22.02.2018 | 13:43h ► 15:28h Beograd

Dačić i Lavrov: Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije

Dačić i Lavrov: Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije Foto: Zoran Raš
Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov rekli su danas u Beogradu da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama Moskva u spoljnoj politici rukovodi tim principima.

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem kosovske nezavisnosti Srbija odustala od "lažne mitologije", Dačić i Lavrov su ocenili na zajedničkoj konferenciji za štampu da Tačijeva retorika neće promeniti stav Rusije o Kosovu.

"On se neće promeniti. Kosovski lideri treba da se bave svojim poslovima jer su već optuženi za ratne zločine. Nažalost, to svetske kolege koje štite albanske vlasti zaboravljaju", rekao je šef ruske diplomatije.

Dačić je povodom Tačijeve izjave ;rekao da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova, nego da je Rusija prizna, i ocenio da je velikoalbanska retorika najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Lavrov je rekao da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rešavanju svih problema, kako u EU tako i u drugde, i da se to tiče i strogog sprovođenja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članica EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok, ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji, pa i u BiH", ocenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma o Kosovu i o BiH, i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja BIH moraju da se rešavaju na osnovu dogovora tamošnja dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Dačić je ponovo izrazio zahvalnost Rusiji zbog stalne podrške Beogradu, posebno u vezi s očuvanjem teritorijalnog integriteta, odnosno s Kosovom.

Dačić je posle sastanka sa ruskim ministrom rekao i da je zadovoljan odnosima dve zemlje, navodeći da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Rusije.

"Naše je zadovoljstvo tim veće što je ovaj jubilej uveličan prisustvom mog dragog kolege i prijatelja Sergeja Lavrova", rekao je Dačić i dodao da je Lavrov jedan od najvećih oslonaca i prijatelja Srbije u svetu.

Naveo je da Beograd i Moskva imaju strateško partnerstvo, ali ne samo na papiru kao sa nekim zemljama, već istinsko partnerstvo, uz prijateljstvo, međusobno razumevanje i podršku.

Dačić je podsetio da je Rusija u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju o Srebrenici i da ima razumevanja za stav Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Po rečima ruskog ministra Lavrova, njegov razgovor s Dačićem je pokazao široko podudaranje stavova o međunarodnim pitanjima, a većim delom su razgovarali o saradnji u međunarodnim organizacijama - UN, OEBS i Savet Evrope.

Lavrov je rekao da važnu ulogu u razvoju odnosa Rusija-Srbija ima međudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala vidan napredak u sprovođenju dogovora predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića decembra prošle godine u Moskvi.

Dačić je Lavrovu poklonio dres fudbalske reprezentacije Srbije s brojem deset i licidersko srce.

"Nisam znao koji broj da stavim, pa sam stavio deset, jer je on (Lavrov) za čistu desetku", kazao je srpski ministar.

 

Dačić: Logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje,nego da Rusija prizna Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od "lažne mitologije", Dačić je ;na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da je velikoalbanska retorika najveća pretnja u regionu.

Logičnije bi bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje Kosova i to bi uticalo na smanjivanje velikoalbanske retorike koja predstavlja najveću pretnju u regionu, rekao je Dačić povodom Tačijeve izjave.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side