11.01.2018 Beograd

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike Foto: Beta, MSP / Ognjen Stevanović
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas da su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD, razvoj odnosa sa prijateljskim državama Afrike, Azije i Južne Amerike i "kao ključni i najvažniji očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom Srbije".

U predavanju koje je održao polaznicima Diplomatske akademije, Dačić je među ključne spoljnopolitičke prioritete uvrstio i dalji razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najznačajnijim zemljama i vojnu neutralnost uz saradnju sa NATO.

On je rekao da iako na prvi pogled neki prioriteti deluju međusobno sukobljeni – "očuvanje Kosova i Metohije sa članstvom u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, ali i sa SAD – oni to su nisu, jer su utemeljeni na Ustavu Srbije a njihova realizacija se odvija uz uvažavanje svih fundamentalnih principa međunarodnog prava".

Govoreći o pristupanju EU Dačič je rekao da "iako put ka EU može da bude brži", Srbija podržava "princip regate" po kome se ocenjuje individualni napredak svake država, a ne sve države regiona "u paketu".

On je rekao da je posvećenost Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU Srbija demonstrirala učešćem u vojnim i policijskim mirovnim misijama EU, jačanjem kapaciteta za učešće u civilnim mirovnim operacijama, saradnjom u borbi protiv terorizma, kao i uspešnom saradnjom sa EU tokom migrantske krize kao i da je započela reviziju svojih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

On je rekao i da se poglavljem 35, "napredak u dijalogu Beograda i Prištine Srbiji postavljae kao uslov za pomak i u drugim oblastima, što predstavlja otežavajuću okolnost zbog konstantne opstrukcije Prištine u realizaciji dogovorenog".

Kada je reč o Kosovu Dačić je naveo da u diplomatskoj borbi za poštovanje međnarodnog prava i načela Povelje UN Srbija blisko sarađuje sa "prijateljskim državama" koje nisu priznale Kosovo u pripremi argumentacije i zajedničkom pozicioniranju prema trećim državama i međunarodnim organizacijama na sprečavanju pokušaja članstva Kosova u njima.

On je rekao da na redovnim tromesečnim sednicama Saveta bezbednosti UN Srbija ukazuje da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom od vitalnog značaja za bezbednost i izgradnju poverenja među zajednicama na Kosovu, kao i da Srbija "u potpunosti podržava" nesmanjeno prisustvo i mandat Kfora.

Govoreći o očuvanju stabilnosti u regionu kao jednom od "najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije" Dačič je rekao da je Srbija odlučna da "sva otvorena pitanja sa neposrednim susedima i u regionu rešava dijalogom".

Dodao je međutim da se "uprkos naporima koje Srbija čini u cilju normalizacije i unapređenja odnosa sa susedstvom i u regionu, mora 'pogledati istini u oči' i otvoreno reći da često sa drugih strana Srbija ne dobija adekvatan odgovor i iskreno pruženu 'ruku saradnje'".

Dačić je rekao da se u protekloj godini "to moglo videti u komunikaciji sa bošnjačkim zvaničnicima u BiH, zvaničnicima Hrvatske, Makedonije" ali i dodao da takvim potezima suseda Srbija neće biti obeshrabrena.

Kada je reč o unapređenju odnosa sa Rusijom Dačić je kazao da je "na tradiciji dobrih odnosa izgrađeno strateško partnerstvo" da je Rusija jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da "pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, što se ostvaruje na bilateralnom i multilateralnom planu".

"S druge strane, sa SAD želimo da unapredimo odnose, iako nemamo iste stavove u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, imamo isti cilj, a to je stabilnost regiona Zapadnog Balkana i u tom smislu, Srbija je pouzdan i odgovoran partner", rekao je Dačić.

U predavanju na Diplomatskoj akademiji Dačić je pomenuo i strateško partnerstvo sa Kinom.

On je rekao i da je spoljnopolitički kapital Srbije u borbi za očuvanje teroitorijalnog integriteta nekada vodeća uloga Jugoslavije u Pokretu nesvrstanih zemalja, "jer je većina afričkih, latinoameričkih i azijskih država na istim pozicijama kada je reč o poštovanju međunarodnog prava" i da , Srbija pridaje veliki značaj razvoju svestrane saradnje "sa tim tradicionalnim prijateljima".

Ukazao je i na važnost saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu zbog čega se, kako je rekao, intenziviranje dijaloga sa državama regiona odnosi se i na unapređenje prava srpskog naroda koja se tiču upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, negovanja kulture, nacionalne istorije, zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa, informisanja na srpskom jeziku i adekvatnog političkog predstavljanja i organizovanja u zemljama u kojima žive.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side