11.01.2018 Beograd

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike Foto: Beta, MSP / Ognjen Stevanović
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas da su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD, razvoj odnosa sa prijateljskim državama Afrike, Azije i Južne Amerike i "kao ključni i najvažniji očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom Srbije".

U predavanju koje je održao polaznicima Diplomatske akademije, Dačić je među ključne spoljnopolitičke prioritete uvrstio i dalji razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najznačajnijim zemljama i vojnu neutralnost uz saradnju sa NATO.

On je rekao da iako na prvi pogled neki prioriteti deluju međusobno sukobljeni – "očuvanje Kosova i Metohije sa članstvom u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, ali i sa SAD – oni to su nisu, jer su utemeljeni na Ustavu Srbije a njihova realizacija se odvija uz uvažavanje svih fundamentalnih principa međunarodnog prava".

Govoreći o pristupanju EU Dačič je rekao da "iako put ka EU može da bude brži", Srbija podržava "princip regate" po kome se ocenjuje individualni napredak svake država, a ne sve države regiona "u paketu".

On je rekao da je posvećenost Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU Srbija demonstrirala učešćem u vojnim i policijskim mirovnim misijama EU, jačanjem kapaciteta za učešće u civilnim mirovnim operacijama, saradnjom u borbi protiv terorizma, kao i uspešnom saradnjom sa EU tokom migrantske krize kao i da je započela reviziju svojih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

On je rekao i da se poglavljem 35, "napredak u dijalogu Beograda i Prištine Srbiji postavljae kao uslov za pomak i u drugim oblastima, što predstavlja otežavajuću okolnost zbog konstantne opstrukcije Prištine u realizaciji dogovorenog".

Kada je reč o Kosovu Dačić je naveo da u diplomatskoj borbi za poštovanje međnarodnog prava i načela Povelje UN Srbija blisko sarađuje sa "prijateljskim državama" koje nisu priznale Kosovo u pripremi argumentacije i zajedničkom pozicioniranju prema trećim državama i međunarodnim organizacijama na sprečavanju pokušaja članstva Kosova u njima.

On je rekao da na redovnim tromesečnim sednicama Saveta bezbednosti UN Srbija ukazuje da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom od vitalnog značaja za bezbednost i izgradnju poverenja među zajednicama na Kosovu, kao i da Srbija "u potpunosti podržava" nesmanjeno prisustvo i mandat Kfora.

Govoreći o očuvanju stabilnosti u regionu kao jednom od "najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije" Dačič je rekao da je Srbija odlučna da "sva otvorena pitanja sa neposrednim susedima i u regionu rešava dijalogom".

Dodao je međutim da se "uprkos naporima koje Srbija čini u cilju normalizacije i unapređenja odnosa sa susedstvom i u regionu, mora 'pogledati istini u oči' i otvoreno reći da često sa drugih strana Srbija ne dobija adekvatan odgovor i iskreno pruženu 'ruku saradnje'".

Dačić je rekao da se u protekloj godini "to moglo videti u komunikaciji sa bošnjačkim zvaničnicima u BiH, zvaničnicima Hrvatske, Makedonije" ali i dodao da takvim potezima suseda Srbija neće biti obeshrabrena.

Kada je reč o unapređenju odnosa sa Rusijom Dačić je kazao da je "na tradiciji dobrih odnosa izgrađeno strateško partnerstvo" da je Rusija jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da "pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, što se ostvaruje na bilateralnom i multilateralnom planu".

"S druge strane, sa SAD želimo da unapredimo odnose, iako nemamo iste stavove u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, imamo isti cilj, a to je stabilnost regiona Zapadnog Balkana i u tom smislu, Srbija je pouzdan i odgovoran partner", rekao je Dačić.

U predavanju na Diplomatskoj akademiji Dačić je pomenuo i strateško partnerstvo sa Kinom.

On je rekao i da je spoljnopolitički kapital Srbije u borbi za očuvanje teroitorijalnog integriteta nekada vodeća uloga Jugoslavije u Pokretu nesvrstanih zemalja, "jer je većina afričkih, latinoameričkih i azijskih država na istim pozicijama kada je reč o poštovanju međunarodnog prava" i da , Srbija pridaje veliki značaj razvoju svestrane saradnje "sa tim tradicionalnim prijateljima".

Ukazao je i na važnost saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu zbog čega se, kako je rekao, intenziviranje dijaloga sa državama regiona odnosi se i na unapređenje prava srpskog naroda koja se tiču upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, negovanja kulture, nacionalne istorije, zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa, informisanja na srpskom jeziku i adekvatnog političkog predstavljanja i organizovanja u zemljama u kojima žive.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side