18.05.2017 | 20:42h ► 21:42h Beograd

Dačić: Ministarstvo će reagovati povodom izjave američkog ambasadora

Dačić: Ministarstvo će reagovati povodom izjave američkog ambasadora Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da će Ministarstvo spoljnih poslova reagovati povodom izjave američkog ambasadora Kajla Skota o listu Informer.

"To je neprihvatljiv odnos prema novinarima. Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate", rekao je Dačić u izjavi za Informer.

Skot je danas odgovarajući na pitanje novinarke Informera o tvrdnjama da se Srbiji koči proces pristupanja Evropskoj uniji jer se nekim zvaničnicima ne sviđa kako premijer Aleksandar Vučić vodi zemlju, rekao da je "Informer najobičniji ološ".

"Oprostite da kažem, ali to neće biti jedina laž koju sam čitao u Informeru i verovatno neće biti zadnja. Ima informacija, na bazi takozvanih izvora za koje ja nemam pojma šta su. Informer je najobičniji ološ, kako kaže Vaš premijer, što se tiče vesti. Ima slobodnih medija, ali mediji bi trebalo da budu bazirani na činjenicama, a u Informeru ja ne vidim činjenice, vidim samo laži. Hvala lepo" odgovorio je Skot.

Dačić je dodao da "to neće proći tek tako" i da će ministarstvo "svakako reagovati ovim povodom".


Dačić: U regionu zabeleženi ksenofobija i potpirivanje međunacionalne mržnje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskom sastanku Saveta Evrope da su u regionu postoji ksenofobija i potpirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, ali da Srbija želi dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje.

Dačić je na skupu u Nikoziji rekao da su problemi rasizma, ksenofobije i ekstremizma u porastu u čitavoj Evropi.

"U našem regionu, poslednjih godina i meseci bili smo svedoci govora i zločina iz mržnje, ksenofobije, kao i opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, uz povremene neodgovorne i opasne izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica u regionu", rekao je Dačić.

On je dodao da je "istinsko opredeljenje Srbije dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje", ali da je to moguće samo ako takva volja postoji na svim stranama.

"U tom pogledu vidimo mogućnost za ključni doprinos Saveta Evrope koji poseduje mehanizme da takve pojave i probleme uoči, jasno osudi i ukaže na potrebu i pravce preduzimanja odlučnih mera na njihovom suzbijanju, što Srbija veoma ceni. Pritom, posebno imamo u vidu neophodnost zaštite i unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da Beograd očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Saveta Evrope.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side