ostaviti i gledati u budućnost", poručio je Dačić.

Mirjana Marković kremirana je u Moskvi, njena urna biće položena sutra u Požarevcu pored groba njenog supruga Slobodana Miloševića u dvorištu porodične kuće Marković.

 

Vučićev miting u Beogradu da bi se poslala slika jedinstva države

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se miting predsednika Srbije Aleksandra Vučića održava u Beogradu da bi se poslala slika jedinstva države.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da je cilj mitinga da se sa njega pošalje poruka "snage i jedinstva i stabilnosti Srbije.

"Poslednjih meseci je slata pogrešna slika o Srbiji u smislu nasilja, pokušaja izazivanja političke nestabilnosti, najava velikih demonstrcija", kazao je Dačić.

On je dodao da današnji skup ima "sasvim drugačije poruke" od protesta opozicionog Saveza za Srbiju održanog prošle subote u Beogradu.

"Ovaj skup ima za cilj da pozove celu Srbiju na jedinstvo jer mi ovde treba da razmišljamo o budućnosti i da stavimo tačku na određene probleme koji postoje, ali kad stavimo tačku da to ne budu tri tačke pa da svako rešenje bude potencijalno novi problem", poručio je on.

Miting "Stop nasilju" u okviru kampanje "Budućnost Srbije" biće održan danas u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side