14.11.2018 | 18:00h ► 21:20h Njujork

Dačić: Na Kosovu nema pozitivnih pomaka

Dačić: Na Kosovu nema pozitivnih pomaka Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Savetu bezbednosti da se na Kosovu ništa suštinski pozitivno nije dogodilo od poslednje sednice Saveta bezbednosti pre pola godine i kritikovao Veliku Britaniju što sednica nije održana u avgustu.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu rekao da mnogi smatraju da je status Kosova završena priča, ali da mnogi misle da nije i dodao da mnoge države preispituju odluku o priznanju Kosova, kao i da je 10 država povuklo priznanje.

Šef srpske diplomatije je takođe kritikovao Kosovo zbog pokušaja da postane član Interpola i drugih međunarodnih organizacija, navodeći da to ne pomaže dijalogu Beograda i Prištine.

"Sa žaljenjem mogu da konstatujem da se ništa suštinski pozitivno nije dogodilo u periodu od poslednje sednice Saveta bezbednosti UN - Zajednica srpskih opština, koja predstavlja stub Briselskog sporazuma, nije formirana sada već više od 2.000 dana, nisu stvoreni uslovi za povratak 200.000 interno raseljenih lica, nije počeo sa radom Specijalni sud, dok skoro godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića nije pronađen počinilac ovog gnusnog zločina. Ništa od toga se nije desilo", rekao je Dačić u Njujorku. 

On je dodao da je teško reći bilo šta pozitivno i o onome što se dogodilo, "a to su gruba kršenja rezolucije ovog uvaženog tela, nove provokacije i novi incidenti".
Naveo je da je Skupština Kosova usvojila zakone kojima će praktično biti omogućena transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom posete Kosovu nije omogućeno da poseti mesto Banje u srpskoj enklavi, kao i da je došlo do upada specijalnih policijskih snaga na jezero Gazivode, za šta je rekao da je "najdrastičniji primer provokacije". 
"Ovo su samo neki primeri incidenata koji narušavaju bezbednost na Kosovu i Metohiji i dodatno komplikuju ionako složenu situaciju. Moram priznati da je nejasno kako neko ovakvu situaciju može da okarakteriše kao stabilnu. Ili možda 'stabilna situacija' podrazumeva da su napadi na Srbe dopušteni i sasvim normalna stvar, da ih je bilo, da će ih biti, te da je to nešto što ne zahteva pažnju i reagovanje", rekao je on.

Dačić je zahvalio Kini koja je sednicu o Kosovu i Unmiku uvrstila na dnevni red i izrazio nezadovoljstvo što to nije uradila Velika Britanija u avgustu uz objašnjenje da je siutacija mirna i da se na terenu ništa ne dešava. 

"Želim da iskoristim ovu priliku da ukažem zašto smatramo da je to pogrešan pristup i zašto smatramo da je upravo u ovom trenutku neophodno da ova tema ostane visoko na agendi Saveta bezbednosti. Na raspravu o tome da li je potrebno održati sednicu ili ne potrošili smo mnogo više od tri sata, koliko sednica Šaveta bezbednosti uobičajeno traje. Stvorena je nepotrebno loša atmosfera između Beograda i Prištine, ali i podela među članicama Saveta bezbednosti", rekao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da je po pitanju učestalosti sednica Savet bezbednosti potreban dogovor svih članica i da se ovde ne radi o tehničkoj stvari. 

Dačić rekao da Priština umesto da se usredsredi na dijalog, pokušava da uđe u međunarodne organizacije, "misleći da će tako dokazati državnost, a ne shvatajući da to nije put koji vodi ka bilo kakvom rešenju".

"Neutemeljenost njenih zahteva, njihova direktna suprotstavljenost osnovnim principima međunarodnog prava, samo dovode do politizacije ovih organizacija, podela i bespotrebnog rasipanja energije. S tim u vezi dozvolite mi da navedem samo jedan očigledan primer - zahtev tzv. Kosova za članstvo u Interpolu", naveo je Dačić.

On je dodao da "neće Priština u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već da bi se predstavila kao nezavisna država".

Prištini nije ništa smetalo da u roku od 24 sata izruči Turskoj takozvane guleniste, nije joj smetalo što nije članica Interpola, rekao je Dačić i dodao da je je reč o pokušaju zloupuotrebite međunarodnih organizacija koje jesu na neki način deo UN da bi se na mala vrata pokušalo prejudicirati končano rešenje.

Dačić je rekao da je 10 država promenio odluku o priznannaju nezavisnosti Kosova jer su "shvatile da nisu bile dovoljno upoznate sa situacijom i da je neohodno dati šansu dijalogu", dodajući da bi taj broj mogao značajno da poraste. 

"Odluke o povlačenju priznanja se od strane Prištine i pojedinih država osuđujuju, a lobiranje Srbije kvalifikuje kao provokacija. Sa druge strane, za njih je lobiranje Prištine za nova priznanja legalno i ne predstavlja provokaciju. Za njih provokacija nisu ni pozivi na nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta punopravne članice UN koje možemo čuti od pojedinih država za ovim stolom. Znači, vi možete da lobirate da zemlje priznaju Kosovo, a Srbija ne sme da poziva zemlje da povuku priznanje? Reklo bi se da nešto u ovom rezonovanju nije u redu", rekao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije je rekao da su okolnosti učinile da se njegovo izlaganje učini "sumornim i negativnim" i dodao da želi da obraćanje završim pozitivnim porukama, navodeći da je Srbija "najiskrenije zainteresovana za postizanje kompromisa za pitanje Kosova i Metohije". 

"Mi smo opredeljeni za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja. Takvog rešenja ne može biti bez dogovora Beograda i Prištine, ali ni bez vaše podrške. U tom smislu, ja ponovo apelujem na sve vas da pomognete ovaj proces, da iskoristimo momentum i pokušamo da napravimo iskorak. Dalje podele u Savetu bezbednosti oko ovog pitanja i rasprave na temu treba li nam Unmik ili ne svakako ne doprinose tome", rekao je on. 

 

Još nema dogovora da li će biti redovnih sednica Saveta bezbedbnosti o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Njujorku da još nema dogovora da li će biti redovnih sednica Saveta bezbedbnosti o Kosovu.

"Mi želimo da bude postignut dogovor o dinamici (sednica), ali ako ne bude postignut, onda će (zakazivanje) zavisiti od toga ko je predsedavajući u tom mesecu", rekao je Dačić za RTS posle rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

On je kazao da postoji "mala razlika" u odnosu na ranije sednice, jer sada "neke velike sile pozivaju na fleksibilnost svih strana u dijalogu, što ranije nije bio slučaj, već se očekivalo da Srbija samo treba da prizna Kosovo".

Šef srpske diplomatije je naveo da su i dalje prisutni pozivi zemljama koje nisu priznale Kosovo da to učine i da glasaju za ulazak Kosova u Interpol, i dodao da se Beograd suočava s "velikim lobiranjem zapadnih zemalja".

Dačić je kazao da je članstvo Kosova u Interpolu "statusna stvar", navodeći da Priština "ne želi da uđe u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već da pokaže da je nezavisna država, ravnopravna sa Srbijom".

On, međutim, navodi da više nema preciznih brojki o tome koliko država priznaje nezavisnost Kosova.

"Niko nije osporio moju tezu da je deset država povuklo priznanje Kosova", rekao je Dačić govoreći o današnjoj sednici u Njujorku i procenio da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova vremenom biti "daleko manji" nego što je sada.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side