11.01.2018 Beograd

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike

Dačić: Kosovo kao sastavni deo Srbije ključni prioritet spoljne politike Foto: Beta, MSP / Ognjen Stevanović
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas da su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD, razvoj odnosa sa prijateljskim državama Afrike, Azije i Južne Amerike i "kao ključni i najvažniji očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom Srbije".

U predavanju koje je održao polaznicima Diplomatske akademije, Dačić je među ključne spoljnopolitičke prioritete uvrstio i dalji razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najznačajnijim zemljama i vojnu neutralnost uz saradnju sa NATO.

On je rekao da iako na prvi pogled neki prioriteti deluju međusobno sukobljeni – "očuvanje Kosova i Metohije sa članstvom u EU, unapređenje odnosa sa Rusijom, ali i sa SAD – oni to su nisu, jer su utemeljeni na Ustavu Srbije a njihova realizacija se odvija uz uvažavanje svih fundamentalnih principa međunarodnog prava".

Govoreći o pristupanju EU Dačič je rekao da "iako put ka EU može da bude brži", Srbija podržava "princip regate" po kome se ocenjuje individualni napredak svake država, a ne sve države regiona "u paketu".

On je rekao da je posvećenost Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU Srbija demonstrirala učešćem u vojnim i policijskim mirovnim misijama EU, jačanjem kapaciteta za učešće u civilnim mirovnim operacijama, saradnjom u borbi protiv terorizma, kao i uspešnom saradnjom sa EU tokom migrantske krize kao i da je započela reviziju svojih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

On je rekao i da se poglavljem 35, "napredak u dijalogu Beograda i Prištine Srbiji postavljae kao uslov za pomak i u drugim oblastima, što predstavlja otežavajuću okolnost zbog konstantne opstrukcije Prištine u realizaciji dogovorenog".

Kada je reč o Kosovu Dačić je naveo da u diplomatskoj borbi za poštovanje međnarodnog prava i načela Povelje UN Srbija blisko sarađuje sa "prijateljskim državama" koje nisu priznale Kosovo u pripremi argumentacije i zajedničkom pozicioniranju prema trećim državama i međunarodnim organizacijama na sprečavanju pokušaja članstva Kosova u njima.

On je rekao da na redovnim tromesečnim sednicama Saveta bezbednosti UN Srbija ukazuje da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom od vitalnog značaja za bezbednost i izgradnju poverenja među zajednicama na Kosovu, kao i da Srbija "u potpunosti podržava" nesmanjeno prisustvo i mandat Kfora.

Govoreći o očuvanju stabilnosti u regionu kao jednom od "najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije" Dačič je rekao da je Srbija odlučna da "sva otvorena pitanja sa neposrednim susedima i u regionu rešava dijalogom".

Dodao je međutim da se "uprkos naporima koje Srbija čini u cilju normalizacije i unapređenja odnosa sa susedstvom i u regionu, mora 'pogledati istini u oči' i otvoreno reći da često sa drugih strana Srbija ne dobija adekvatan odgovor i iskreno pruženu 'ruku saradnje'".

Dačić je rekao da se u protekloj godini "to moglo videti u komunikaciji sa bošnjačkim zvaničnicima u BiH, zvaničnicima Hrvatske, Makedonije" ali i dodao da takvim potezima suseda Srbija neće biti obeshrabrena.

Kada je reč o unapređenju odnosa sa Rusijom Dačić je kazao da je "na tradiciji dobrih odnosa izgrađeno strateško partnerstvo" da je Rusija jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da "pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, što se ostvaruje na bilateralnom i multilateralnom planu".

"S druge strane, sa SAD želimo da unapredimo odnose, iako nemamo iste stavove u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, imamo isti cilj, a to je stabilnost regiona Zapadnog Balkana i u tom smislu, Srbija je pouzdan i odgovoran partner", rekao je Dačić.

U predavanju na Diplomatskoj akademiji Dačić je pomenuo i strateško partnerstvo sa Kinom.

On je rekao i da je spoljnopolitički kapital Srbije u borbi za očuvanje teroitorijalnog integriteta nekada vodeća uloga Jugoslavije u Pokretu nesvrstanih zemalja, "jer je većina afričkih, latinoameričkih i azijskih država na istim pozicijama kada je reč o poštovanju međunarodnog prava" i da , Srbija pridaje veliki značaj razvoju svestrane saradnje "sa tim tradicionalnim prijateljima".

Ukazao je i na važnost saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu zbog čega se, kako je rekao, intenziviranje dijaloga sa državama regiona odnosi se i na unapređenje prava srpskog naroda koja se tiču upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, negovanja kulture, nacionalne istorije, zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa, informisanja na srpskom jeziku i adekvatnog političkog predstavljanja i organizovanja u zemljama u kojima žive.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na skupu u UN da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija pridaje poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu.

 • Vesić: Od PKB-a je važnija rasprava o govoru mržnje Vesić: Od PKB-a je važnija rasprava o govoru mržnje

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da Srpska napredna stranka želi da razgovara o tome kako je prethodna gradska vlast upravljala PKB-om, ali je važnija tema da li predstavnici Saveza za Srbiju podržavaju govor mržnje odbornika opozicije Željka Veselinovića.

 • Đilas odbacio optužbe da je upropastio PKB Đilas odbacio optužbe da je upropastio PKB

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragan Đilas odbacio je danas na sednici Skupštine grada Beograda optužbe da je upropastio Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).

 • Razmatra se uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična dela Razmatra se uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična dela

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je na trećoj konferenciji Fondacije "Tijana Jurić" posvećenoj bezbednosti dece u Subotici, da Radna grupa Ministarstva pravde razmatra inicijativu te fondacije o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela.

 • SNS traži da beogradski parlament raspravlja o uvredama Veselinovića SNS traži da beogradski parlament raspravlja o uvredama Veselinovića

  Odbornička grupa Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda najavila je da će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda kako bi se na današnjoj sednici razmatralo ponašanje predsednika Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željka Veselinovića koji je vređao premijerku Anu Brnabić.

 • Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a

  Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović zatražio je danas na početku sednice Skupštine grada da se dnevni red dopuni raspravom o poništavanju odluke da se Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) preda Republici koja ga je prodala po, kako je naveo, bagatelnoj ceni i na nameštanom tenderu.

 • Dopisnik Danasa iz Kragujevca podneo krivičnu prijavu zbog pretnji Dopisnik Danasa iz Kragujevca podneo krivičnu prijavu zbog pretnji

  Dopisnik lista "Danas" iz Kragujevca Zoran Radovanović podneo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Milovana Stojanovića, člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu za pretnje zbog kojih smatra da mu je "ugožena bezbednost i kao čoveka i kao novinara".

 • Brnabić zahvalila Trampu na razumevanju stavova Srbije Brnabić zahvalila Trampu na razumevanju stavova Srbije

  Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu koji u UN priređuje američki predsednik uoči početka Generalne debate u UN zahvalila je predsedniku SAD Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije.

 • Danas pretežno sunčano, ali hladno Danas pretežno sunčano, ali hladno

  U Srbiji će ujutro biti pretežno vedro, ponegde uz slab prizemni mraz, a tokom dana pretežno sunčano i sveže, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom govora na sednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika "doživela poraz".

 • Ambasador SAD o dijalogu: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto Ambasador SAD o dijalogu: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto

  Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side